Ruksaci za školu – kako do zdrave kičme

Često nismo ni svesni koliko ne obraćamo pažnju na svoje zdravlje. Obično tek kad dodje do bolesti postajemo svesni svojih nezdravih navika i uvidjamo o čemu je trebalo da vodimo računa ranije. Evidentno je da se u današnje vreme manje krećemo i manje smo fizički aktivni (vreme se više provodi pred televizorom, laptopom, tabletom ili telefonom), ishrana je lošija i posledice se mogu primetiti u zdravlju. Pored zdravlja odraslih zabrinjavajuće je što su posledice na zdravlje dece još veće i pogubnije ovakvim načinom života. 

Kod dece se javljaju različiti zdravstveni problemi koji ako se ne dijagnostifikuju na vreme mogu imati negativan uticaj na kasniji život. Pored gojaznosti koja je veoma čest problem današnjih mladih i problemi sa telesnim deformitetima, posebno deformiteti kičme, su veoma zastupljeni.

 

Deformiteti kičmenog stuba 

Dijagnoza nekog deformiteta kičme se postavlja na osnovu pregleda lekara koji posmatra položaj kičmenog stuba, lopatica i karlice, simetriju tela, položaj ramena, oblik stopala i pravilnost hoda. Ove preglede je potrebno sprovoditi jednom godišnje, a po potrebi i češće da bi se sprečili teži oblici poremećaja celokupnog skeleta.

 

U najrasprostranjenije deformitete kičmenog stuba kod dece i adolescenata spadaju skolioza i kifoza. Ovi deformiteti se leče ili fizikalnom terapijom ili ortopedsko-hirurškim zahvatima ako je ozbiljniji deformitet u pitanju. Rano dijagnostifikovanje omogućava da se uz sprovodjenje terapije (korektivne vežbe i promena načina života) deformitet ispravi. Vežbe koje se primenjuju se sastoje od vežbi jačanja i istezanja mišića, vežbi ravnoteže, kao i korekcije hoda i vežbi disanja. Promena načina života podrazumeva više fizičke aktivnosti (bavljenje sportom) i zdravu ishranu. 

 

Ruksaci za školu  kao vid prevencije bolesti kičme

Kao vid prevencije u borbi protiv bolesti i deformiteta kičmenog stuba jesu i pravi, anatomski ruksaci za skolu za decu. Deca u školu svakodnevno moraju da nose mnogo stvari – od sveski i knjiga do školskog pribora za likovno i fizičko vaspitanje. Za dečiju kičmu nošenje teških rančeva za školu može biti veliko opterećenje. 

 

Savetuje se da ruksaci za školu budu kvalitetni i da ne treba štedeti novac prilikom kupovine jer se uz dobar ranac čuvaju ledja i zdravlje dece. Bitno je da školski ranac bude kvalitetan i anatomski. Pod kvalitetnim podrazumeva se da je od izdržljivog materijala koji ne propušta vodu i da ne bude sam po sebi težak. Ranac treba da je čvrst, da ima fluroscentne delove koji omogućavaju da  dete bude vidiljivo, da ima dosta pregrada i džepova.   

 

Preporučuju se anatomski ruksaci koji čuvaju detetova ledja. Ovim ruksacima se ne ugrožava pravilan razvoj kičme. Oni imaju ojačanje za ledja, mekane kaiševe, kopče – prednje i oko struka  i poseban sistem za podršku ledja. Zbog svega ovoga težina ruksaka se rasporedjuje ravnomerno i deo težine se prenosi na noge pa se ramena i ledja rasterećuju tako. Deo ruksaka koji ide uz ledja je od aluminijskog rama, konstrukcija je posebna i vazduh slobodno struji. Ako je potrebno ovaj deo ruksaka se može skinuti i oprati. Ovakvi ruksaci za školu se prave u različitim dezenima i mogu trajati godina.