Protiv virusa i prehlada čajevima i raznim napicima

Visok krvni pritisak i niži holesterol moguće je tretirati brojnim prirodnim lekovima. Tako je čaj od šipka pravi antioksidans kada je holesterol u pitanju. Osim što sadrži vitamin C, ovaj čaj efikasno rešava i povišen krvni pritisak. Veoma je važno piti ga svakoga dana i to po tri šolje čaja dnevno. Stručnjaci su odavno utvrdili blagodeti ovog čaja, ali treba napomenuti da čaj od šipka ublažuje upale, ublašava bolove i ukočenost. Blagotvoran je i u rešavanju brojne stomačne tegobe  stomaku, poput grčeva, dijareje i zatvora. Svi koji imaju problem sa jetrom, savetuje se da piju čaj od šipka, jer je dobar za detoksikaciju, a takođe i poboljšava rad jetre i žuči.

Varljivo jesenje vreme donosi sa sobom osim tople dane i “Miholjsko leto” i brojne viruse i prehlade, pa dok se jedni raduju poslednjim tržajima sunca, ima onih koji muku muče sa prehladama. Ali mnogi hrabro prkose virusima. Neko koristi razne eliksire koji pospešuju imunitet, neko prevencijom rešava brojne moguće probleme. A ako vas boli grlo, pravi melem jeste mešavina mlake vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta. Ukoliko se pridržavate ovog ritual svakoga jutra nećete imati problemima sa bolovima u grlu, ali svakako treba voditi računa o zubnoj gleđi, jer je ona  veoma osetljiva. Takođe, mešavina mlake vode i jabukovog sirćeta preporučuje se kod visokog krvnog pritiska ili ukoliko je metabolizam usporen. Da biste poboljšali cirkulaciju, koristite ovaj napitak, a zbog svog bogatog sastava i kalijuma u sebi, jabukovo sirće doprinosi poboljšanju rada srca, a uz to prija nervima i mišićima, a može i da smanji glavobolju.

Međutim, koliko ima blagotvornog dejstva, ovaj eliksir može i da vam ošteti zubnu gleđ, zato se na vreme zaustavite i nemojte da preterujete. Preporuke lekara jesu da ovaj napitak pijete na slamčicu, a da odmah po ispijanju operete zube, jer sirće može da ugrozi vaše zube.

Kajsije VS. Visok krvni pritisak

Vitamini C, limun, grejpfrut, mandarine i drugo citrusno voće preporučuje se za varrljivo jesenje vreme. Međutim, o njihovim blagotvornim dejstvima i količini vitamin odavno se već zna, ali da li ste znali koje voće je odlično za zdravlje srca? U kajsijama se nalaza čak 10 puta više magnezijuma nego u bilo kom drugom voću, a kada im prođe sezona i kada ih nema svežih u prodaji, uvek mogu da vam posluže suve kajsije. Ne savetuje sa da osobe koje imaju povišen nivo šećera u krvi, ali svi oni koji pate od ubrzanog rada srca neka navale na suve kajsije. Takođe, visok krvni pritisak može biti normalizovan ukoliko u svoju ishranu uvrstite kajsije, jer nisu samo dobre za pritisak, već i za normalan rad mozga. Imaju visok nivo vitamin A, pa su odlične za očuvanje vida, a ako redovno konzumirate kajsije možete ojaćati zube i sprečiti brojne infekcije. Anemičnim osobama se kajsije preporučuju, al ii onima koji imaju problem sa varenjem.

Ako ipak niste u mogućnosti da nađete sveže ili suve kajsije, onda je dobra zamena za njih sok od kajsije, ali ako ne sadrži dodatni šećer i konzervans. Osim džema, soka, dobro je napraviti i ledeni čaj, jer ne samo da je biti izuzetno ukusan, već je zdav i jako osvežavajući.