Šta su progresivne naočare i kada su vam zaista potrebne

U poslednje vreme, progresivne naočare su sve popularnije kod onih koji imaju problem sa takozvanom staračkom dalekovidošću, budući da predstavljaju najjednostavnije rešenje u tom trenutku i u takvoj situaciji. Naime, radi se o naočarima sa vrlo posebnim staklima, koja uklanjaju potrebu da posedujete dva ili više para naočara, jer vam je potrebna druga dioptrija za blizinu ili gledanje na daljinu. Progresivne ili multifokalne naočare, kako se drugačije nazivaju, imaju miltifokalna stakla za naočare koja imaju više dioptrija.

Do sada su postojale naočare sa bifokalnim staklima koja se posedovala mogućnost za postojanje dve dioptrije u jednom staklu, koje su imale više problema. Najpre, bifokalna stakla imaju jasan prelaz između dioptrija, što se često može videti kod starijih korisnika, a na staklu, pri njegovom dnu postoji kao neko prozore, koje je u stvari deo stakla sa dioptrijom za blizinu, a ostatak stakla je na daljinu. Danas, multifokalne naočare nemaju vidljive prelaze dioptrija na sebi, već staklo izgleda krajnje obično, a pored svega toga, Multifokalna stakla za naočare imaju opciju dioptrije za srednju udaljenost, što znači da postoje čak tri različite dioptrije u jednom staklu.

Multifokalne naočare su rešenje koje je potrebno osobama nakon 40 godina života, kada se zapravo i javlja problem staračka dalekovidosti. Samim tim, progresivne naočare čine da dva ili tri para naočara zamenite samo jednim koje ćete koristiti u svakom trenutku u toku svog dana.

Da li su vam multifokalne naočare potrebne?

Ukoliko se javio problem sa staračkom dalekovidošću, a do tod trenutka niste imali određenu dioptriju i niste nosili naočare, onda će vam sigurno biti potrebne samo naočare sa običnim staklima. Međutim, ukoliko radite i vaš rad zahteva često korišćenje kompjutera, onda će vam multifokalne naočare biti neophodne. Multifokalne naočare su jedine koje poseduju dioptriju za tu srednju udaljenost, koja se danas najviše povezuje sa korišćenjem kompjutera. U trenutku kada imate problem sa vidom na blizinu i srednju udaljenost, Multifokalna stakla za naočare jesu najbolje rešenje. Osim toga, ako uz sve ovo imate dioptriju od ranije koja je za daljinu, onda bi vam progresivne naočare bile najbolje i Najefikasnije rešenje, jer u toku dana možete konstantno da ih nosite i sve jasno i dobro vidite.

Multifokalne naočare imaju savršeno mekan, progresivne prelaz između dioptrija, tako da oko ne oseća nikakvu napetost ili nelagodu tokom promene ugla gledanja. Ukoliko gledate u daljinu, sve ćete videti jasno, spuštanjem pogleda na srednju udaljenost nećete osetiti nikakvu promenu, osim da sve vidite kako treba, što isto važi za dalje spuštanje pogleda ka nečemu što vam je blizini, kao što je tekst začitanje, koji ste sigurno bez naočara morali da udaljite kako biste pročitali. Sve ovo skupa, govori da su multifokalne naočare ne samo najefikasnije, već i najbolje rešenje za korekciju vida bez obzira na to o kojoj se dioptriji radi.

Multifokalna stakla za naočare mogu posedovati foto osetljive receptore, za sve one kojima svetlost smeta oku, mogu biti deo sunčanih naočara, mogu biti sa zaštitnim slojem od računara i svetlosti koju emituju, sa zaštitom od prlja ja, grebanja, magljenja, baš kao i sve druge naočare, te nema bojazni da uz njih može bilo šta da vam zafali ili nedostaje.