Šta su ICF standardi i zašto su bitni za coaching?

Ukoliko radite kao HR, menadžer ili generalno vaše radno mesto podrazumeva koordinaciju i upravljanje timom zaposlenih ili generalno želite da poboljšate svoje skilove na planu resursa i motivacije kako bi se poboljšao učinak u vašoj firmi, sigurno vam termini ICF i coaching nisu strani.  

Sam coaching i profesija koučeva iz dana u dan postaje sve popularnija, pre svega, jer daje konkretne rezultate. Treninzi za koučeve pohađa sve veći broj ljudi i sve postaje teže izdvojiti iz mase kouča koji je profesionalan. Ali šta to označava? Šta je to što bilo kakvog kouča izdvaja iz mora drugih koučeva? U pitanju je ICF sertifikat. Ono što običnog kouča razlikuje od ostalih jeste ICF. 

 

ICF federacija

ICF predstavlja federaciju koučeva koja je najveća i ujedno najznačajnija na svetskom nivou. Sam naziv ICF, akronim je od International Couching Federation i predstavlja apsolutno jedinu organizaciju na svetskom nivou koja među svojim programima ima profesionalne programe za koučeve koji im omogućuju da steknu međunarodno priznate sertifikate. 

ICF organizacija je nastala 1995. g. i broji preko 20 hiljada članova na globalnom nivou. Iako je u međuvremenu nastalo nekolicina drugih sličnih organizacija i fondacija, nijedna druga slična organizacija ne može da dobaci standardima koje je postavio ICF. Ukoliko vas interesuje profesionalni koačing, ovo je jedina organizacija u koju možete da se pouzdate. 

Čemu sertifikat?

Kao što smo već navei, cilj couchinga jeste da znanja koju je kouč stekao, taj isti kouč iskoristi ne bi li maksimalno unapredio klijenta. Koučevi u najvećem broju slučajeva rade jedan na jedan sa klijentima i rezultat čitavog procesa jeste procvat razvoja na ličnom i profesionalnom nivou. Pri tome, postoje dve vrste koachinga. Prva vrsta predstavlja lični coaching, dok druga predstavlja business coaching. Iako je česta pretpostavka da sertifikat moraju imati isključivo koučevi koji se bave business coachingom, istina je da se i life couchevi moraju podvrgnuti testiranju i proći sve programe koji vode do sticanja profesionalne akreditacije. 

Ova akreditacija je od neizmerne važnosti na planu podizanja poverenja od strane same profesionalne zajednice, ali i od samog klijenta sa kojim kouč sarađuje. ICF sertifikat označava garanciju za to poverenje, ICF sertifikat neizostavno obezbeđuje da će kouč imati više posla i samim tim i više prihoda na godišnjem nivou. 

Kako do ICF sertifikata?

Za sam proces aplikacije za ICF sertifikat može da se prijavi bilo koja osoba ili institucija koja se bavi coachingom. ICF može dobiti bilo koja firma kojoj je bitno da radi po programu koji je akreditovan i bilo koji kouč koji želi sertifikat. Ukoliko se jednom prođe kroz program akreditacije i stekne se zvanična diploma, ta diploma nije konačna, već je potrebno da se sertifikat obnavlja nakon svake treće godine. 

U našoj zemlji, ICF postoji već 9 godina (od 2010. godine) i zahvaljujući tome, treninzi za koučeve i ICF programi za akreditaciju mogu se pohađati i u Srbiji i polagati na maternjem jeziku.