Uloga sobnih vrata u unutrašnjem enterijeru

Kada grade ili preuređuju kuću, mnogi vlasnici vrlo malo razmišljaju o svojim unutrašnjim vratima, često birajući ista ugradna ili panelna vrata za svaku prostoriju. Iako ovo rešenje može da zadovolji praktičnu potrebu, ne pruža uvek zadovoljavajuću estetsku vrednost. Unutrašnja vrata su jedan od najvidljivijih elemenata dizajna u vašem domu i ostavljaju vizuelni utisak koji ne treba potceniti. Zato je njihova uloga u uređenju enterijera više od praktične.

Sobna vrata kao deo enterijera

Unutrašnja vrata ispunjavaju brojne funkcionalne potrebe savremenog življenja. Ona obezbeđuju privatnost i sigurnost, smanjuju buku i razdvajaju prostorije. Moraju da budu kvalitetna, u stanju da izdrže stalnu upotrebu. Zato se sa razlogom pitamo da li je moguće pronaći unutrašnja vrata koja zadovoljavaju sve ove potrebe bez žrtvovanja stila? Da li je bitno da sobna vrata budu lepa?

Vrata za sobu su najčešće izrađena od medijapana, drveta, metala ili stakla. Mogu biti obojena ili prekrivena folijom. Najčešće vrste sobnih vrata su ravna vrata, vrata sa panelima i francuska vrata. Staklene ploče su ponekad ugrađene u neke stilove unutrašnjih vrata. Unutrašnja vrata mogu biti jednostavna ili složenog dizajna.

Kako da odaberete prava sobna vrata za vaš dom?

Kada birate unutrašnja vrata za svoj dom, ne morate da izaberete potpuno ista vrata za svaku sobu. Međutim, trebalo bi da izaberete vrata koja su ili iste boje, završne obrade ili opšteg stila kako biste obezbedili doslednost i koheziju u celom domu. Dok je većina unutrašnjih vrata ofarbana u belo, korišćenje boja ili prirodnih boja drveta može dodati sofisticiranost i efektan utisak.

Evo o čemu još treba da povedete računa ako želite koja će se u potpunosti uklopiti i naglasiti enterijer vašeg doma.

1. Kakav stil negujete u vašem stanu?

U većini slučajeva biraćete ravna ili panel sobna vrata, tako da je uspostavljanje arhitektonskog stila doma prvi važan korak u odlučivanju kojim putem da nastavite.

Jednostavan, elegantan izgled vrata sa ravnim pločama idealno se uklapa u moderne domove jer pruža čistu, ravnu površinu. Obično napravljena od iverice ili laminiranog drveta, vrata sa ravnim pločama su obložena folijom koja daje vratima željenu teksturu.

2. Da li unutrašnja vrata treba da se uklope ili da se posebno istaknu u enterijeru?

Da li je cilj da se unutrašnja vrata stapaju sa arhitektonskim okruženjem ili da budu po nečemu posebna? Dizajn profila, boja i završna obrada, kao i okruženje, važni su faktori koje treba uzeti u obzir kada odlučujete da li će se unutrašnja vrata uklopiti ili biti u kontrastu sa ostatkom prostorije.

Neutralna boja vrata ili boja koja je posebno odabrana da odgovara zidovima i plafonima, omogućiće da se vrata stapaju radi ujednačenog izgleda. Da biste postigli više dinamike, naprvite kontrast u odnosu na zidove ili tapete.

3. Koji nivo kvaliteta vam je potreban?

Kvalitet unutrašnjih vrata treba da bude u skladu sa arhitekturom kuće i završnom obradom. U okviru toga, važni faktori koje treba uzeti u obzir uključuju debljinu, težinu i konstrukciju.

Unutrašnja vrata odabrana za veliku staru kuću će verovatno biti napravljena od čvrste konstrukcije. Težina vrata dok se otvaraju i zatvaraju je takođe odlučujući faktor kada je u pitanju stil i nivo kvaliteta. Zatvaranje vrata od punog drveta, za razliku od vrata od sintetičkog materijala, je potpuno drugačije iskustvo.

Sa druge strane, masivna vrata od punog drveta bila bi potpuno neuklopiva u male i funkcionalne moderne stanove u gradovima.

4. Koja visina i širina vam je potrebna?

Visina plafona će uticati na opcije visine unutrašnjih vrata (imajući u vidu da se nivoi visine mogu razlikovati od poda do poda). Za novu gradnju, vrata viša od normalnih sa širim otvora od normalne će izgledati pristojno, što će imati dubok uticaj na estetsku vrednost doma. 

Za kuću sa vratima standardne visine koja prolazi kroz renoviranje, vredi razmisliti o podizanju visine unutrašnjih vrata kako bi se postigao veći nivo kvaliteta u kući, čak i ako je ograničen na stambene prostore u prizemlju. 

5. Da li su vrata za formalni ili neformalni prostor?

Ne moraju svi profili vrata biti isti u celoj kući. Prednji, formalni prostori mogu sadržati više detalja kako bi upotpunili dekorativne detalje i visoke plafone, dok neformalni životni prostori i spavaće sobe mogu imati manje detalja i manje formalnu pozadinu.

Ako imate ograničen budžet, ali biste ipak želeli da uvedete kvalitet i detalje, razmislite o ugrađivanju čvrstih, dekorativnih unutrašnjih vrata u glavnim dnevnim i formalnim prostorijama, dok za spavaće sobe koje imaju minimalan promet mogu da idu i vrata manjeg kvaliteta i dekorativnosti.

Dvostruka vrata koja vode u sobu povećavaju veličinu prostora i posebno dobro funkcionišu u dnevnoj sobi, biblioteci ili glavnoj spavaćoj sobi.

6. Da li vrata imaju praktičnu funkciju?

Određena vrata u kući će možda morati da se razlikuju od odabranog glavnog unutrašnjeg stila vrata, ako su potrebna za određenu svrhu.

Tako na primer, raznovrsna i atraktivna, zastakljena francuska vrata su efikasan način da se podeli prostor dok se postiže osećaj otvorenog plana koji ne bi bio moguć sa jednim konvencionalnim vratima.

Vrata koja se ugrađuju u kuhinje i kupatila, takođe moraju da budu otpornija na vlagu i da obezbede dobru toplotnu izolaciju.

I na kraju, kako sobna vrata imaju važnu estetsku funkciju u opremanju domova, nemojte zaboraviti i kvake. Takozvani hardver vrata, može biti baš taj ključni detalj za kojim tragate. Ne prepuštajte ništa slučaju – izaberite savršena sobna vrata za dom koja će ostaviti utisak.