Saveti za pakovanje kofera

Putovanje avionom je lep i udoban način putovanja, a zahvaljujući low cost kompanijama (kojih i kod nas ima sve više) može biti i ekonomski vrlo isplatljivo. Medjutim, povoljne avionske karte su često vezane za kofere i ručni prtljag koji je manjih dimenzija i ograničen kilažom.

Dimenzije i dozvoljena težina kofera variraju od kompanije do kompanije ali u svakom slučaju ako uzimate kartu sa ručnim prtljagom morate biti veoma vešti u pakovanju. U ovom tekstu ćemo vam skrenuti pažnju na osnovne informacije vezane za putovanje avionom sa ručnim prtljagom i dati savete kako da se što praktičnije spakujte. 

 

Ručni koferi

Kada putujete avionom možete kupiti kartu koja podrazumeva da kofer predate prilikom čekiranja i da on onda ide u prtljažnik aviona ili što je sve češći slučaj da prtljag nosite sa sobom u avion u vidu ručnog prtlaga. 

Pod ručnim prtljagom se podrazumeva ranac, tašna, torba za laptop i kofer manjih dimenzija (ne zaboravite da se informišete prilikom kupovine karata koje dimenzije su dozvoljene kod tog avio prevoznika da biste izbegli dodatne troškove ako je kofer neodgovarajućih dimenzija ili predje dozvoljenu kilažu). Kod većine avio kompanija sa sobom u avion je moguće uneti prtljag do 8 kg i dimenzije bi trebalo da su do 40 cm x 20 cm x 55 cm. Kofer koji planirate da ponesete na put bi trebalo bude lagan, sa ručkom i točkićima i od kvalitetnog materijala. Takodje, preporučujemo da kofer ima sigurnosni sistem sa šifrom, da ste ga vidno obeležili svojim podacima a ako želite možete ga i dodatno zaštiti uvijanjem na aerodromu (uz doplatu).

 

Da pakovanje kofera bude uživanje 

Mnogim ljudima pakovanje torbi i kofera za put zadaje glavobolju. Pakovanje za njih predstavlja stres jer im nije lako da odluče šta će da ponesu a brine ih i da li su spakovali sve što će im biti potrebno. 

Pre pakovanja bitno je da napravite listu stvari koje su vam potrebne za put (lična higijena – četkica za zube, češalj, brijač, kozmetika – kupka, šampon,..), peškir, pidžama, papuče, obuća, donji veš, čarape, pantalone i suknje, košulje, majce, dugi i kratki rukav, deblje stvari, jakna/kaput, punjači, knjiga, nakit, …). Ova ček lista će vam služiti kao mali podsetnik da nešto ne zaboravite. Možete napraviti ovakvu listu i svaki put kad putujete da se po njoj pakujete uz naravno, neke izmene u zavisnosti od vremenskih uslova, dužine putovanja i veličine putne torbe. Zatim, odvojte garberobu koju ste mislili da nosite tokom puta. Proverite vremensku prognozu, analizirajte po danima da li vam ta garderoba odgovara (da li vam je dovoljno za odredjeni broj dana, da li je komotna, praktična, svečana,..), probajte da napravite dnevne odevne kombinacije,… Prilikom  putovanja leti, višak garderobe nije problem da se ponese, ali zimi morate biti ekonomični i praktični.

Nakon odvojanja stvari ostaje da stvari spakujete kofer. Pakovanje stvari u kofer traži odredjeno iskustvo u ekonomičnosti i maksimalnom korišćenju prostora.  

 

Rolanje garderobe – ušteda mesta u koferu 

Obuća se obično stavlja na dno kofera. Kofer možete podeliti na dve polovine: jednu za garderobu a drugu za obuću. Obuću stavite u kese i obavijte gumicom ili pertljama kako biste ih sabili i lepo poredjali “uspravno”. Ako pakujete cipele sa štiklom položite ih na dno kofera, a prostor izmedju štikli ispunite nekim drugim stvarima (urolane čarape,…).

Prilikom slaganja garderobe u kofer savetuje se rolanje odeće a ne slaganje jer se tako više može iskoristiti prostor u koferu a i popuniti rupe u njemu. Čarape zarolajte i stavite u cipele (nekoliko pari može da stane u svaki par cipela). Pantalone, džins, majce, peškire zarolajte. Možete zarolati sve ono što vam nije bitno ako bude možda malo izgužvano. Košulje nemojte rolati već ih lepo složite a u okovratnik recimo možete staviti zarolani kaiš ili punjač. Haljine i druge elegantne stvari takodje, nemojte rolati već ih lepo složite pri vrhu da se manje gužvaju.   

Veš se obavezno pakujte u neku zasebnu torbicu iz higijenskih razloga. Takodje, bilo bi dobro da nije providna, da ne bi eventualno na carini svi videli šta nosite. 

Kozmetika, aparati (brijač, fen,..) i ostale sitnice (knjige, futrola za naočare,..) se stavljaju poslednji u kofer. Kozmeziku pažljivo spakujte ili u neke džepove kofera ili u nesesere da se ne bi slučajno prosuo sadržaj i uništio vam sve u koferu. Preporučuje se da kozmetiku sipate u manje bočice. Prilikom putovanja avionom sa ručnim prtljagom obavezno je da sve tečne stvari spakujete na odredjeni način. Naime, postoje pravila šta se sme poneti sa sobom u avion i pod kojim uslovima. 

 

Bezbedonosna pravila prilikom putovanja avionom o kojima treba razmišljati tokom pakovanja ručnog kofera

Važno je da se pre puta informišete šta je zabranjeno unositi u avion. U avion nije dozvoljeno da se unesu oštri predmeti a tečnosti je moguće uneti samo pod odredjenim uslovima. Dozvoljeno je da se  unese maksimalno 1000 ml tečnih artikala (voda, piće, parfemi, krema, šamponi, kupke, gel, pasta,..) i to u bočicama od 100 ml koje se nalaze u posebnoj kesi sa zatvaračem. Artikli koji su kupljeni u free shopu na samom aerodromu, mogu se uneti u zapačećenim kesama i sa  računom, a lekove možete imati kod sebe ako posedujete lekarski nalaz. 

 

Podsetnik pred putovanje avionom 

Nakon što ste se lepo spakovali važno je još malo pažnje posvetiti organizaciji vašeg putovanja. Naime, prilikom putovanja avionom bitno je doći ranije na aerodrom. Obično se savetuje da se na aerodrom dodje sat ipo do dva ranije nego što vam je vreme poletanja aviona. Na ovaj način izbećićete mogućnost kašnjenje na let zbog gužve prilikom čekiranja ili zbog gužve na bezbedonosnoj kontroli (posebno na velikim aerodromima su moguće velike gužve). Prilikom bezbedonosne kontrole svako prolazi kroz detektor, skida sve metalne predmete sa sebe (ponekad i cipele), skeniraju se tehnički uredjaji i torbe,.. 

Pored dokumenta (pasoša ili lične karte) i avionske karte koje ste obavezno poneli sa sobom pre ulaska u avion mora da se uradi čekiranje tj. da se dobije bording karta koja je potrebna za ulazak u avion i na kojoj piše sve vezano za poletanje aviona (izlaz/gejt, vaš red i sedište i tačno vreme ukrcavanja) . Čekiranje je moguće uraditi kod kuće preko interneta (najranije 23 sata a najkasnije sat vremena pre poletanja aviona) ili na aerodromu direktno na šalteru. Sve  češće putnici se odlučuju za online čekiranje jer onda ne moraju da samom aerodromu da čekaju u redu a i neke avio kompanija naplaćuju uslugu čekiranja na aerodromu.