Rančevi za decu – od a do š

Veliki izazov za roditelje predstavlja kada je vreme da se nabave rančevi za decu školskog uzrasta, dok sa druge strane za decu predstavalja veoma važan trenutak jer u pitanju izbor predmeta koji će oni svakodnevno nositi, često i u prilikama koje nisu vezane za školu. Sa odrastanjem se menjaju potrebe i želje detata po pitanju izbora ranca. Neophodno je da roditelji prate i uvažavaju njihove želje jer su ipak deca ta koja će nositi svaki dan ovaj ranac.

Upravo to za roditelje predstavlja najveći izazov prilikom izbora ranac jer on mora da odgovara potrebama deteta, da bude funkcionalan i kvaliteta što neretko dolazi u sukob sa željama samog deteta. Iako je potrebno uklopiti više različitih faktora prilikom izbora, neka od osnovnih koje treba imati u vidu biće predstavljena u daljem tekstu.

Kako izabrati ranac za dete?

Veliki problem za decu, posebno kada je reč o nižim razredima, predstavlja težina ranca napunjenog knjigama i ostalim potrepštinama. Zbog toga se mora obratiti pažnja da ranac bude kvalitetan kako bi mogao da iznese teret. Nikako se ne preporučuje da se deci uzima ranac koji se nosi preko jednog ramena. Potrebno je izabrati model sa dve naramenice koje bi trebalo da su šire kako bi se ravnomerno raspodelila težina punog ranca. Poželjno je da one budu obložene sa unutrašnje strane, kao i u delu koji ide do leđa deteta, kako bi bilo udobnije i kako bi se omogućio protok vazduha u ovim delovima i smanjilo znojenje tokom nošenja ranca. 

Rančevi za decu sa točkićima

Sve popularniji su modeli sa točkićima koji oslobađaju decu nošenja ovog tereta. U slučaju da se odlučite za neki od ovih modela, važno je da oni ipak imaju ručke kako bi po potrebi deca mogla da ih ponesu. Iako oni zanačajno olakšavaju kretanje po školi i po gradu, mogu usporiti decu i mogu biti veoma opterećujući pri kretanju kroz gužvu, kao na primer u školskim hodnicima, zbog čega opcija nošenja može biti veoma korisna. 

Materijal, pregrade i druge karakteristike

Dalje, potrebno je obratiti pažnju na materijal od kojeg je napravljen ranac. Trebalo bi da bude od materijala koji neće propuštati vodu, koji je čvrst i neće se brzo habati ali je lagan. Na primer koža kao materijal ispunjava tehničke uslove ali je teška što čini da i ranac bude težak i kada je prazan. Za školski ranac je važno da ima dosta pregrada i džepova kako bi deca mogla da sortiraju sadržaj kako im odgovora. Nužno je obratiti pažnju i na kvalitet postave i cibzara. Kada ranac ispunjava navedene uslove, estetski izbor modela je poželjno prepustiti deci, ipak će ga oni nositi. U ovom delu se mogu razlikovati rančevi za dečake i za devojčice. Razlika se zasniva u izboru boje ranca ili tačnije dominantne boje jer su često sa šarenim dezenima, dalje u likovima iz popularnih omiljenih crtaća dečaka i devojčica. Poželjno je da na rančevima postoje i fluorescentni detalji kako bi se povećala bezbednost dece kao pešaka u saobraćaju pri dolasku i odlasku iz škole. Kada je reč o višim razredima, deca uglavnom biraju nešto neutralnije modele koji uz pažljiv izbor a u zavisnosti od kvaliteta, dezena i modela, mogu poslužiti za više od jedne školske godine.