Šta su LED trake?

LED trake su savitljive površine na kojima su raspoređeni LED čipovi, odnosno svetlosna polja. Napravljene su tako da mogu da se skrate na željenu dužinu. LED trake su fleksibilne i mogu da se saviju i po 90 stepeni.

One su štedljive i njihovim korišćenjem se troši minimalna količina električne energije. Mogu da emituju različite pojedinačne boje ili da imaju nekoliko različitih opcija za boje. Pozadina LED trake je samolepljiva i pogodna je da se postavi na bilo koju površinu.

Gde se primenjuju LED trake?

Primena ovog načina osvetljenja je široka i koristi se u enterijeru i eksterijeru. Postavljaju se u privatnim enterijerima i na javnim mestima i objektima kao što su hoteli, restorani, kafei. Imaju veliku primenu u trgovini i za osvetljavanje prodajnih polica i izloga. 

Za spoljašnju upotrebu se koriste LED trake koje su vodootporne. Putem LED rasvete se osvetljavaju i veće površine kao što su delovi zgrada i krovova, javna šetališta, umetnička dela u galerijama ili se sa njima dizajnira rasveta za nastupe na velikim binama.

LED trake daju fino i indirektno osvetljenje u enterijeru i imaju veliku primenu u domaćinstvima. Postavljaju se u niši zida, u kaskadi na plafonu, u kupatilima, kuhinjama, za osvetljavanje garderobera i za isticanje zidnih polica.

Postupak postavljanja LED traka

Instaliranje LED traka je vrlo jednostavan postupak od nekoliko koraka. Oprema se sastoji od LED trake i napajanja. Opciono mogu da se koriste konektor, aluminiijumski profil, dimer, kontroler. Potrebno je prvo izmeriti mesto gde želimo da postavimo LED traku da bismo isekli traku makazama na željenu dužinu. Na traku se postavi napajanje i zatim se uključi u struju da se proveri kako radi. 

Traka se lako lepi na bilo koju površinu, a može da se stavi u aluminijumski profil. Konektori služe za spajanje više traka. Kontroler i dimer se postavljaju za promenu boja, nivoa osvetljenosti i brzinu promenu boja.

 Aluminijumski profil za LED traku

Alumunijumski profili služe za ugradnju linearne LED rasvete. Ovi profili služe za osvetljavanje dizajnerskih elemenata, mogu se postaviti u podove, plafone, pločice, prilaze, stubišta. Daju meku i glatku svetlost i služe kao difuzeri. Idealni su za mesta na kojima će se osvetljenje jasno videti i da se ne bi koristila “sirova” traka. Aluminijumski profili se upotrebljavaju za profesionalne projekte, kao i za domaćinstva kao što su mesta u kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi.

Aluminijumski profili imaju i zaštitni efekat jer deluju na LED trake kao hladnjak i održavaju im vek trajanja. Ovi profili, takođe, štite LED traku od vlage, tako da su veoma praktični za kuhinje i kupatila.

NIjanse bele boje

LED trake su dostupne u različitim nijansama bele boje koje se kreću od hladno bele do toplo bele boje. Kod ovog osvetljenja postoje dva načina merenja boje, odnosno dva važna indeksa. Temperatura boje i indeks boje koji govore o kvalitetu i nijansi boje. 

Temperatura boje meri koliko je boja hladna ili topla. Indeks boje pokazuje kako se boje oko nas ponašaju pod ovom svetlošću. Što je ovaj indeks veći, boje iz okoline izgledaju prirodnije.