Protočna topla voda ili bojler – koja opcija je isplativija?

Kada je u pitanju zagrevanje vode u domaćinstvu, mnogi se odlučuju između dva najčešća načina – protočne tople vode i bojlera. Oba uređaja imaju svoje prednosti i nedostatke, pa se odluka o tome koji je bolji izbor u velikoj meri oslanja na specifične potrebe i preferencije korisnika.

Protočna topla voda je uređaj koji zagreva vodu dok prolazi kroz cev. Za razliku od bojlera, ne skladišti vodu, što znači da ne postoji rizik od gubitka toplote tokom skladištenja, a samim tim ni potreba za stalnim zagrevanjem vode. Ovo čini protočnu toplu vodu energetski efikasnijom opcijom od bojlera, posebno ako se ne koristi često. Ukoliko se koristi samo kada je to potrebno, može značajno smanjiti račun za struju ili gas.

S druge strane, protočna topla voda može biti manje isplativa u situacijama kada se koristi u velikoj meri ili u domaćinstvima sa više članova. U takvim slučajevima, voda može biti previše hladna ili ne dovoljno zagrejana, što može dovesti do nezadovoljstva korisnika. Takođe, instalacija protočne tople vode može zahtevati veće početne troškove, zbog čega neki korisnici biraju bojlere.

Uporedite svoj ednevne potrebe sa troškovima

Bojleri su uređaji koji skladište toplu vodu i konstantno je održavaju na određenoj temperaturi. To znači da će uvek biti dostupna topla voda bez obzira na potrebe korisnika. Ukoliko se koristi u domaćinstvima sa više članova ili sa potrebom za čestim korišćenjem tople vode, bojler je često praktičnija opcija.

Međutim, jedan od glavnih nedostataka bojlera je visoka potrošnja energije. Ovaj uređaj zagreva vodu i kada nije potrebna, što može dovesti do većeg računa za struju ili gas. Takođe, tokom skladištenja, deo toplote može se izgubiti, što zahteva dodatno zagrevanje vode. U tom smislu, bojleri mogu biti manje energetski efikasni od protočne tople vode.

Izbor između protočne tople vode i bojlera zavisi od specifičnih potreba i uslova svakog pojedinačnog domaćinstva. Protočna topla voda je energetski efikasnija opcija, pogodna za domaćinstva sa manje potrebe za toplom vodom.

Koji tipova bojlera postoje

Bojleri su jedan od najčešćih načina za zagrevanje vode u domaćinstvima. Postoje različite vrste bojlera, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Električni bojleri – ovi bojleri koriste električnu energiju za zagrevanje vode. Oni se najčešće koriste u manjim domaćinstvima jer ne zahtevaju dodatne instalacije gasa ili vodovoda. Međutim, oni imaju relativno visoku potrošnju energije i mogu biti skupi za korišćenje.

Gasni bojleri – ovi bojleri koriste gas za zagrevanje vode. Oni su obično manji od električnih bojlera, što ih čini pogodnijim za manja domaćinstva. Gasni bojleri su efikasniji od električnih bojlera i obično imaju niže troškove korišćenja. Međutim, potrebno je instalirati cevovod za gas, što može biti skupo.

Bojleri sa spremnikom – ovi bojleri skladište vodu u spremniku i zagrevaju je kad god je to potrebno. Oni su najčešće veliki i pogodniji za domaćinstva sa više članova. Bojleri sa spremnikom imaju relativno visoku potrošnju energije i mogu biti skupi za korišćenje, posebno ako se voda zagreva često.

Bojleri bez spremnika – ovi bojleri ne skladište vodu i zagrevaju je samo kada je potrebno. Oni su pogodniji za manja domaćinstva i korisniji za one koji ne koriste velike količine vode. Bojleri bez spremnika su obično manji od bojlera sa spremnikom i efikasniji su jer ne gube energiju dok skladište vodu. Cena bojlera ovog tipa je za nijansu viša i to često bude tas na vagi kada se pravi izbor u domaćinstvu koji model izabrati.

Solarni bojleri – ovi bojleri koriste energiju sunca za zagrevanje vode. Solarni bojleri su ekološki prihvatljiviji i imaju niže troškove korišćenja, posebno u dugom periodu. Međutim, ovi bojleri su skupi za kupovinu i zahtevaju profesionalnu instalaciju.

U zavisnosti od potreba i uslova svakog domaćinstva, različiti tipovi bojlera mogu biti bolji izbor. Važno je uzeti u obzir faktore poput veličine domaćinstva, količine vode koja se koristi i troškova korišćenja.