Vodič za kupovinu televizora – obratite pažnju na ove stvari

Kada donesete odluku o kupovini TV uređaja naići ćete na veliki broj modela, marki i raspon cena. Čini će vam se da su karakteristike slične ili iste, a cena može značajno varirati. Zato je u moru pounuda televizora sa ravnim ekranom veoma teško i kompleksno napraviti pravi zbor. Šta je onda to što pravi razliku? I na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine? 

Akcijska kupovina u kombinaciji sa predznanjem u ovoj oblasti može biti najbolja kombinacija za vas. Firma Velteh nudi vam konstantno akcijsku ponudu svih elemenata dodatne opreme kroz finalna sniženja i mesečne, nedeljne i dnevne akcije. 

Veličina ekrana

Pored naših želja i mogućnosti veličina televizora zavisiće od toga koliko mesta imamo odvojenog za tu namenu. Veličina ekrana može zavisiti i od toga da li ga postavljamo na policu ili komodu, ili ga držačima za TV kačimo na zid. Standardne veličine kreću se od 24 do 100 inča što je oznaka za dijagonalu uređaja. Dakle, izbor će biti posledica kombinacije pozicije gde ga postavljate, celukopnog prostora, vaših želja i finansijskih mogućnosti. Povedite računa i o takozvanoj optimalnoj tački sedenja, odnosno odnosu veličine ekrana i udaljenosti na kojoj sedite. 

Razolucija i kvalitet slike

Ovde je nešto manja ponuda i izbor koji možete napraviti u odnosu na modele i veličinu ekrana. Postoje četiri dostupne rezolucije i to: HDR (red), full HD, 4H (Ultra HD) i 8K. Uz veću rezoluciju vidljiviji su i finiji detalji slike koje vaš uređaj može da prikaže. Vidljivost piksela je veća na manjim rezolucijama, a razlike su uočljivije kada se približite ekranu. Iako  svaki moderan TV ima kvalitet slike koji je bio nezamisliv pre samo nekoliko godina, i dalje pronalaženje baš onoga što vama treba među desetinama sličnih i gotovo istih modela zahteva posedovanje ozbiljnih veština. Najbolji odnos cene i kvaliteta daje 4K rezolucija po savetima stručnjaka, ali visoki dinamički raspon (HDR) može da učini više za ugođaj gledanja svakodnevnih sadržaja u odnosu na samu 4K rezoluciju tim ešto donosi više boja i daje veći kontrast između najmračnijih i najsjajnijih delova slike. 

Tehnologija panela

Aktuelno su dostupne tri tehnologije panela na kojima televizor može biti baziran. IPS i VA panele koji spadaju u LCD i OLED paneli. Prva dva možete naći kod skoro svih modela (IPS daje bolje uglove gledanja, a VA bolji kontrast boja i dublju crnu boju), dok treći možete naći samo kod onih iz više klase (skuplji su i imaju kraći vek trajanja).  Ipak i savremena tehnologija podložna je kvarenju, te će vam za popravku trebati pravi majstori. Servis firma DeSaGo se već duži niz godina bavi kvalitetnim i efikasnim servisiranjem i pri svom radu koriste originalne delove koji obezbeđuju duži vek trajanja i kvalitet. U slučaju da popravka nije moguća na licu mesta, firma DeSaGo nudi vam opciju dobijanja zamenskog aparata za vreme trajanja popravke vašeg. 

Operativni sistem kod pametnih TV uređaja

Ako se odlučite za ovu opciju trebalo da vodite računa na kojem operativnom sistemu radi. I ovde postoji veliki broj opcija, zato budite obazrivi. Mnogi proizvođači imaju svoje operativne sistema, a dodatnu zabunu unosi i Android operativni sistem koji zauzima sve veći udeo na tržištu. 

Dodatna oprema

Nijedan televizor neće raditi bez dodatne opreme poput daljinskog upravljača, adekvatnih kablova ili možda nosača. Svu dodatnu opremu vrhunskog kvaliteta možete naći u online prodavnici firme Velteh gde možete pronaći kompletan asortiman dodatne opreme i poručiti ih na kućnu adresu. 

Možemo zaključiti da se tajna odabira pravog televizora koji će odgovarati svim vašim potrebama krije u skraćenicama. A da ne biste gubili vreme na oglašavanje da prodajete vaš stari TV uređaj i tražeći kupca, firma DeSaGo nudi vam mogućnost zamene starog za novo koji će besplatno proceniti (reciklažnu) vrednost vašeg uređaja.