Prirodni načini za ublažavanje bola kod nicanja prvih zubića

Nicanje prvih zuba može biti izuzetno stresan period, kako za dete tako i za roditelje. Bebe često plaču, razdražljive su i nervozne, teško se uspavljuju i neretko bude. Kako sve ovo iscrpljuje organizam, morate biti posebno pažljivi u ovom periodu, te vam otkrivamo koji su to prirodni načini za ublažavanje pritiska u desnima, kako funkcionišu čuvene ogrlice za bebe i da li se i kada treba obratiti lekaru.

Šta možete da uradite kod kuće?

Kod kuće, pre svega, treba što češće da budete u kontaktu sa svojim detetom. Češće ga grlite i mazite, i pružajte mu na taj način osećaj sigurnosti. Hladne kašice takođe mogu da pomognu, jer hladnoća ublažava bol u vilici, a isto važi i za sokiće i vodu.

Dobar način je i da dete što češće konzumira iseckano voće, što će ga zabaviti dok ćete mu ujedno na taj način i jačati imunitet. Pored svega navedenog, kod kuće možete sprovoditi i masaže desni. Blag pritisak kažiprstom na obolelo mesto umiriće bebu, a isti postupak možete primeniti i korišćenjem ohlađene kašičice. Glodalice su takođe spasonosno rešenje, ali vodite računa da ih redovno dezinfikujete, kao i da budu sastavljene iz jednog dela, bez sitnih dodataka poput perlica kako bi beba bila sigurna.

Kako funkcionišu ogrlice za bebe?

Kako su poslednjih godina postale veoma poznate, ogrlice za bebe od ćilibara pre svega izazivaju sumnju i zapitanost na koji način one zapravo pomažu rešavanju ovog problema. Najpre treba da znate – ogrlice za bebe rade se od prirodnog baltičkog ćilibara koji je već vekovima poznat kao moćan analgetik. U dodiru sa kožom, ovaj mineral ispušta skucinatnu kiselinu, koja ima pozitivna dejstva na organizam. Upravo iz tog razloga se i rade ogrlice za bebe koje su u najbližem dodiru sa kožom deteta i na taj način najpre ublažvaju bol zbog nicanja prvih zuba, umiruju upalne procese u telu i stvaraju jaku bazu za dobar imunitet.

Kako su sve ovo prirodni načini za rešavanje ove poteškoće, to je jasno da ogrlice za bebe stiču veliku popularnost upravo iz razloga što ne zahtevaju i ne poseduju nikakve veštačke karakteristike. Iako se njihovo nošenje ne preporučuje tokom spavanja i bez roditeljskog nadzora, činjenica je da one u toku dana veoma uspešno umire dete koje kasnije i tokom noći može imati miran san. Sve navedeno u potpunosti objašnjava činjenicu da su ogrlice za bebe postale jedan od omiljenih dečjih proizvoda roditelja širom sveta.

Kada i da li treba da se obratite lekaru?

Ako se javi blago povišena temperatura, trebalo bi da se obavezno obratite lekaru kako biste na vreme preduzeli neophodne korake. Iako se mnogi gelovi za desni navode kao spasonosno rešenje, bilo bi dobro da izbegavate njihovo korišćenje, odnosno da ih upotrebljavate samo onda ukoliko vam je to lekar savetovao. U suprotnom, možete izazvati nepoželjne efekte, jer deca u ovom uzrastu još uvek nemaju izgrađen odbrambeni sistem i mogu razviti različite alergije.

Takva medicinska sredstva, takođe, nisu ni trajno rešenje, jer nakon prestanka njihovog dejstva problem se iznova vraća, te dobro razmislite o njihovom korišćenju ako ga sprovodite na svoju ruku.