Šta sve treba da znate pre nego što napravite bazen u dvorištu?

Da li ste oduvek maštali o sopstvenom dvorišnom bazenu?

Većina nas sanja o tome da jednog dana ugradi svoj privatan bazen, koji će postati njegova oaza mira i luksuza. Međutim, pre nego što se upustite u ovaj projekat, važno je da se informišete o svim aspektima koji su uključeni. 

S tim na umu, u produžetku teksta ćemo vam pružiti detaljan pregled svega što treba da znate pre nego što napravite bazen u dvorištu – te pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Planiranje i pribavljanje dozvole za dvorišni bazen

Prvi korak je pažljivo planiranje izgradnje bazena. 

Pre nego što pribavite materijal i dodatnu opremu kao što su pumpe za vodu, ključno je da razmislite o veličini, obliku, dubini i lokaciji bazena u skladu sa prostorom u vašem dvorištu. 

Shodno tome, proverite lokalne propise i zakone koji se odnose na izgradnju bazena i obezbedite sve potrebne polise pre početka radova.

Član 144. Zakona o planiranju i izgradnji izriče da je za građenje jednostavnih objekata, koji se grade na istoj katastarskoj parceli na kojoj je sagrađen glavni objekat (vaša kuća ili zgrada), a koji se izvode tako što ne ometaju redovno korišćenje susednih objekata nije potrebno nabaviti akt za izvođenje radova. 

Za tzv. vrtne bazene i ribnjake čija površina prevazilazi 12 m² nužno je pribaviti građevinsku dozvolu za izgradnju.

#2 Koje sve vrste bazena postoje? 

Na raspolaganju su vam različite vrste bazena koje možete odabrati, kao što su betonski, fiberglas i prirodni bazeni:

  • Betonski bazeni – grade se direktno na licu mesta, koristeći armiranu betonsku konstrukciju. Ovi bazeni se obično prave prema specifičnim dimenzijama i oblicima koje odabere vlasnik. Betonski bazeni pružaju veću fleksibilnost u dizajnu i mogu se prilagoditi različitim terenima i prostornim zahtevima. Međutim, izgradnja betonskog bazena može biti složen i dugotrajan proces.
  • Prefabrikovani bazeni – fabrički su izrađeni i transportuju se na gradilište kao gotovi segmenti koji se zatim montiraju. Ovi bazeni dolaze u različitim dimenzijama i oblicima i mogu biti izrađeni od različitih materijala poput čelika, plastike ili fiberglasa. Prednosti prefabrikovanih bazena uključuju bržu instalaciju i mogućnost premeštanja ili demontaže ako je potrebno.
  • Fiberglas bazeni – vrsta prefabrikovanih bazena koji su izrađeni od slojeva staklenih vlakana i poliesterske smole. Ovi bazeni su veoma popularni zbog svoje izdržljivosti, dugotrajnosti i jednostavnosti održavanja. Fiberglas bazeni dolaze u različitim oblicima i veličinama, a njihova glatka površina pruža udobnost prilikom kupanja. Takođe, fiberglas bazeni su otporni na promene temperature i hemikalije, što ih čini otpornim na pucanje ili habanje.
  • Prirodni bazeni – ekološki prihvatljiva alternativa tradicionalnim bazenima. Ovi bazeni kombinuju prirodne elemente, kao što su biljke i kamenje, sa filtracionim sistemima kako bi se stvorilo prirodno kupalište. Voda u prirodnim bazenima se čisti i filtrira pomoću bioloških procesa, što eliminiše potrebu za upotrebom hemikalija. Prirodni bazeni su estetski privlačni i pružaju osećaj kupanja u prirodnom okruženju.

Svaki od ovih tipova bazena ima svoje prednosti i karakteristike, a izbor zavisi od individualnih preferencija, budžeta i prostornih ograničenja..

#3 Održavanje bazena – koja dodatna oprema je potrebna?

Pre nego što se odlučite za izgradnju bazena u dvorištu, važno je razumeti i obaveze oko održavanja. Bazen zahteva redovno čišćenje, kontrolu pH vrednosti vode, upotrebu hemikalija za održavanje higijene i pravilno funkcionisanje sistema filtracije. 

Dodatna oprema za bazen, poput elektrolize, dozirne pumpe i UV lampe, igra ključnu ulogu u održavanju kvaliteta vode i higijene bazena:

  • Elektroliza je uređaj koji se koristi za proizvodnju hlora iz soli (NaCl) koja se dodaje u vodu bazena. Uređaj koristi proces elektrolize kako bi razložio sol u hlor i druge dezinfekciono delujuće materije. 

Ovaj sistem eliminiše potrebu za dodatnim hlorom ili drugim hemikalijama za dezinfekciju vode, što čini održavanje bazena jednostavnijim i prirodnijim.

  • Dozirna pumpa je uređaj koji se koristi za automatsko doziranje hemikalija, poput hlora, pH regulatora ili drugih sredstava za održavanje ravnoteže vode bazena. 

Ova pumpa omogućava precizno doziranje hemikalija u vodu na osnovu unapred postavljenih parametara. Na taj način se održava optimalna higijena i pH vrednost vode, čime se osigurava sigurno i zdravo okruženje za kupanje.

  • UV lampa je uređaj koji koristi ultraljubičaste zrake za dezinfekciju vode bazena. UV zraci uništavaju i eliminišu mikroorganizme, kao što su bakterije, virusi i alge, čime se održava čista i bezbedna voda. 

Ova tehnologija je ekološki prihvatljiva jer ne zahteva upotrebu hemikalija za dezinfekciju i ne ostavlja ostatke u vodi. UV lampe se obično postavljaju u liniju sa cirkulacionim sistemom bazena kako bi voda prošla kroz njih i bila tretirana.

Izgradnja bazena je složen projekat i može biti od velike pomoći angažovati profesionalne dizajnere i izvođače radova

Stručnjaci će vam pružiti savete, pomoći vam u izradi projekta, pridržavati se svih propisa i osigurati da vaš bazen bude siguran i funkcionalan.Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam predstavimo sve važne korake koje morate preduzeti pre nego što napravite kućni bazen – pratite naš sajt za još praktičnih saveta!