Skidanje sa pelena – korisni saveti

Vreme je da se vaše dete odvikne od nošenja pelena. Možda vam se čini da je ovaj korak „nemoguća misija“, naročito posle prvih bezuspešnih pokušaja ali ne brinite. Uspelo je svima, uspeće i vašem detetu. Naoružajte se strpljenjem, pratite potrebe svoga deteta i sve će biti u redu.

Pravo doba za skidanje sa pelena je oko druge godine. Pri tome, neka deca ovu veštinu savladaju ranije a neki i mnogo kasnije. Takođe, treba praviti razliku između skidanja sa pelena u toku dana i skidanja sa pelena tokom noći. Neka deca nemaju problema da ostanu suva preka dana ali im noću to baš i ne polazi za rukom.

Kako prepoznati pravi trenutak za skidanje sa pelena?

Pravi trenutak da započnete trening skidanja sa pelena i navikavanja na nošu je kada primetite da je detetova pelena dugo vremena suva a zatim postane veoma teška. To znači da je dete odjednom potpuno ispraznilo bešiku. Ovo je znak fiziološke zrelosti i ne treba ga propustiti.

Takođe, siguran znak da je došao trenutak da dete skine pelene je kada ostane suvo preko noći, ukoliko samo izražava nezadovoljstvo zbog mokre ili prljave pelene i traži da ga presvučete. Dete može pokazivati i zainteresovanost za „aktivnosti“ koje se obavljaju u kupatilu, može vam davati određenje signale da je vreme za nuždu i to morate ispratiti.

Evo, nekoliko korisnih saveta kako da pomognete svom detetu da se odvikne od nošenja pelena.

Koraci za uspešno skidanje sa pelena

– Nabavite detetu nošu ili dodatak za wc šolju. Najbolje je da dete koristi oba pomagala, jer će nekad želeti da sedi na noši a nekad da koristi kupatilski dodatak. Noša je svakako praktičnija za noćno mokrenje a kada je u pitanju wc dodatak izaberite onaj sa visokim naslonom.

– Objasnite detetu čemu služe ove stvari i zamolite ga da vas obavesti kada želi da ih koristi. Korisno je da povedite i dete u nabavku i prepustite mu da samo odabere boju i dizajn.

– Obične pelene zamenite sa pelenama-gaćicama i podstičite dete da ih samo skida i seda na nošu. U skladu sa tim, oblačite dete u komfornu odeću koju može lako da skine.

– Svaki uspešan pokušaj pohvalite, ali ne očekujte da će i svaki sledeći put biti podjednako dobar. Svakako ohrabrite dete da pokuša ponovo. Međutim, ne puštajte dete da se igra na noši. Objasnite mu da to nije igračka, već „stvar“ za veliku decu. Shodno tome, nošu držite u kupatilu a ne u dečijoj sobi.

– Budite opušteni u vezi sa fiziološkim potrebama. Možete i sami koristiti wc, dok dete sedi na noši. Takođe, opušteno odgovarajte na sva dečija pitanja u vezi sa nuždom.

– Obucite detetu obične gaćice. Korisno je da dete oseti udobnost donjeg rublja u odnosu na pelenu. Ukoliko se dete upiški, ne reagujte grdnjom, već ponovo objasnite kako se koristi noša i toalet.

– Ako je letnje vreme i imate dvorište, iskoristite to. Možete slobodno pustiti dete da golo šeta po travnjaku. Kontakt sa prirodom može ubrzati ceo proces skidanje sa pelena.

– Nabavite dečiji knjigu ili slikovnicu na ovu temu i učinite ceo proces zabavnim. Dete će se poistoveti sa junakom iz knjige i znati da nije samo.

I za kraj, ponovićemo još jednom – budite strpljivi. Očekujte da nakon uspešnih perioda, može doći i do nazadovanja. Sve je to normalno i nema razloga za brigu. Dete će naučiti pre ili kasnije da prepozna svoje potrebe i nema razloga za požurivanjem.

IZVORI:

https://www.verywellfamily.com/signs-your-toddler-is-ready-to-potty-train-290259

https://www.familysimply.com/parents/children/child-health/this-is-how-you-get-your-baby-to-stop-using-diapers-2446263