Kakve sve opcije imate za lečenje diskus hernije?

Zbog bola u leđima, trnjenja ruku ili nogu i slabljenja mišića obratili ste se lekaru i on je dijagnostikovao diskus herniju. Situacija je ozbiljna jer pršljenovi nemaju dobru potporu pa će se bol pogoršavati ako se ne pristupi pravilnom lečenju diskus hernije.

Da li je operacija jedina opcija za lečenje diskus hernije? Da li su i ne operativne metode efikasne? Na šta treba obratiti pažnju pri sprovođenju terapijskog programa? Koliko dugo traje program vežbanja?

Život bez bola je moguć, ali je važno otkriti problem na vreme i pravilno ga lečiti.

Gde se problem javio?

Diskus hernija je promena na jednom od diskusa koji se nalaze između pršljenova. Najčešće se ljudi žale na bol u lumbalnom delu, ali se diskus hernija javlja i u vratnom, ali i grudnom delu kičme.

Važno je da lekar započne pretrage i ustanovi koji pršljenovi su problem, kolika je šteta i tek tada propiše lečenje.

Lečenje diskus hernije

  • Prirodno lečenja

Postoje čajevi i obloge koje garantuju ublažavanje tegoba i pomoć u lečenju. Ako su sastojci prirodni i primena vam prija, možete da pokušate. Osim prirodnih preparata i hrana bogata vitaminom B, mahunarkama, ribom i semenkama može da pomogne u lečenju pre svega kroz smanjenje kilograma koji opterećuju kičmu i otežavaju lečenje diskus hernije.

  • Lečenje diskus hernije sa lekovima

Kada je bol konstantan prvo se primenjuju lekovi protiv bolova i za opuštanje mišića, a ako pomognu onda se primenjuje neki oblik fizikalne terapije.

  • Fizikalna terapija

Ojačavanje trbušnih i leđnih mišića je prvi korak ka boljoj stabilnosti kičmenog stuba i lečenju diskus hernije. Vežbe se specijalno definišu prema potrebama konkretnog pacijenta. Preporuka je da se jednom u 6 meseci vežbe rade pod nadzorom fizijatra, a između toga se vežbe rade i kući.

  • Kinezi terapija

Kinezi terapija je terapija pokreta. Izvode je stručni fizioterapeuti kao deo celokupnog programa vežbi i kao deo šireg programa fizikalne medicine.

  • Dodatni fizikalni tretmani

Tretmani ultrazvukom, elektroterapija, masaže, terapija magnetom, hipobarična terapija… ubrzavaju oporavak i važno je da i to imate na raspolaganju kada posetite fizioterapeutski centar.

Stručni lekari treba da prepoznaju ozbiljnost stanja i da terapiju propišu u skladu sa dijagnozom. Pravilnom kombinacijom tretmana se skraćuje vreme oporavka i brže dolazi do izlečenja.

Jedan od proverenih fizoterapeutskih centara koji je u funkciji vašeg zdravlja i što bržeg oporavka jeste fizioterapeutski centar Fizionova iz Beograda

  • Operacija diskus hernije

Ne-hirurški tretmani imaju prednost, ali ako je stanje ozbiljno pristupa se operaciji kao načinu lečenja diskus hernije. Najčešće je planirana, kao posledica dugotrajnog pokušavanja lečenja neinvazinim putem, ali može biti i hitna. Kada diskus hernija utiče na mokrenje, kontrolisanje stolice i potencije kod muških pacijenata reč je o indikacijama za izvođenje hitne intervencije.

Lečenje diskus hernije je dugo, bol bi trebao brzo da prođe, ali vežbanje i pravilno držanje kičme vas čeka ceo život. Kontrola težine je takođe važna. Možda je najbolje reći da je promena životnih navika najbolji način za zaustavljanje daljeg propadanja diskusa. Pravilno podizanje tereta, pravilno izvođenje svakog pokreta, vežbanje i pravilno držanje kičme je način da se spreči nastanak, ali i leči nastala diskus hernija. Često je u vezi sa išijasom ili drugim problemima sa leđima pa reagujte na vreme jer je tada i lečenje brže i lakše!