Trikovi za čišćenje vašeg nameštaja 

Dnevna soba predstavlja centar okupljanja cele porodice. Nema ničeg lepšeg nego kada posle napornog dana možete da se opružite na svom omiljenom kauču ili se udobno smestite u svojoj omiljenoj fotelji. Ovu idiličnu sliku jedino bi moglo da naruše mrlje od kafe ili nekog drugog napitka, ostaci hrane  ili dlake vašeg kućnog ljubimca koji se nalaze svuda po vašem nameštaju. 

Nezavisno od toga da li je vaš materijal napravljen od kože, skaja ili od nekog materijala od mikrofibera, ono što bi svakome trebalo da bude prioritet jeste redovno održavanje i čišćenje ovakvih komada nameštaja. Samo održavanje nameštaja ne predstavlja veliki posao, sredstva za čišćenje i održavanje morate prilagoditi i  koristiti u zavisnosti od kog materijala je napravljen vaš nameštaj. 

Održavanje nameštaja od mebla

Čišćenje nameštaja od mebla možete sami da obavite, ali ukoliko postoje skorele fleke ili mrlje koje je teže ručno ukloniti tada morate da razmislite o dubinskom pranju nameštaja. Samo održavanje mebla svodi se na svlačenje materijala sa delova i pranje na određenoj temperaturi. Pre nego što krenete sa pranjem i čišćenjem morate da obratite pažnju na deklaraciju koja se nalazi na poleđini svakog materijala. 

Teže je čišćenje nameštaja koji su u celini presvučeni u mebl i nemaju mogućnost skidanja materijala sa svakog dela nameštaja. To se prevashodno misli da trosede, dvosede i fotelje. Čišćenje ovakvih komada nameštaja vrši se uz pomoć suvog pranja ili dubinskim čišćenjem. Pod suvim pranjem podrazumeva se upotreba sode bikarbone sa malo vode, koja se nanosi na krpu i laganim pokretima trljaju mesta koja su kritična. Međutim nekad suvo pranje nije dovoljno da bi se uklonile sve fleke. 

Neke fleke je jedino moguće ukloniti uz pomoć dubinskog pranja nameštaja Beograd ima veliki broj servisa koji se ovime bave. Ono što je preporučljivo pogotovo ako imate malu decu jeste jednom godišnje pranje nameštaja na ovaj način. Dubinskim pranjem nameštaja postižete da na vašem nameštaju uklonite svaku fleku, neprijatne mirise,  grinje i druge mikroorganizme koji su uvek prisutni. Takođe na ovaj način vaš stari nameštaj dobija prvobitni sjaj, pa ćete imati pravi estetski doživljaj.

Održavanje nameštaja od veštačke ili prave kože

Kada je u pitanju kožni nameštaj morate da vodite računa na koji način i koja sredstva možete da koristite za njihovo redovno održavanje. Koža je materija koji je veoma otporan na vlagu, gužvanje, rastezanje a i relativno je otporan na ogrebotine. Prilikom kupovine prodavci ovakvih skupocenih komada nameštaja daju i upustva za njihovo redovno održavanje. Uvek koristite veoma blaga sredstva kada je u pitanju koža. 

Gledajte da ne koristite grube sunđere i krpe jer tako možete da oštetite samu površinu nameštaja. Slično održavanje je i za skaj i druge veštačke materijale od kojih je napravljen vaš nameštaj. U prodavnicama možete da pronađete vlažne maramice namenjene čišćenju nameštaja od kože ili skaja. Vodite računa obično takve maramice u sebi sadrže i ulje koje daju dodatni sjaj, pa nakon njihove upotrebe nameštaj može da bude veoma klizav i opasan pogotovo za decu. 

 

Nebitno od kog materijala je napravljena vaša garnitura ili fotelja, čistoća ovakvih komada nameštaja predstavlja opštu higijenu svake porodice. A pored toga produžićete i vek trajanja vašem nameštaju.