Sve što treba da znate o kamionskim gumama

Zimska sezona je krenula, a da li ste kupili nove kamionske gume? Ako se pitate zašto se upotrebljavaju namenske teretne zimske gume, mi smo tu da vam pojasnimo. Kaminske gume za zimu posebno su napravljene kako bi se očuvala mobilnost u teškim vremenskim uslovima. Ako sprečimo zaustavljanje nap utu, mnogo dobijamo, ekonomska računica je jasna.

Na ovaj način se izbegava kašnjene sa nekim isporukama, neće doći do kvarenja robe, itd. Najvažnije je da se doprinosi mobilnosti i sigurnosti u zimskim uslovima. Ne čudi onda podatak da se u većini evropskih država obavezne zimske kamionske gume na pogonskim osovinama.

U zimskim uslovima ove gume obezbeđuju optimalnu izdržljivost vozila, što je od izuzetne važnosti kada su putevi kada su putevi prekriveni snegom i ledom. S obzirom na to da se kamionske gume različito ponašaju pri različitim temperaturama, za određene vremenske prilike neophodne su posebne šare i strukture guma. Svakako, najvažnije je dobro prijanjanje kako bi se vozilom pravilno upravljalo i kočilo. Da bi dobro prijanjale za podlogu gume bi trebalo da imaju jače šare, ne samo kada ima snega i leda na putu nego i kada je put klizav i mokar.

Svakako, brojni proizvođači guma znaju koji modeli odgovaraju teretnim vozilima, a koje su predviđene gume za autobuse. Kada su zimski uslovi u pitanju, gume bi trebalo da budu namenjene takvim vremenskim prilikama i trebalo bi da su dizjanirane tako da jače prijanjaju za sneg, a uz to i da odgovaraju teškim zimskim uslovima.

Ovakve prednosti će najpre osetiti autoprevoznici koji voze u hladnim zimskim uslovima i po zemljama gde su putevi ćesto zaleđeni, a usled iznenadnog snega može doći do ozbiljnih zastoja. Duboka šara i širina gume osiguravaju dobro prijanjanje u zimskim uslovima, a prilikom vožnje ne stvaraju buku što omogućava da vožnja bude udobna i prijatna.

Kupovina zimskih guma

Kada je vreme za ugradnju zimskih guma, zavisi ne samo od zakonskih obaveza, već i od područja u kojima se vrši prevoz i od vremenskih uslova na putu. U nekim evropskim državama upotreba zimsih guma je po zakonu obavezna u određenom delu godine ili u posebnim uslovima na putu. Ako ste planirali tokom zime da putujete u drugu državu, raspitajte se kakve uslove možete da očekujete na putu.

Takođe, važno je i da proverite koliko su vam gume istrošene. Kod zimskih kamionskih guma trebalo bi redovno da proveravate dubinu šare i stanje gume. Posebno obratite pažnju ako putujete u neku drugu evropsku državu u kojoj je zakonski propisana određena dužina šare.

Takođe, prilikom kupovine se raspitajte i o standardima koje su proizvođači predvideli, jer postoje različiti modeli zimskih guma. Ako putujete u neku drugu zemlju u kojoj su propisani određeni standardi, imajte to na umu prilikom naredne kupovine. Naravno, na prvom mestu bi trebalo da vam bude kvalitet, pa tek onda cena. Iako se kod nas sve više ljudi odlučuje za polovne gume, pažljivo birajte, jer ne znači da polovna guma nije kvalitetna, ali opet ne zaboravite, novo je novo, a što je sigurno, sigurno je.