Uradi sam: kreativni načini da upotrebite kartonske kutije

Kartonske kutije se svakodnevno upotrebljavaju. Najčešće se koriste za skladištenje različitih predmeta pa se tako mogu naći u svakom domu. Najverovatnije imate nekoliko kutija koje zauzimaju mesto u vašoj kući dok čitate ovaj tekst. Neke su ostale od selidbe, neke druge od cipela ili od paketa koji ste naručili.

Umesto da te kutije bacite, možete ih iskoristiti da ulepšate vaš dom tako što ćete od njih napraviti neki originalan ukras, ili možete ih upotrebiti i za neke praktičnije stvari. Tako]e, od njih uvek možete napraviti igračke za vaše mališane.

Za neke ideje će vam biti potrebna čitava kutija, a za neke druge samo neki delovi.

Danas se sve više razvija tendencija ka tome da probate svaku stvar da maksimalno iskoristite pre nego što je bacite, a „uradi sam“ način razmišljanja ne samo da pomaže zaštiti sredine, nego i razvija vašu kreativnost i može lepo zabaviti vas i čitavu porodicu.

Stoga, pružamo vam nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da upotrebite kartonske kutije na kreativan način:

Ramovi za slike

Što biste kupovali ramove za slike kad ih možete sami napraviti i savršeno uklopiti sa bojama vaše sobe? Zapravo, ram za sliku se može prilično lako napraviti. Sve što vam je potrebno jeste karton srednje debljine, makaze i lepak.

Potrebno je iseći otvor za ram po merama slike, a sa druge strane staviti još jedan karton koji bi bio podloga i zalepiti ga za otvor rama. Nemojte samo zalepiti ram sa svih strana, da biste mogli staviti sliku unutra.

Naravno, ram neće izgledati lepo ako se bude videla boja kartona. Potrebno je ukrasiti ram. Pustite mašti na volju. Ako ste dovoljno kreativni i spretni možete ga obojiti temperama i sami iscrtati šare, a ako niste možete oblepiti ram jednobojnom fasciklom ili možete prosto iseći neku staru svesku. Ovakav dizajn će izgledati zanimljivo na vašoj polici, a izuzetno je jeftin.

Da bi ram stajao uspravno potrebno je iseći još jedno parče kartona i zalepiti ga sa ostatkom rama na visini koja vam najviše odgovara.

Upotrebite kutije za pregledniju fioku

Koliko puta su vam se pomešale gaće i čarape u fioci za donji veš? Ili prosto ne možete naći nešto što vam je hitno potrebno zato što vam je fioka u haosu?

Upotrebite vašu praznu kartonsku kutiju tako što ćete najpre izmeriti vašu fioku, a onda iseći karton tako da fioku podelite na četiri dela (ili koliko god delova da vam je potrebno). Isečeni karton stavite uspravno u fioku i time je podelite na dva dela. Na tu osnovu dolepite još dva manja dela koja odgovaraju širini fioke.

Ovaj razdvajač bi trebalo da bude u obliku krsta. Tako na najlakši način možete da upotrebite kartonsku kutiju, a vaša fioka više neće biti neuredna.

Napravite grebalicu za vašu mačku

Ukoliko imate ovog krzatog prijatelja i sami znate da oni moraju oštriti nokte. Ako to ne rade na grebalici, radiće to na vašem nameštaju. Grebalice su prilično skupe u pet šopovima, mogu koštati i par hiljada dinara. Nije uopšte potrebno da dajete toliko novca kada možete sami napraviti grebalicu i to vrlo prosto.

Za ovaj projekat će vam biti potrebna deblja kutija od rebrastog kartona. Isecite karton u obliku koji vam najviše odgovara, recimo, u obliku kvadrata, mera 10x10cm. Sve što je potrebno jeste da isečete 20, 30, 40 ovakvih kvadrata (u zavisnosti od toga koliku visinu grebalice želite) i lepite jedan kvadrat na drugi. Poslednji kvadrat možete ukrasiti tako što ćete na njemu iscrtati šare i obojiti ga ili izlepiti ga isečcima iz novina.

Da bi se grebalica stabilno držala biće potrebno da je zalepite za letvicu koju takođe možete obojiti ukoliko to želite. Ovakav materijal će sigurno privući vašu mačku, a nameštaj u kući će vam biti zahvalan.

Vaza od kartona

Za ovu ideju će vam biti potrebna staklena teglica, rolna od WC papira (u koju može stati teglica), jedan CD, kartonska kutija, lepak, makaze i skalpel.

Stari CD će ovoj vazi služiti kao baza i omogućiće joj da stoji uspravno. Skalpelom isecite kutiju na tanke trakice, zatim ih vodoravno zalepite na rolnu ne ostavljajući praznih mesta. Oblepljenu rolnu zalepite za bazu. Unutra ubacite teglicu sa biljkom. Ukoliko želite možete išarati vazu bojama, ili je možete ostaviti u ovakvom stanju.

Zaštita za saksiju

Postoji i zanimljiv način da zaštitite saksiju i vaše cveće od ljubimaca, a da se on opet lepo slaže uz dvorište ili kuću. Da biste ostvarili ovu ideju biće vam potrebna kutija koja će biti par centimetara viša od visine saksije, a dovoljno široka da u nju stane čitava saksija i tanjirić. Pored toga biće vam neophodno pruće. Ako ga ne možete naći posao će odraditi i obični kineski štapići ili čačkalice i šibice. Prirpemite i makaze, nožić i lepak.

Možete ofarbati čačkalice ili štapiće u bojama po volji, a ako imate pruće ne morate to raditi. Dovoljno će biti samo da ga skratite po merama kutije i lepite na kutiju. Potrudite se da ne ostavite praznog prostora kada budete lepili. Kada završite sa lepljenjem i kada se sve osuši dobićete jako zanimljivu saksiju koja će zaštititi cveće koliko i od ljubimaca, toliko i od slučajnog obaranja.

Ukrasne kutije svaštare

Nemojte dopustiti da vam kutije ispunjene raličitim stvarima leže na podu i kvare enterijer. Možete i njih ukrasiti na prilično jednostavne načine. Sve što će vam trebati jeste tkanina za šivenje ili neka stara majica, stari kaiš, makaze, lepak i čiode.

Čitavu površinu kutije prekrijte tkaninom. Zalepte materijal na kutiju sa unutrašnje ili donje strane da se ne bi video lepak spolja. Da biste dodatno pričvrstili tkaninu za kutiju stavite čiode u kutiju sa spoljašnje strane. Čiode se mogu slobodno videti jer oni neće narušavati izgled kutije. Potom izmerite koliko vam od kaiša treba da bi za kutiju mogao poslužiti kao držač. Isecite ga, probušite, zalepite za kutiju i pričvrstite nitnama.

Kada napunite ovako sređene kutije sa igračkama, knjigama, časopisima, šminkom ili bilo čime što vam padne na pamet, niko vam neće poverovati da su u pitanju, zapravo, iskorišćene kartonske kutije.

Dekupaž na kartonskoj kutiji

Dekupaž se može raditi na različitim materijalima, a jedan od njih je i kartonska kutija. Savršeno bi bilo da kutija koju imate bude od belog kartona, jer će se tako motivi sa salvete najbolje videti. Što je podloga tamnija, to će se motivi slabije oslikati. Ili možete koristiti svetle motive na tamnoj kutiji.

Da biste napravili dekupaž biće vam potrebna kutija, salvete, akrilni lepak, četkica, akrilne boje (po želji) i makaze. Najpre treba iseći motive i šare sa salveta koje želite da budu na kutiji. Preporučujemo da skinete treći sloj sa salvete, da biste lakše isekli salvetu.

Pažljivo četkicom zalepite na kutiju motive na mestima na kojima želite, pazeći da ne pocepate salvete. Kada se akrilni lepak osuši postaje neprimetan. Ukoliko se desi da se salveta pocepa tokom lepljenja to se može lako prepraviti flomasterima. Takođe, možete koristiti i akrilne boje ukoliko želite da postignete sjaj, ili dodate šljokice.

Na ovaj način kutija koja je bila spremna za bacanje postaje zanimljiv ukras u vašem domu koji se može koristiti kao kutija za nakit.

Grad od kutija

Možete se zabaviti zajedno sa decom i napraviti grad od kutija. Za ovako nešto će vam biti potrebno nekoliko manjih kutija, to mogu biti kutije od lekova ili sijalica. Trebaće vam i jedna veća kutija čije ćete dno iseći i koja će služiti kao baza čitavoj konstrukciji.

Kutije za lekove izlepite papirom i obojite kako želite, možete nacrtati prozore, a možete ih i zalepiti papirima druge boje, tako da imaju izgled stambenih zgrada. Kada odradite sve zgrade, prosto ih zalepite za bazu i rasporedite u uličice. Markerom obeležite ulice i nacrtajte ulične trake. Doživljaj vaših mališana će biti još veći ako imate igračke autiće kojima će se moći provozati kroz kartonski grad.

Ako se pitate gde nabaviti toliko različitih kutija? Odgovor je prost. Možete naručiti u samo nekoliko klikova na specijalizovanom sajtu za kartonske kutije http://www.packshop.rs.