Trimer za travu – kako odabrati

Kada sebi postavljamo neke zadatke, često se vodimo primerima koje smo videli u „tudjem dvorištu“, ova fraza posebno odgovara besprekorno ošišanim travnjacima koji skreću pogled i nameću se kao primer posvećenog i besprekorno uredjenog dvorišta. Naravno,  svako želi takvo dvorište kao iz filmova, zato je potrebna dobra kosačica, ali i odgovarajući trimer za travu. Kako biste travu u dvorištu doveli do savršenog nivoa, nije dovoljna samo kosačica, prednost trimera za travu u odonosu na kosačicu je u tome što njime možete  da obavljate više poslova, od skraćivanja trave na ravnim površinama do sredjivanja mesta kojima se teže prilazi, kao što su prostor oko drveta i nezgodna mesta pored zidova i oko baštenskog nameštaja. Posebna borba vodi se sa korovom u dvorištu, za to postoje neke posebne vrste trimera. 

Kako birate trimer za travu?

Veliki problem prilikom kupovine trimera može da predstavlja velika ponuda na tržištu i veliki broj proizvodjača, pa je uz takvu ponudu teško definisati koji je trimer najbolji za Vaš tip dvorišta i potrebe uredjivanja. Ako se vodite logikom da kupujete jeftinije modele,  pitanje je da li će taj model ispuniti zahteve ili je možda potreban skuplji trimer veće snage koji može da stane na put, ne samo travi nego i šiblju u Vašem dvorištu. Medjutim, naravno da tako široka ponuda daje i mogućnost da nadjete pravi, samo treba dobro da se raspitate i pažljivo da birate trimer za fino doterivanje travnjaka ili onaj kojim možete da čistite i žilavije biljke u dvorištu. 

Podela trimera za travu prema izvoru snage

Najvažnija podela trimera je prema izvoru snage, odnosno načinu na koji se pokreću, dele se na: motorne, električne i akomulatorske. Motorni trimeri za travu su najvećeg nivoa snage, uvek su dobra preporuka ukoliko u dvorištu želite da očistite šiblje, korov, grublju vegetaciju ili urasle površine sa dužom travom. Ono što je njihova prednost je, da bez obzira na proizvodjača, snaga u odnosu na ostale vrste trimera, jednostavno se prenose i nemaju nikakva ograničenja u prenošenju, u smislu kabla koji može trimer da veže za izvor energije. Jedino prilikom kupovine treba da obratite pažnju na tip motora, mogu biti jednotaktni i dvotaktni,  dvotaktni koristi mešavinu goriva i ulja, to treba da znate pre upotrebe.

Ovi trimeri su i veće težine, zato prilikom košenja zahtevaju veći napor i fizičku spremnost. I buka koju prave prilikom košenja je veća, medjutim, to se jednostavno rešava zaštitom za uši.  Ukoliko tražite trimer sa manjim stepenom buke, onda je rešenje električni trimer koji se odlikuje konstantnom snagom i nema potrebe da prilikom korišćenja brinete o novou goriva u rezervoaru ili iskorišćenosti baterije. Njihova snaga varira od modela do modela, ima i onih veće snage koji odgovaraju za veće površine, čišćenje korova, važno je samo da su blizu izvora električne energije, ali i da je kabl na koji su povezane maksimalno siguran, zato o tome vodite računa. Najniži nivo buke je uz akomulatorske trimere, ako se odlučite za njih treba samo da vodite računa o bateriji i njihovom održavanju koje je vrlo jednostavno, zahteva desetak minuta Vašeg vremena.