Karakteristike koje odlikuju kvalitetnu GPS navigaciju za auto

Da li biste mogli bilo koje putovanje, bilo ono kraće ili duže, da zamsilite bez muzike? Većina, ako ne i svi vozači, odgovaraju sa tim da je to nemoguće, nevažno da li će u kolima provesti 5 minuta, 5 sati ili neko drugo vreme. Pored toga, uz muziku, deca često traže da gledaju filmove, igraju igrice u kolima, čemu služi multimedija za kola, ali osim za ovaj zabavni deo, ona služi i za nešto mnogo važnije, a to je navigacija koja u ogromnoj meri olakšava kretanje po nepoznatim delovima grada, po celoj zemlji, a svoje najveće kvalitete pokazuje kada se nađete izvan granica svoje zemlje, budući da se lako onda pronalazi apsolutno sve.

Zbog svega toga, zapravo danas nijedna kola ne mogu da se zamisle bez ovog saputnika, koji je ipak teško pronaći, a da bude kvalitetan i da radi kako je potrebno. Upravo zbog toga, izdvajamo najvažnije karakteristike koje bi trebalo jedna dobra navigacija za auto da poseduje.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine GPS navigacije?

Bitno je da znate da ne postoje određeni tipovi GPS navigacija, one su sve u suštini iste, jedino ih razlikuju određene mogućnosti i dodaci, te to da li je navigacija za auto ugradna ili se radi o samostalnoj GPS navigaciji. Njihovo napajanje i ugradnja, zapravo priključivanje, tu se razlikuju, sve ostalo je isto. Naravno, naprednije i savremenije GPS navigacije mogu imati mogućnost reprodukovanja audio i video sadržaja, mogu imati bluetooth, USB priključke i još mnogo toga, ali se ovog puta fokusiramo isključivo na navigacioni sistem i šta to on mora imati sa sobom kako biste bili sigurni i da biste mu verovali.

GPS navigacija
GPS navigacije za automobile i kamione.

Na prvom mestu, jako je važno da veličina samog uređaja bude odgovarajuća. Manje GPS navigacije uglavnom imaju i slabiju rezoluciju, pa je slika umanjena, nejasna, što vas obavezuje da se približavate uređaju, duže da gledate i promatrate putanju, a to odvlači pažnju od vožnje što može da ugrozi kako vašu, tako i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Zbog toga je važno da GPS uređaj bude nešto veći, a među boljim veličinama smatra se ekran od 7 inča, te rezolucija 800×600 koja je odlična za uslove u kolima. Pored toga, bitno je da GPS navigacija ima opciju glasovnog navođenja, što opet utiče na veću bezbednost u vožnji. Još je bolje ukoliko navigacija za auto poseduje opciju jezika i unosa na jeziku na kom govorite ili kojim odlično baratate, jer neće postojati trenuci prevoda, kada se često sve zaboravi i izmeša.

Kako starije navigacije nisu mogle uvek dobro da prate vožnju i navođenje, važno je da i GPS prijemnik vaše navigacije za auto bude kvalitetan. Kako to znate? Kvalitet GPS prijemnika odlikuje se prema tome da li je on u stanju da prati vas i vašu vožnju u realnom vremenu, tj. da li reaguje na vreme. Kada je prijemnik kvalitetan, onda neće biti bojazni da će zakasniti sa upozorenjem za skretanje ili korišćenje nekog alternativnog puta, što je zapravo i najvažnije kada se krećete nekim sasvim nepoznatim putevima i predelima.