Kokosovo ulje – sve što vam je potrebno za lepu i negovanu kosu i kožu

Sigurno ste do sada imali više prilika da se uverite u to da je prirodna nega najbolja nega i zato ste uvek u potrazi za novim, prirodnim receptima i trikovima uz pomoć kojih ćete svoju beauty „igru“ podići na novi nivo. Iz tog razloga vam danas predstavljamo ključne blagodeti (ali i recepte!) kokosovog ulja zbog kojih vam ono može pomoći u tome da uvek imate lepu i negovanu kosu i kožu.

Pre svega, treba naglasiti da je najbolje koristiti hladno ceđeno ekstra devičansko kokosovo ulje koje je pritom sveže pakovano i bez grudvica. Ukoliko ste u mogućnosti, kokosovo ulje nabavite u inostranstvu jer je tamo ono ne samo jeftinije, već i mnogo kvalitetnije. Dalje, za ove recepte koje vam predstavljamo biće vam potrebno još nekoliko namirnica osim kokosovog ulja, ali njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

Piling za telo

Potrebno je: kokosovo ulje, jedna pomorandža i kristal šećer.

U teglicu sipajte kašikom 1/3 ukupne količine kokosovog ulja. Pomorandžu dobro operite, a zatim njenu koru sitno izrendajte preko kokosovog ulja. Drugu trećinu pilinga treba da čini šećer, a možete da stavite beli, žuti ili smeđi šećer, a dozvoljeno je da pomešate i sve tri vrste. Treću trećinu ponovo ispunite kokosovim uljem. Ovu smesu možete da promešate, ali i ne morate, a imajte na umu da što duže čuvate ovaj prirodni DIY piling to će ulja iz narandže biti intenzivnijeg mirisa kada kasnije budete koristili ovaj piling.

Maska za kosu

Potrebno je: kokosovo ulje, čičkovo ulje (ukoliko želite, nije obavezno).

Kokosovo ulje možete, ali i ne morate da pomešate sa čičkovim uljem kako biste dobili sasvim prirodnu masku za kosu koja je odlična za negu suve kose, kose koja je sklona peruti, za jačanje kose i podsticanje njenog rasta. Uveče, pred spavanje, kokosovo ulje (sa ili bez čičkovog) umasirajte u kožu glave i duž cele kose, stavite plastičnu kesu i prespavajte, a kosu ujutru regularno operite. Na jastuk možete da stavite peškir kako vam ne bi ostali masni tragovi na samoj jastučnici. Takođe, ako imate izrazito suvu kosu, malo kokosovog ulja koje ste zagrejali među dlanovima nanesite na suve i oštećene krajeve kose tik nakon sušenja.

Sredstvo za skidanje šminke

Potrebno je: kokosovo ulje, AD uljane kapi (nije obavezno).

Kokosovo ulje je odlično za skidanje čak i vodootporne šminke, a možete ga koristiti samostalno kao i svako drugo sredstvo za skidanje šminke, a možete napraviti i smesu sa AD uljanim kapima. U tom slučaju pomešajte kapi sa kokosovim uljem koje ste prethodno ugrejali u posudi sa vodom (ne direktno na ringli) u razmeri 1:5. Nanesite smesu na lice, a potom uklonite vatom ili tuferima. Na ovaj način čistite, ali i regenerišete svoju kožu!

Melem za telo i nokte

Ukoliko imate jako suvu kožu, samo namažite kokosovo ulje pred spvanje na „kritična“ mesta ili celo telo i uživajte u nežnoj i sjajnoj koži. Koksovo ulje je dobro i za korišćenje umesto mleka za sunčanje jer blokira mnogo štetnih sunčevih zraka, a uz to, možete ga koristiti i za negu noktiju i zanoktica tako što ćete jednostavno namazati ruke kokosovim uljem pred spavanje.