Pet razloga zašto su krovni koferi odlični za putovanje

Spremate se za avanturu? Pri planiranju putovanja, najviše pažnje se posvećuje opremi, jer gde i kako uklopiti svu opremu, dilema je koja mnoge muči, posebno ako se putuje sa prijateljima ili decom.

Ako nemate mnogo prostora za prtljag, jer na zadnjim sedištima imate putnike, onda prostor za pakovanje može da bude ograničen. Ali, ni ne mora, jer krovni koferi su tu da pomognu. Imajte na umu da dodatnu fleksibilnost može doneti kvalitetni sistem krovnih nosača.

Ako vozite autoputem punom brzinom ili ako naiđete na istrošenu zemljanu stazu, sigurni smo da vam je najvažnije da je teret osiguran i da će vaši koferi bezbedno stići na odredište. Rešenje za skladištenje na krovu olakšava prevoz tereta. Pored toga, na raspolaganju vam je više opcija za bilo koje putovanje.

Krovni nosači prtljaga su odlični za iznošenje većih predmeta iz kabine vozila. A sa nizom dodatne opreme koja je na raspolaganju, poput vreća i kutija otpornih na vremenske uslove, nećete morati da brinete da li će predmeti koje želite da ponesete na putovanje biti izloženi različitim vremenskih uticajima.

Zašto su krovni koferi isplativa investicija?

Krovni koferi su zaista sjajna investicija za velike porodice ili ljude koji puno putuju, ali postoje određeni sigurnosni postupci koje morate preduzeti prilikom pakovanja i upotrebe.

Evo nekoliko saveta za sigurno pakovanje krovne torbe kako biste bili sigurni da ste zaštićeni vi, vaše stvari i svi oko vas.

Ne prelazite maksimalni kapacitet

Svi krovni koferi imaju maksimalan kapacitet i to se ističe s razlogom. Na primer, postoje kofeti koji mogu biti spakovani sa prtljagom i stvarima vrednim do 320 litara, a da se i dalje pravilno i sigurno zatvore bez prevelikog pritiska na tkaninu ili pričvršćivanje.

Prekomerno punjenje krovne torbe nije bezbedno i može dovesti do njenog oštećenja ili još gore, moglo bi uzrokovati probleme tokom putovanja. To se dešava ako ne možete pravilno da je pričvrstite, a uz to ni vaše stvari neće biti dobro osigurane.

Svaka krovna torba ili kutija ima svoj specifični kapacitet koji je označen nakon rigoroznih ispitivanja, tako da ovo nije nešto što smete i treba da zanemarite.

Ne mešajte težinu sa kapacitetom

Pored toga što će imati maksimalne kapacitete, mnogi krovni koferi će imati i ograničenja maksimalne težine, a to su različite stvari i zato ih ne treba mešati.

Na primer, pojedini koferi mogu da prime i do 320 litara, ali imaju ograničenje težine od 50 kg, što znači da morate dobro razmisliti šta je najbolje spakovati u krovnu torbu i šta bi bilo bolje da se prebaci u prtljažnik.

Iako je 50 kg otprilike ekvivalent dva puna kofera, ako se uputite na kampovanje, možda ćete imati puno vreća i prostirki za spavanje, a tu su i jastuci koje treba poneti. Iako si jastuci veliki, oni su prilično lagani, pa je njihovo pakovanje u krovnu torbu sigurno i oslobađa dosta prostora u automobilu.

Ne pakujete predmete kako vam padnu pod ruku!

Iako može biti primamljivo jednostavno baciti sve u krovnu kutiju ili kesu, a zatim je zatvoriti i nadati se najboljem, ovo nije najsigurniji ili najbolji način pakovanja.

Ne samo da ovo nije najbolji način za optimizaciju prostora koji imate na raspolaganju, već bi mogao stvoriti i stvarne probleme ako vaš krovni prtljag nije pravilno osiguran. Pakovanje stvari u torbe pouzdanih proizvođača je posebna priča. Vaš teret će biti siguran kako u torbi za prtljag, tako i u mekom krovnom sanduku i nema brige da li će se prtljag otvoriti, tako da ćete svoje stvari sigurno naći na svom mestu kada stignete na odredište.

Poželjno je i da spakujete dve – tri veće torbe u krovni kofer nego da pakujete puno sitnica, jer se na taj način pravi ravnoteža težine, a vožnja je u tom slučaju lakša i sigurnija.

Uvek koristite preporučenu dodatnu opremu

Svima nam se desilo da pri pričvršćivanju krovnog kofera na automobil ne možemo da pronađemo originalni uređaj koji služi da učvrsti krovne rešetke. Šta u toj situaciji uraditi? Nikada ne bi trebalo da koristite pričvrsne uređaje kao što kablovi ili užad.

To može biti nedovoljno pouzdano, zato uvek koristite uređaje i dodatke koji dolaze direktno sa krofnim koferom. Ako kupujete nove ili rezervne delove, pažljivo odaberite delove, jer je važno da budu originalni i kvalitetni.

Imajte na umu da su ta učvršćenja i dodaci dizajnirani posebno za upotrebu određenih kofera i torbi i stoga su najpouzdaniji, a uz to obezbediće da vaša krovna torba bude sigurno i kvalitetno pričvršćena. Ako koristite bilo šta drugo, rizikujete da vaš prtljag ne bude pravilno pričvršćen, a samim tim i da ostanete bez prtljaga tokom vožnje.

Krovni koferi su zaista korisni, jer su jednostavni za upotrebu i možete da spakujete praktično sve što vam je za put potrebno. A šta kada treba poneti i bicikl na putovanje?

Nosač za bicikl – za lak i siguran prevoz bicikala!

A kada je krovni prtljag u pitanju, ne treba zaobići ni nosač za bicikle. Oni su idealan način za prevoz bicikla u vozilu bez muke oko sklapanja sedišta ili demontaže bicikla. Savršen su način da biciklima krenete bez obzira idete li na jednodnevni izlet u park sa decom, porodični odmor u inostranstvo, putovanje na posao ili na trening.

Sa nosačem za bicikle ne morate da brinete o gubitku dragocenog prtljaga ili prostora za putnike jer se drže na krovu ili na zadnjem delu vozila. Bilo da imate hečbek ili karavan, limuzinu ili džip, na tržištu se može pronaći nosač za bicikle koji odgovara vašim potrebama.

Cene se mogu razlikovati iz više razloga. Na cenu utiče vrsta položaja za montiranje, pa ako je u pitanju krovna šipka ili nosač bicikla sa rezervnim točkom onda su takvi nosači jeftiniji. Vučna kuka ili nosač bicikla na stražnjim vratima može biti malo skuplji, ali glavni faktori koji određuju cenu su marka i materijali od kojih su napravljeni.

Stalak za bicikle napravljen sa čeličnim okvirom za razliku od aluminijuma obično košta nešto manje.

Kakva vrsta nosača za bicikle vam treba?

Da li će svaki nosač bicikla odgovarati vašem automobilu? Ne baš! Krovni nosači za bicikle su pričvršćeni za krovne rešetke, pa ako već nemate krovne rešetke, prvo ćete morati da nabavite komplet takvih.

Nosač za bicikle montiran na traku za vuču očigledno zahteva šipku za vuču za montiranje, dok nosači rezervnih točkova mogu biti ugrađeni samo u vozila koja imaju rezervni točak montiran na zadnjim vratima. Najpopularniji na tržištu je nosač za bicikle montiran na zadnja vrata i koji leži na vratima prtljažnika. Proizvođači ovakih nosača posebno ističu njegovu sigurnost i bezbednost tokom vožnje.