Ruže – pravilni uzgoj i nega

Ruža se oduvek poklanjala a simbolizuje pobedu, ljubav, raskoš. Kada je reč o ovoj vrsti cveća možete ih poklanjati u bilo kojoj prilici, ne možete pogrešiti. Da bi uživali u njihovoj lepoti moramo obratiti pažnju na nekoliko stvari pre same sadnje a i kako da ih negujemo dok rastu.

Kada posadatiti ruže

Ruže mogu da se sade od juna do oktobra, kada zemlja nije smrznuta. Optimalna temperatura vazduha je iznad 6 stepeni.

Ruže posadite na sunčanoj strani, zaklonjenu od vetra.

Ruže mogu da rastu na jednom mestu čak 10, 20 godina, zato je jako važno izabrati pravi položaj, kvalitetno zemljište i zdravu sadnicu.

Izbor sadnica ruža i sadnja

Kada kupujete sadnice ruža vodite računa da su orezane i čvrstog korena. Rupa bi trebalo da je duboka i široka nekih 30 cm. Potrebno je napraviti razmak između sadnica, sadnice čajevke 40-50 cm razmaka, mnogocvetne 25 do 30 cm, patuljaste ruže od 20 do 25 cm. Ako planirate posaditi ruže penjačice njihov razmak može biti i do jednog metra. Ruže stablašice se najčešće sade pojedinačno na rastojanju koje vam odgovara.

Kada ste pripremili zemlju i iskopali rupu, položite sadnicu tako da ceo koren bude u zemlji, ako je koren izložen suncu ruža će se osušiti. Kada zasadite ružu, nemojte zemlju pritiskati rukama, ruže ne vole sabijenu zemlju a i pritiskanjem mogu se oštetiti žilice oko korena. Oko posađene biljke napraviti mali kanal u koji se sipa voda i na taj način se zaliva ruža. Zalivanje bi trebalo biti na 15-tak dana.

Sadnja ruža stablašica

Sadnja ruža stablašica se obavlja kao i kod svih ostalih ruža samo što treba uz stabljiku postaviti jednu pritku uz koju treba pričvrstiti sadnicu, ovo se radi da se ne bi ruža slomila dok ne ojača. Tokom zime, krošnju ove ruže treba pokriti jutanim džakom ili papirnom kesom.

Zaštita ruža

Sa zaštitom ruža se počinje od 15 aprila, posle pojave prvih listova. Da bi vam ruže bile zdrave i obilno cvetale moraju se zaštiti od štetočina i bolesti. Prskanje obavljati na svakih 10 do 15 dana, ako bude perioda sa kišom onda prskajte na svakih 8 do 10 dana. Kada prskate ružu važno je da isprskate listove sa svih strana. Najčešće bolesti ruža su: pepelnica, rđa ruža, čađava ili zvezdasta pegavost, plamenjača ruže. Najčešće štetočine kod ruža su: zelena lisna vaš, crveni pauk, grinje i trips, štetočina koja napada pupoljke ruže.

Za izbor preparata i savete kako da ih koristite potražite dobro opremljenu poljoprivrednu apoteku.

Orezivanje i nega ruža

Postoje nedoumice u koje godišnje doba orezivati ruže, da li u jesen ili u proleće. Po nekom pravilu čajevke se orezuju u jesen, grmolike i floribunde tek toliko da ih ne lomi sneg što znači na visinu od 40-60 cm. Neke vrste kao što su ruže penjačice ne orezuju se prve tri godine. Najvažnije orezivanje se vrši u proleće, kada prestane opasnost od mraza. Način orezivanja zavisi od sorte ruža.

U jesen zagrnite ruže do pola da bi se sačuvale od mraza a u proleće ih odgrnite. Svake treće, četvrte godine ih prihranjute stajskim đubrivom. Mineralno đubrivo NPK 15:15:15 dodajte svake jeseni i proleća, maksimalno 20 grama po sadnici. Zalivajte ih obilno posle đubrenja. Redovno ih okopavajte.