U kojoj nedelji trudnoće je beba u pravom položaju za porođaj

Sigurno ste čuli da beba u stomaku treba da zauzme pravi položaj za porođaj. Ali koji je to položaj i u kojoj nedelji trudnoće se beba namešta, saznajte u našem tekstu.

Idealan položaj

Najbolji položaj bebe za početek porođaja je anterior, odnosno prednji potiljačni položaj. U tom položaju beba okrenuta glavom na dole, a lice joj je okrenuto prema vašim leđima, bebina brada je pripijena uz grudi, a glavica spremna za ulazak u porođajni kanal.

Pritiskajući grlić materice vrhom svoje glave  beba tako potpomaže njegovo otvaranje, što podrazumeva najlakši porođaj.

Bebe se u ovaj položaj nameste uglavnom između 33. i 36. nedelje trudnoće

 

Koje sve položaje beba može da zauzme

Ne nameste se sve bebe u anterior do početka porođaja. Verovatno ste nekada čuli kako je neka beba u karličnom položaju ili poprečno u maminom stomaku.

Vaš doktor može pregledom lako da utvrdi u kom se položaju nalazi beba. Evo u kom se sve položaju beba može naći pred porođaj.

 

Potiljačni položaj

Kao što smo već rekli, u prednjem potiljačnom položaju (anterioru) beba je okrenuta glavom na dole i to je idealan položaj u slučaju kada je beba svojim licem okrenuta prema maminim leđima. Ali beba glavom može biti i okrenuta i ka maminom stomaku, odnosno ka napred. Tada kažemo de se beba nalazi u zadnjem potiljačnom položaju (posterioru).

Kada je ovako nameštena bebi je teško da tokom porođaja provuče glavu ispod mamine stidne kosti. Ipak, ne treba da se brinete, jer se beba najčešće sama iz ovog položaja izrotira u pravilan pre početka porođaja. U slučaju da se to ne dogodi akušer pre porođaja tehnikom spoljnog okretanja uspeva da namesti bebu.

Ovaj položaj bebe se još smatra i rotacionom anomalijom.  Postoje još dve rotacione anomalije: visoki pravi stav i niski poprečni stav glave, koje su retke. U većini slučajeva beba se ili sama okrene tokom porođaja ili to uspe da uradi uz pomoć akušera ili babice. 

 

Karlični položaj

Kada je beba u karličnom položaju ona je glavom okrenuta na gore, a karlicom ka porođajnom kanalu. Tako je položaj i dobio naziv. Postoje tri oblika karličnog položaja.

Ako su bebine noge ispružene na maminom stomaku, a beba je u položaju tako da stražnjica izlazi prva, kažemo da se radi o jednostavnom karličnom položaju. Druga varijanta karličnog položaja je kada su bebine noge savijene unapred, a treći je kada su noge savijene na dole, pa prednjače zajedno sa karlicom.

Ako se desi da se beba do porođaja ne okrene u anterior položaj, moguće je da će biti preporučen porođaj carskim rezom.

Prema statističkim podacima oko 20% beba se u 28. nedelji nalazi u karličnom položaju, a do samog termina, odnosno do 39. nedelje trudnoće u ovom položaju ostaje samo oko 4% njih.

 

Poprečni položaj

Beba se nalazi u poprečnom položaju kada je postavljena horizontalno u materici. Ovo je dosta čest položaj u kome se bebe nalaze tokom trudnoće, ali se retko koja beba zadrži u njemu do samog porođaja. U ovom stavu beba može biti okrenuta blago na dole, sa jednim ramenom prema porođajnom kanalu ili na gore sa rukama i nogama nagnutim ka kanalu.