Pogledajte koji su Vam kablovi najpotrebniji u kući ili stanu

Prilikom useljenja u novi stan nekada je bilo dovoljno da se unesu stvari i priključe TV i radio i to je bilo to – stan je bio potpuno spreman za život. Moderan način života nam je done nove tehnologije i zanimanja, sve više ljudi radi od kuće, a i potreba za video nadzorom se, na žalost, povećala, pa je sve više kuća i stanova koje koriste nadzorne kamere. Za povezivanje svih novih uređaja, kamera, interneta, televizora i ostalih, neophodni su Vam kablovi različitih karakteristika.

Optički kablovi

Optički kablovi, najprostije rečeno, se uglavnom koriste za dovođenje interneta i televizije do objekta. Oni umesto bakarnih provodnika imaju stakleno vlakno. Ono što je njihova najvažnija karakteristika je da je njihov kapacitet prenošenja podataka mnogo veći nego kod običnih bakarnih i što signal pri prenošenju nije osetljiv na elektromagnetne smetnje.

Optički kablovi se mogu koristiti i za povezivanje video nadzora u objektima, ali je mala verovatnoća da ćete ih za to koristiti jer su prilično skupi. Najverovatnije je da ćete optiku imati samo do ulaza u kuću, odnosno do rutera. Ovo sigurno nećete sami povezivati, već će taj posao uraditi profesionalci.

Mrežni kablovi za povezivanje interneta

Kako biste sproveli internet po celoj kući potrebni su Vam mrežni kablovi i adapteri. UTP mrežni kablovi se koriste za prenos podataka, a koristili su se još za povezivanje fiksne telefonije, dok danas služe i za povezivanje interneta. Sastoje se iz parova isprepeletanih bakarnih žica sa izolacijom.

Njih ćete koristiti da povežete ruter sa access point – ima koje ste strateški rasporedili po kući, kako biste u svakoj prostoriji imali dobar internet. Postoji velika verovatnoća da će mrežni kablovi morati da se sprovode kroz zidove, pa bi trebalo, pre ubacivanja nameštaja da isplanirate gde ćete ih tačno sprovesti.

Kako bi kvalitet interneta bio kako treba, najbolje bi bilo da se za povezivanje rutera i access point – a koriste UTP kablovi 5 ili 6. I jedni i drugi garantuju veliku brzinu protoka i čist signal bez prekida. Ovo je posebno važno ukoliko u kući imate smart utičnice, uređaje za kuvanje, prečišćivače vazduha, ako Vam je kotao za grejanje povezan sa termostatom preko wi fi – ja i slično.

Za povezivanje video nadzora

Za povezivanje video nadzora, odnosno kamera koje ćete postaviti na ulaz u stan ili oko cele kuće će Vam trebati UTP ili koaksijalni kablovi. Ovo zavisi od vrste kamera, odnosno od načina na koji se šalje signal – digitalno ili analogno.

HDMI kablovi

Na kraju, kada ste sproveli internet po celoj kući i povezali i video nadzor, trebaće Vam i HDMI kablovi i adapteri kojim ćete da povežete televizor sa računarom ili set top boksom koji Vam je dao provajder.

Savet plus – kako da sakrijete kablove?

Iako bez svih ovih pogodnosti većina nas danas ne može da živi – pod tim se misli na internet i televiziju, ono što nas skoro sve nervira su kablovi koji se „vuku“ po celoj kući i koje nikako ne možemo da sakrijemo pa nam prostorija deluje neuredno. Kako biste to izbegli možete koristiti plastične ili alu kanalice koje ćete ofarbati u boju zida. Na taj način će Vam sve prostorije u kući delovati mnogo urednije.