Otkrivamo: Da li je zaista dobro koristiti sušače za ruke?

Zanimljiva činjenica: do skoro nismo ni znali šta su sušači za ruke, a sada ih ima svuda oko nas! Ipak, da li su oni zaista tako dobri kao što se predstavlja ili bi ipak trebalo da se vratimo starim, dobrim papirnim ubrusima? Danas vam najzad donosimo odgovor!

Pravilna higijena ruku je iz raja izašla

Dilema da li koristiti sušače za ruke ili ubruse pre svega ima veze sa pravilnom higijenom ruku, budući da je to pitanje „ili-ili“ isključivo higijenske prirode. Dakle, pravilna higijena ruku je jako važna za naše zdravlje jer putem ruku najlakše i najbrže u svoj organizam možemo da unesemo viruse i bakterije iz spoljašnje sredine. S obirom na to kakvu funkciju za nas imaju ruke, one su onaj deo tela koji se najbrže zaprlja, a samim tim i najpre omogućava da se zarazimo – sopstvenim rukama! Proces zaraze je zapravo vrlo lak – dovoljno je da prljavim rukama dodirujete hranu koju jedete, „čačkate“ oči, nos ili usta ili neko oštećenje na koži kakvo je bilo kakva ranica ili ogrebotina. I – eto infekcije!

Zato, pranje ruku je zdrava navika koju treba usvojiti još odmalena jer je to najbolji način prevencije većine bolesti i infekcija. Uostalom, sigurno ste čuli za „bolesti prljavih ruku“, a to vam sve govori! Dakle, kako biste sprečili mogućnost zaraze pravilno i redovno perite ruke, a evo i kako:

Nemojte koristiti previše toplu vodu jer ona može da ošteti kožu. Koristite mlaku vodu. Najbolje bi bilo da koristite tečni sapun, ali ako koristite onaj čvrsti, nakon upotrebe ga dobro isperite i osušite i u takvom „suvom“ stanju ga i čuvajte. Najbolje bi bilo da koristite antibakterijske sapune ili sapune koji dodatno mogu i da denzifikuju ruke. Prilikom pranja ruku pažljivo istrljajte nadlanice, dlanove, prostor između prstiju, nokte i svaki „skriveni“ kutak šaka. Zatim ruke temeljno isperite i – šta onda?!

Da li upotrebiti papirni ubrus ili sušač za ruke?!

Ako ste u privatnosti svog doma, sigurno imate svoj peškir koji bi trebalo da koristite samo vi i to samo za ruke. Ukoliko ste pak na javnom mestu pa morate da odgovorite na zadatu dilemu, evo kako stoje stvari:

Ako ste ruke pravilno oprali sapunom, način sušenja i nije toliko bitan budući da ste na taj način uklonili većinu bakterija. Međutim, ukoliko ste ruke oprali ofrlje, na brzinu ili samo vodom imate na raspolaganju obe mogućnosti. Ako koristite sušače za ruke, znajte da je potrebno da sušite ruke najmanje 45 sekundi (mnogi u sušenju ruku provedu samo 22 sekunde) kako biste u potpunosti osušili kožu jer bakterije najbolje uspevaju upravo na vlažnoj površini kože ruku (nakon pranja). Dakle, ako ste već lepo oprali ruke, lepo ih i osušite (dovoljno dugo!) kako biste sprečili razmnožavanje bakterija. Nemojte biti nestrpljivi!

Ako pak koristite papirni ubrus, to će vam biti još i brže rešenje. Za potpuno sušenje ruku ubrusom biće vam potrebno svega desetak sekundi, a uz to ćete većinu bakterija sa ruku „preseliti“ na papirni ubrus koji ostaje daleko za vama kada ga bacite u kantu. Takođe, ovde je i momenat trenja jako važan, jer ubrusom trljate ruke i na taj način se oslobađate bakterija dok neki smatraju da ih sušačem za ruke samo raspršujete po kupatilu koje je već puno bakterija.

Šta god da je vaš izbor, sušači za ruke ili ubrusi, imajte na umu da dobro treba da osušite ruke, a zatim da izbegavate kontak sa bilo čim u vašem okruženju do ste još u kupatilu (slavina, kvaka i sl) jer svaki kutak takvih javnih toaleta pun bakterija koliko god delovali čisto i uredno. Što je sigurno sigurno je!