Reishi pečurke su u trendu – koja je zaista njihova korist u zdravstvenom smislu?

Pečurke u obliku lepeze, sa bojom koja ide od narandžaste do braonkaste su reishi pečurke (lat. Ganoderma lucidum ). Izuzetno retko mogu da se nadju u prirodi i u samom početku su bile rezervisane isključivo za plemstvo i to pre više od hiljadu godina kada su počele da se upotrebljavaju u Azijskoj kulturi. Danas se one gaje u komercijalne svrhe i prodaju se u više oblika: kao čaj, razne tinkture, kapsule pa čak i kao kozmetički proizvodi ili male energetske poslastice. Zaboravite na to da ih konzumirate sveže ubrane jer njihova drvenasta struktura i vrlo gorak ukus nisu baš prijatni.

Pa zašto su se onda pojavile svuda i to odjednom? “Reishi pečurke su odličan izbor za jačanje imunog sistema, kao i za funkciju jetre. Imaju anti-inflamatorno dejstvo u organizmu i sposobnost da usporavaju rast tumora.

Zapravo, reishi pečurke poseduju čitav niz kvalitetnih karakteristika koje ovu pečurku i svrstavaju u kategoriju “bombi“ – povećavaju adaptaciju na stres, poseduju jaku antioksidativnu sposobnost te nije ni čudo da ih nazivaju  u današnje vreme i kraljem u svetu wellness-a.

reishi-2_optimized

Zdravstveni efekti reishi pečurki

Iako su generalno bezbedne za upotrebu, ipak mogu da imaju neke nus pojave. Iz tog razloga, trebali biste da se konsultujete sa Vašim lekarom pre upotrebe istih. (Posebno obratite pažnju ako ste trudni, ako ste dojilja, spremate se za neku hiruršku intervenciju ili imate bilo kakav poremećaj krvi ili visok/nizak krvni pritisak.

Ako Vam lekar da zeleno svetlo, upotrebom ovih pečuraka Vaše zdravlje će biti u svakom slučaju poboljšano. U daljem tekstu ćemo Vam objasniti samo neke od dobrobiti koje upotrebom ovih pečuraka možete da postignete. Naravno, još uvek se vrše ispitivanja, testiranja kako bi se u potpunosti uverili u njihovo dejstvo.

  1. Jača imuni sistem : Dugo vremena se koristila kako bi ojačala imuni sistem U nekim zemljama je čak korišćena i kod pacijenata koji su bili zaraženi virusom HIV-a i kod osoba obolelih od kancera. Veruje se zbog visokog sadržaja polisaharida stimulišu imunitet i time sprečavaju razne infekcije..
  2. Smanjuju umor: Reishi pečurke su adaptogene što znači da spadaju u biljke koje pomažu organizmu da se izbori sa stresom. U jednom istraživanju, kojim je bilo obuhvaćeno 132 pacijenta, koji su patili od neurastenije koja predstavlja stanje koje je izazvano fizičkom i mentalnom iscrpljenošću, upotrebom određenih jedinjenja koja se nalaze u reishi pečurkama je dokazano da smanjuju bolove, kao i da umanjuju razdražljivost.
  3. Može da bude saveznik u borbi protiv kancera: Veliki broj istraživanja je urađeno baš na ovu temu. Naučnici veruju da beta glukani koji su u sastavu pečuraka sprečavaju rast novih krvnih sudova što i jeste ključ za ćelije raka jer je njima potreban stalan dotok krvi kako bi rasle. Dodatna istraživanja su pokazala da one mogu da smanje posledice hemoterapije, kao što su mučnina, povraćanje i dr..

Preporučuje se da ako ste pod hemoterapijom se obavezno konsultujete sa Vašim lekarom da li smete da dodate kao suplement i reishi pečurke..

 Može da utiče na smanjenje krvnog pritiska: Sastojci u reishi pečurkama mogu da drže povišen pritisak pod kontrolom – zasnovano na istraživanju koje je sprovedeno na pacovima 2014. godine. 

Ipak, ako ste već na terapiji, konsultujte se sa lekarom jer kombinacija lekova i reishi pečuraka može drastično da obori krvni pritisak, što nikako nije dobro.

  1. Sadrži komponente za skidanje povišenog holesterola: aktivni sastojci ovih pečuraka – triterpeni i beta glukani mogu da utiču na smanjenje povišenog holesterola u krvi posebno njegove štetne frakcije LDL holesterol. 
  2. Mogu da poboljšaju rad jetre: Spore ove pečurke definitivno pomažu kod regeneracije same jetre, jer pospešuju izbacivanje toksina iz organizma.
  3. Bogate antioksidansima: Iako je često nazivaju pečurkom besmrtnosti, ona Vam neće omogućiti večan život. S obzirom na činjenicu da u svom sastavu poseduju antioksidanse, omogućiće Vam da smanjite potencijalni rizik od bolesti,  i prevremeno starenje.

 

Autorski tekst: Sobek1970