Šta je laringitis i kako se leči?

Ovo je bolest koja je učestala kod dece i uglavnom se javlja u poznu jesen, kao i tokom zime i za vreme ranog proloće, dakle onda kada su vremenske prilike promenljive sa drastičnim opadanjem ili povećanjem temperature. Laringitis jeste zapaljenje sluznice grkljanja prilikom čega dolazi do otoka glasnih žica i sužavanja lumena grkljana.

Laringitis se retko javlja samostalno, a mnogo češće u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Koji god vid ispoljavanja bio ono što je u osnovi laringitisa jeste alergija. 

Šta izaziva laringitis?

Laringitis odnosno upalu grkljanja izazivaju virusi, a ređi i opasniji izazivači su bakerije.

Da li se laringitis može sprečiti?

Laringitis se može sprečiti primenom HiB vakcine koja leči i one opasne oblike laringitisa izazvane bakterijama, zbog čega su ovakvi slučajevi i sve ređi. Vakcina je obavezna u razvijenijim delovima sveta, srećom i kod nas, jer se broj obolele dece znatno smanjiio. Vakcina sadrži delove bakterije Haemophilus influenzae, a nakon primanja ove vakcine stvaraju se antitela koja štite decu od upale grkljana. Ova vakcina je dobra ne samo što štiti decu od ove bolesti već i zato što štiti i od oboljenja kako što su: meningitis, zapaljenje pluća.

Koji oblici laringitisa postoje?

Postoji akutni laringitis i hronični laringitis.

  • Akutni laringitis je blaži vid ovog oboljenja, odnosno upale grkljana, a simptomi koji se javljaju su: specifičan kašalj koji podseća na lavež psa, povišena telesna temperatura, promuklost, bol u grlu, otežano disanje, crvenilo grla. Promuklost nastaje usled otečenosti grla, vazduh koji prolazi od grkljana do dušnika izaziva vibratorni zvuk nastavljajući ka plućima. Iako zapaljenje grla može da traje kratko i čak nestane, promuklost će i dalje biti tu, a može da potraje i nedeljama. Zbog naročite osetljivosti sluzokože deca češće imaju akutni laringitis.
  • Hronični laringitis ima nešto drugačije simptome, može doći čak do gubitka glasa, a karakteristično je kašljanje, promuklost, suvoća grla. Do ovog problema može doći i ukoliko se glas koristi nepravilno što znači da osoba pravi preveliki napor da bi ispuštala glasove kako inače ne radi, ili usled glasnog pričanja, zagađenog vazduha, dima, prašine, zlouotrebe alkohola i duvana, loših klimatskih uslova pogotovo kod ljudi koji pate od sinusa ili nekih drugih problema vezanih za disajne puteve.

Kako se laringitis leči?

Lečenje laringitisa tj. terapija će zavisiti od toga da li je u pitanju akutni, odnosno hronični laringitis, tj.od simptoma, oblika i uzročnika laringitisa. Može se desiti da laringitis prođe sam od sebe kada je u pitanju virusni laringitis, kada vitamini, čajevi i supice odrade svoje. Ako laringitis izazivaju bakterije onda se leči antibioticima u trajanju od pet do sedam dana. Mogu se korisiti i antihistamini kada je u pitanju alergija, a otok ne preveliki. Kortikosteroidi se najčešće koriste putem inhalacije i tako se prepisuje lečenje kod dece. Upotrebom lekova smanjuje se hrapavost u grlu, kao i otok  crvenilo, pa samim tim nestaje i promuklost, a još važnije bol u grlu, a disanje se vraća u normalnu.