Prehlada kod dece je neizostavan deo njihovog odrastanja

Normalno je da dete godišnje ima osam ili više prehlada s obzirom da postoji na stotine različitih virusa a deca nemaju imunitet jer ni jedan od tih virusa ranije nisu imala. Postepeno vremenom deca grade imunitet te su i prehlade ređe. Većina prehlada traje od pet do sedam dana, dok kod male dece može da potraje i do dve nedelje.

Prehlada kod dece-simptomi

Prvi simptomi kada je u pitanju prehlada kod dece su grebanje u grlu, kijanje, kao i curenje iz nosa. Međutim, nisu i jedini, jer su često praćeni i umorom, blago povišenom temperaturom, glavoboljom, gubitkom apetita kao i malaksalošću i bolovima u grlu.
Učestalo je mišljenje da do prehlade dolazi usled nedovoljnog oblačenja u toku hladnih meseci, iako je zapravo ona virusno oboljenje, te nema veze sa toplim čarapama, dok topao čaj i te kako pomaže. U toku hladnog vremena virusi su najzastupljeniji, dugo se i zadržavaju jer se lako šire u zatvorenom prostoru u kom deca uglavnom i provode svoj dan, s obzirom da je limitirano vreme koje provode na otvorenom. Zato su u kolektivima, poput vrtića i škole virusi uvek prisutni u hladnim mesecima.

Kako se prehlada dobija?

Prehlada kod dece nastaje lako jer se lako i prenosi zahvaljujući virusima koji na zdravo dete mogu preći kapljičnim putem, kijanjem i kašljanjem, zatim direktnim kontaktom sa zaraženom osobom kao i dodirivanjem zaraženih predmeta tipa kvake na vratima s obzirom da virus može nekoliko sati da preživi na takvim mestima.

Kako sprečiti prehladu?

Kako je imunitet glavni borac protiv virusa, treba raditi na njegovom ojačanju.
Detetu je važno da bude svakodnevno fizički aktivno bez obzira na uzrast, da vreme provodi na otvorenom, da ima dovoljno obroka i zdravo se hrani, ali i da odvoji dovoljno vremena za preko potreban san. Sve ovo utiče na njegov imunitet koji vremenom postaje jači i otporniji na viruse.
Takođe, treba redovno provetravati prostorije u kojoj borave deca, ali i izbegavati druženja u kojima je prisutan veliki broj dece i ljudi.

Kako ublažiti simptome prehlade kod dece?

U fazi kada je virus već prisutan treba raditi na ublažavanju njegovih simptoma.Preporučuje se:
Redovno pranje ruku
Velika količina tečnosti
Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom
Po potrebi lek za ublažavanje temperature i bola.

Prehlada kod dece kao uzrok upale grla

Pre nego što se prehlada ispolji dete može da ima bolno i suvo grlo. Većina upala grla prođe sama posle nekoliko dana. Međutim, ukoliko dete par dana ima visoku temperature i ne oseća se dobro, treba posetiti lekara. U slučaju da ima problem sa gutanjem i disanjem, odmah se treba obratiti pedijatru.

Dečiji kašalj kao uzrok prehlade

Zbog sluzi koja curi niz grlo prehlađena deca često kašlju. U slučaju kada se dete normalno hrani, pije, jede i diše normalno, bez teškoća, kašalj ne treba da brine. Topli napici će pomoći da se on i ublaži.
Međutim, u slučaju kada dete ima izuzetno visoku temperaturu, obavezan je pregled lekara.
Kašalj, osim virusom može biti izazvan i bakterijom te u tom slučaju se leči infekcija.

Ukoliko dete vreme provodi u kolektivu, prehlade će biti češće. Osnovno je da ih naučite da redovno peru ruke, kao i da kašlju u maramicu ili usta prikriju rukom.