Kako da budete spremni za ispitni rok

Postavlja se pitanje šta znači biti apsolutno spreman za ispitni rok i da li je to uopšte moguće. Razmislite o svakodnevnim životnim situacijama i zapitajte se kada ste mogli reći da ste ih vi i vaši bližnji dočekali potpuno spremni, bez tenzije i pritiska. Kada se najave gosti, uvek se u zadnjem trenutku posprema stan i spremaju kolači, kada se ide na more ili neko drugo putovanje, koferi se zatvaraju u „minut do 12”, kako se žargonski kaže.

Često odlažemo obaveze, probijamo rokove, a, kada smo u stisci sa vremenom, vidimo koliko toga možemo da odradimo za kratak period. Tako je bilo i biće uvek i sa studiranjem. Postoje savesni studetnti, koji redovno pohađaju predavanja i vežbe, uče svakodnevno, vreme provode u biblioteci i pred knjigom, ali uvek je više onih koji će učenje početi sutra ili od ponedeljka, a to se zapravo prolongira do pred same ispite.

Plan

Lako je reći, ali teže sprovesti u delo, ali oni koji to uspevaju kažu da je dobra organizacija pola posla. Najpre odlučite na koje ispite ćete izaći i realno procenite koliko vremena će vam trebati za spremanje svakog od njih. Nekada je manje više, pa vam savetujemo da ne izlazite na više ispita u istom roku, jer vam to može izazvati konfuziju, pa će se na kraju desiti da ostanete bez ijedne ocene u indeksu.

Kada sprovedete dugoročni plan, ostaju vam kratkoročni, dnevni, koji podrazumevaju da zacrtate koje ćete lekcije preći tog dana, koliko će vam vremena trebati za ponavljanje i utvrđivanje gradiva.

Rad u paru

Ponekad se bolji rezultati postižu kad imate nekog ko je u istoj situaciji kao vi, ko poseduje nivo znanja jednak ili sličan vašem. Učenjem u paru motivisaćete jedno drugo da što više napredujete, dopunjavaćete se, a uvek ostaje i vreme za opuštanje i predah od učenja koje ćete provesti sa nekim, a ne sami.

Pauza od učenja

Kvalitet je važniji od kvantiteta je pravilo koje važi za mnoge sfere života, a ne samo za učenje, ali ovde posebno dobija na značaju. Koliko puta ste čuli izgovore vaših drugova i kolega koji se pravdaju kako su pali ispit, a učili su po ceo dan. Učenje po ceo dan, boravak u zatvorenom prostoru, izolacija od svega i svakoga na duže staze ne može doneti ništa dobro. Loše ćete se osećati, a i učenje neće biti efikasno.

Često, pak, to učenje po ceo dan podrazumeva i duge predahe uz mobilni telefon i društvene mreže. Savetujemo vam da odete do najbliže biblioteke ili čitaonice na faksu, gde ćete biti „primorani” da radite gledajući druge, a u pauzi ćete sigurno sresti nekog koga znate i s kim možete proćaskati.

Šta ostaje na kraju

Ukoliko ne spadate u grupu onih studenata koji su spremni na podvale (prepisivanje, puškice, iznajmljivanje bubica, unajmljivanje dublera, lažno predstavljanje..) da bi stigli do cilja, razmislite da poslušate neki od naših saveta i na kraju pošteno dođete do položenog ispita. Najbolji osećaj je kada znate da ste nešto postigli isključivo svojim radom, trudom i znanjem.