Video nadzor za kuću – sve što treba da znate

Pre nego što ugradite video nadzor za kuću, treba da budete upoznati sa mnogim stvarima koje prethode tome. Najpre treba da se zapitate zašto želite da ugradite video nadzor, zatim treba da se uskladite sa tom odlukom i da budete sigurni da to zaista želite. U svakom slučaju ugradnjom video nadzora za kuću nikako nećete pogrešiti. Jedino gde možete pogrešiti jeste pogrešan razlog zašto želite da ugradite kamere za video nadzor ili da ne ispoštujete proceduru.

Kvalitet na prvom mestu

Morate da znate šta tačno kupujete. Ukoliko se ne razumete u ovu vrstu tehnologije dobro bi bilo da pre same kupovine pročitate nešto malo detaljnije o video nadzoru za kuću, kamerama, snimačima zvuka i slično. To možete učiniti na forumima. Ipak, najbolje bi bilo da se konsultujete sa nekim stručnjakom ili sa prodavcem u dobro proverenim radnjama, koje su specijalizovane kada je ova oprema u pitanju. Vrlo je važno da izgavate analognu tehnologiju koja je prilično zastarela i da se fokusirate na onoj tehnologiji, koja ima jako visoku rezoluciju. Ukoliko imate sredstava dobro bi bilo da razmislite i o IP sistemima. Oni su prilično skupi, međutim apsolutno su isplativi i efikasni.

Za kuću potrebne minimum četiri kamere

Ukoliko radite video nadzor za kuću, važno je da odredite koliko će vam kamera biti potrebno. Uglavnom je ustaljeno pravilo da se na kuću postavljaju četiri kamere. I to naravno zavisi od veličine vaše kuće, ali i dvorišta. Raspored kamera je sledeći: dve su za dvorište, jedna kamera je ispred ulaznih vrata, a četvrta kamera je usmerena ka pravcu automobila. Ukoliko je vaše dvorište veće ili kuća, onda će vam jednostavno biti potrebno više kamera. U vezi sa tim će vam biti potreban i savet stručnjaka, jer će on najbolje znati. Mada možete i sami da procenite okvirno da li će vam trebati četiri ili više kamera. Važno je dobro ih rasporediti, tako da obuhvataju što veću teritoriju. Zbog ovog je vrlo važno da kvalitet, odnosno rezolucija kamere bude perfektna.

Cena – od 350 evra

Za video nadzor za kuću biće potrebno da izdvojite najmanje oko 350 evra. U principu to zapravo i nije tako mnogo, s obzirom na to koliko će vama ovaj video nadzor značiti. Video nadzor za kuću sadrži kamere, hard disk, DVR uređaj, aplikaciju za mobilni telefon. Ovo je samo osnova, ali to sve zavisi i od toga kod koga kupujete. Što znači da video nadzor za kuću može sadržati i više elemenata.

Garancija od dve godine pa na više

Dobro je i da znate da je garancija za video nadzor za kuću minimum dve godine. U nekim slučajevima to može biti i duže. Uglavnom to zavisi i od vrste opreme koju kupujete, odnosno kvaliteta video nadzora. Sve one vrste video nadzora novijeg datuma su značajno skuplje, kao i IP sistemi, tako da je moguće da i garancija bude nešto više od dve godine. U principu je vrlo važno da odaberete onu opremu koja će zaista opravdati sva vaša očekivanja, pa čak ih i nadmašiti.

Profesionalna ugradnja

U cenu je uključena i profesionalna ugradnja, odnosno profesionalno postavljanje video nadzora za kuću. Tačnije, u većini slučajeva je uključeno. Zato je bitno da dobro ispitate sve pre kupovine.