Zdravom ishranom do prevencije

Visok krvni pritisak smatra se bolešću savremenog sveta, a postoji nekoliko oblika ove bolesti. Naime, hipertenzija se ustanovljava kada se nakon tri uzastopna merenja krvnog  pritiska i gornji i donji pritisak viši u odnosu su na normalne vrednosti. Nikako ne treba zanematiti ove vrednosti, jer kasnije mogu dovesti do oštećenja srca, kao i krvnih sudova. Kada se ustanovi da bolujete od povišenog krvnog pritiska, neophodno je ne samo pridržavati se saveta lekara, već i opštih smernica kada je ishrana u pitanju. Osim zdravih navika u ishrani, bitno je i kombinovanje te hrane, pa se preporučuje da se u ishrani koristi što manje soli.

Manje ulja i masti, više voća i povrća

Kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi dozvoljeno je jesti neslan mlad sir, kiselo mleko, jogurt i obrano mleko. Testa i slatkiše konzumirati isključivo u malim količinama, a samo je dozvoljeno belance jajeta. Što se mesa tiče, preporuka je da se koristi teleće, pileće, jagnjeće, juneće i riblje meso koje može biti dinstano ili kuvano. Ukoliko ste ljubitelji supa, svakako jedite neslane, nemasne i blage supe koje sadrže povrće ili mlado meso. Kao začin koristite sirće i limun, a so smanjiti na najmanju moguću količinu i nikako nemojte koristiti mast, a takođe izbegavajte što više možete ulje.

U neograničenim količinama jedite voće i povrće, kao i salate, a od slatkiša dozvoljeni su suvi kolači bez masti kao i kolači zaslađeni veštačkim zaslađivačima. Za ljubitelje kafe, savetuje se da piju dve blage kafe dnevno, a dozvoljeno je piti limunadu i blage čajeve. Važno je unositi tečnost po potrebi, svakako ne više od 1,7 litara tečnosti dnevno. Dozvoljeni su sokovi bez šećera, a poželjno je piti i po čašu crnog vina u toku jednog dana.

Zabranjena je prekomerna konzumacija alkohola, a nikako se ne preporučuju punomasni sirevi, kajmak, margarin i puter, kao ni majonez. Izbegavajte masne i začinjene čorbe, kao i svinjsko meso i suhomesnate proizvode. Zaboravite na zaprške, razna pohovanja i prženja, ali i na žumance, testa i slatkiše u većim količinama. Za sve sladokusce koji imaju problem sa krvnim pritiskom, savet je da izbegavaju šečer, čokoladu, sladolede, med, torte, kolače, marmelade.

Visok krvni pritisak – loš stil života

Iako se ne zna šta je najčešće uzrok visokog krvnog pritiska, ono što se zna jeste da unošenjem dovoljne količine kalijuma u organizam može doprineti da se krvni pritisak reguliše i na taj način da se pomogne organizmu. Za one koji nisu ljubitelji spanaća, koji je dobar izvor kalijumama, mogu konzumirati krompir, banane, jagode i paradajz kako bi uneli dovoljnu količinu ove supstance u organizam.

Mnoga istraživanja su pokazala da uvođenjem ribe u jelovnik doprinosite regulisanju visokog krvnog pritiska, jer riba sadrži omega-3 kiseline. Ali nije samo rešenje da izbacite iz ishrane namirnice koje štete vašem organizmu, već i da one namirnice koje se preporučuju pravilno pripremite.

Pošto je prevencija uglavnom najvažnija za sprečavanje bolesti ili bar za uspešno suzbijanje nekog zdravstvenog problema savetuje se da se preporuke nutricioniste usvoje, jer se za krvni pritisak često kaže da je zapravo loš stil života, a kada se stil života promeni doći će i do regulisanja krvnog pritiska.