Kako urediti mali stan?

Uređenje stana može da bude zabavno, zahtevno, iscrpljujuće, naporno, ali može i da bude veoma praktično i mogu da se uključe svi ukućani. Međutim, mala kvadratura zhteva mnogo više napora i mnogo više razmišljanja kako sve uklopiti u taj mali prostor.

Kod većih stanova, čini se da ima mesta za sve i sve jeste tako dok se ne krene sa uređivanjem. Svakako, mnogo je lakše naći odgovarajuće rešenje za stanove koji su veći nego za one manje, jer uglavnom kod malih stanova nikada nema dovoljno prostora za sve ideje koje su ukućani zamislili.

Izazov imaju ukućani, ali i za arhitekte i dizajnere koji se bave uređenjem stan. Kolo uklopiti mali broj kvadrata sa krupnim željama ukućana, pitanje je sad. Svakako, ideja je uvek mnogo, a rešenje se uvek nađe, pa makar to bilo i neko prelazno rešenje. Postoje i različiti načini kako da renovirate dom i kako svaki ćošak da iskoristite, a takođe postoje i načini pomoću kojih možete da uštedite određeni deo doma, a da drugi deo stan potpuno iskoristite.

Trikovi pomoću kojih možete užtedeti prostor u malom stanu

Za uređenje doma nije potrebno samo da imate novac, već je neophodno i da znate kako želite da vaš dom izgleda, koje to promene želite da napravite u vašem životnom kutku i kako da se bolje organizujete da biste dobili vizuelno veći prostor. Vedre boje u stanu, ugradni elementi kuhinje, nameštaj koji se pravi po meri, dimenzije panelnih radijatora koji su takve da ne zauzimaju mnogo prostora i multifunkcionalni nameštaj.

Najbolje bi bilo kada biste tokom renoviranja stana uspeli da omogućite pravljenje nameštaja po meri. Iako je ova vrsta nameštaja nešto skuplja svakako štedi i vaše vreme, ali i vaš prostor. Ne morate da razišljate da li ćete imati dovoljno mesta između komode i kreveta i da li će moći da se prođe između kreveta i stola.

U slobodnoj prodaju teško da ćete naći sve komade nameštaja za vaš maleni stan, zato se i savetuje da poručite nameštaj po meri. Da biste savršeno opremili svoj dom iskombinujte malo slobodnu prodaju, malo nameštaj po meri i učinite svoj stan idealnim mestom za život.

Međutim, iako se čini da je izrada nameštaja po meri skuplja nego kada se on kupuje u slobodnoj prodaji, ipak to baš i nije tako. Ako biste preračunali, u ovom slučaju bi vam se više isplatilo da uložite u izradu nameštaja po tačnim merama, nego da ga kupujete direktno u prodavnicama.

Uredite kuhinju na pravi način

Stanovi malih kvadratura nisu građeni tako da se za kuhinju izdvaja veći prostor. Neki manji stanovi zapravo ni nemaju kuhinju, več je ona u sklopu dnevne sobe i od nje je pregrađena samo šankom. U takvim slučajevima najbolje bi vam pomoglo pravljenje kuhinja po meri koja će se odlično uklopiti u ovakav enterijer, jer vam neće dodatno zauzeti dragoceni prostor.

Tako, na primer, moete izabrati ugradne ploče i uradne rerne koje su razdvojete, a što nije slučaj sa standardnim šporetima, pa ih možete postaviti na različita mesta i prilagoditi ih kuhinji, pri čemu vam neće zauzeti dodatni prostor.