Šest najvažnijih stvari koje bi trebalo znati pre kupovine peškira

Važnost peškira shvata se tek kada zaboravite da ga ponesete sa sobom u kupatilo. Iako je osnovna funkcija peškira da kožu održava suvom i čistom, peškiri takođe poboljšavaju estetiku vašeg kupatila i pružaju osećaj mekoće i udobnosti svaki put kada se koriste.

Pošto su peškiri osnovni proizvod za domaćinstvo, dostupni su svuda u skoro svakoj prodavnici koja se bavi prodajom robe za kuću i mogu se pazariti po veoma pristupačnim cenama. S tim da ljudi u poslednje vreme sve više kupuju preko interneta, pa se postavlja pitanje kako izabrati odgovarajući peškir. 

Pa kako onda odlučiti koji ćete kupiti, posebno kada ga naručujete preko Interneta?

Kako se izračunava težina peškira?

Težina peškira obično se meri u gramima po kvadratnom metru. Lakši peškiri teže između 300 i 400 grama po kvadratnom metru, ali su previše laki za svakodnevnu upotrebu. Standardni peškiri teže između 400 i 600 grama po kvadratnom metru, dok luksuzni peškiri teže više od 600 grama po kvadratnom etro. Što je peškir teži, upijajući je i potrebno je više vremena da se osuši.

Koji materijali su dostupni?

Bela oznaka na uglu peškira označava njegov materijal ili sastav. Ovo je jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine peškira, ali se često previđa. Različita vlakna imaju različit učinak u pogledu upijanja, mekoće i trajnosti. Najčešće vlakno koje se koristi za proizvodnju peškira jeste pamuk. Ostale potencijalne mogućnosti su bambus, koji je ekološki prihvatljiviji, a tu su i mikrofiber ili poliester.

Kako peškiri apsorbuju vlagu?

Težina peškira u gramima po kvadratnom metru je najbolji pokazatelj upijanja. Deblji i teži peškiri sa više grama po kvadratnom metru uglavnom su upijajući. Proizvodi koji se sastoje od pamuka ili mešavine pamuka i drugih materijala takođe imaju tendenciju da upiju više vode.

Kako izabrati odgovarajuću veličinu peškira?

Kada su u pitanju peškiri prodaja preko interneta, morate da obratite pažnju na tabelu veličina peškira. Nema ništa dosadnije od shvatanja da se jedva možete umotati u taj peškir koji ste tako radosno naručili. Standardni peškiri imaju širinu od 27 do 30 centimetara i dužinu od 52 do 58 centimetara. Dečji peškiri dolaze od 27 do 52 inča. Ako želite da se udobno umotate u plišani i luksuzni osećaj, pokušajte da naručite peškire širine od 35 do 40 centimetara i dužine od 60 do 70 centimetara.

A šta ako vam poručeni peškir zapravo ne odgovara?

Politika povrata je različita od kompanije do kompanije. Neki brendovi prihvataju povrat do nekoliko dana od datuma kupovine. Žalbe na veličinu, skupljanje, izbleđivanje boje itd. dolaze samo nakon stvarne upotrebe proizvoda. Dakle, obratite pažnju na politiku povrata prodavaca, jer ako ne postoji ova politika onda ukoliko ste nezadovoljni pristiglom robom, onda nazad nema.

A šta je sa dizajnom?

Danas se peškiri ne koriste samo za sušenje. Peškiri za plažu za koje se ispostavilo da su dodatak vašoj odeći za plažu dolaze u različitim bojama i posebnog su dizajna. Iz tog razloga je važno odabrati odgovarajuće boje. Ako vam je posebno važan dizajn, onda kada birate peškir za kupatilo, proverite da li je prikladan za celokupan izgled vašeg kupatila. U kupatilu modernog izgleda nisu preporučljivi peškiri vezeni čipkom i tradicionalnog dizajna.