Koja je razlika između H 7 sijalice i H 4?

Jedna od najčešćih nedoumica koju imaju vozači automobila vezana je za zamenu sijalica na farovima. Naime, ono što mnogi koje ta tema iz bilo kog razloga ne interesuje naročito, i ne znaju, jeste da postoje H 4 i H 7 sijalice. Njihov izgled, odnosno osnovne karakteristike se svakako razlikuju, kao i njihova svrha. Zato svi oni koji ne koriste usluge električara, već jednostavno žele sami da zamene sijalice na farovima svog automobila, imaju nedoumicu koju tačno bi trebalo da kupe ukoliko, neka svetla na faru ne rade. 

Ipak, to i nije tako nemoguće ustanoviti, prosto zato što H 7 sijalice u sebi imaju jedno užareno vlakno, a H 4 sijalice ih imaju dva. Samim tim one koje nose oznaku H 7 se koriste za kratka ili oborena svetla, dok H 4 sijalice, zahvaljujući tome što imaju dva užarena vlakna u svojoj unutrašnjosti, služe da na faru automobila funkcioniše i dugo i kratko svetlo. Ukoliko na faru nekog automobila postoje posebne sijalice i za kratko i za dugo svetlo, onda nema nikakve sumnje da su u pitanju H 7 sijalice. 

Međutim, ukoliko nemate iskustva i znanja o tome, ne bi baš trebalo mnogo da se bavite electrikom, već je jednostavno mnogo bolja opcija u takvoj situaciji da zatražite pomoć stručnjaka, kako ne biste bili u situaciji da praktično džabe kupujete ili H 4 ili H 7 sijalice. Cena i jednih i drugih nije naročito visoka, mada se na tržištu mogu naći proizvodi različitih karakteristika i proizvođača, čija cena svakako varira od svega nekoliko stotina dinara pa do nekoliko hiljada dinara. Upravo iz tog razloga treba vrlo pažljivo birati konkretni proizvod, tim pre što se H 7 sijalice zbog činjenice da su za poziciona, odnosno kratka ili oborena svetla i koriste mnogo više, prosto zato što je po zakonu neophodno da ta svetla budu korišćena neprekidno u toku vožnje. Tačnije, neretko se događa da one pre pregore, nego H 4 sijalice, pa se u tom smislu i češće traže na tržištu.

Koje su osnovne karakteristike H 7 sijalice?

Postojanje jednog užarenog vlakna se smatra osnovnom karakteristikom ovih sijalica za farove. Naime, upravo činjenica da H 7 sijalice imaju u sebi jedno užareno vlakno govori u prilog tome da se one koriste samo za jednu vrstu svetala. 

H 7 sijalice – cena 

Ukoliko neko odluči da izabere H 7 sijalice vrhunskog proizvođača, koji je prepoznatljiv i prisutan u celom svetu, trebalo bi da bude spreman i da plati više nego ukoliko te sijalice kupuje od proizvođača koji ne spadaju u svetske brendove. 

Na svu sreću, kada su u pitanju H 7 sijalice, cena im uopšte nije toliko visoka. Naime, H 7 sijalice proizvođača koji se ne može okarakterisati kao brend koštaju tek nekoliko stotina dinara. Međutim, ukoliko se odlučite za drugu opciju, odnosno da kupite brendirane H 7 sijalice, cena će svakako biti viša i to čak do nekoliko hiljada dinara. S obzirom na to da je ponuda zaista obimna i da se na tržištu mogu naći H 7 sijalice različitih proizvošača, to ne bi trebalo biti komplikovano izabrati one koje najviše odgovaraju i karakteristikama vašeg automobila i vašim trenutnim finansijskim mogućnostima.