Internet prodavnica – način kako da poslujete online

Svet se menja, pa i posao sa njim. Imajući u vidu sve veću konkurenciju, vlasnici preduzeća su prinuđeni da konstantno budu u toku kako bi opstali i na taj nacin održali svoju profitabilnost. Veliki deo trgovine sada je preuzela digitalna trgovina.

Vrlo je bitno razumeti koliko je ova online sfera značajna i da joj se treba pridružiti ukoliko želite da vaše poslovanje poboljšate. Ovo naravno podrazumeva da samo poslovanje predstavite online, pa tako ako već imate razvijen posao, posedujete lokal, prodavnicu, izrada internet prodavnice je bitan korak koji bi trebalo načiniti, jer upravo je ovo način da svoje poslovanje dignete na jedan veći nivo. U nastavku se nalazi par korisnih saveta o tome kako uspešno napraviti internet prodavnicu.

Analiza tržišta i izrada biznis plana

Ovo je jedan od početnih koraka koje treba preduzeti jer analizom tržišta i na osnovu dobijenih rezultata dolazimo do jasnih smernica u kom pravcu treba krenuti. U zavisnosti od vaše delatnosti anlizira se potencijal tržišta, kolika je sama potražnja za proizvodom koji nudite kao i sama prisutnost konkurencije na osnovu čega će se napraviti dobar biznis plan. Suština biznis plana jeste da nam odgovori na pitanja kao što su koliki kapital je potrebno uložiti, koliki je potencijal zarade, kada možemo očekivati povraćaj uloženog.

Izbor domena i hostinga

Šta je zapravo domen? Domen je ime ili adresa web sajta i baš kao što imate adresu stanovanja, tako vam je potrebna i adresa koju želite za svoj web sajt. Kod izbora domena internet prodavnice domen u svom nazivu može da sadrži ključnu reč ili ime vaše firme. Na vama je da se odlučite da li će to biti prva ili druga opcija, idealno rešenje bi bila kombinacija ova dva načina, ali tada morate biti oprezni da domen ne bude previše dugačak. Zakup hostinga je isto nešto što izrada internet prodavnice podrazumeva i to je najvažnija tehnička stvar. Web hosting je prostor na serveru koji je namesnki podešen da prikazuje vaš sadržaj na internetu i za razliku od domena koji obezbeđuje prepoznatljivost, hosting je tu da obezbedi stabilan i nesmetan rad vaše prodavnice u svakom trenutku.

Preglednost internet prodavnice

Posetioci vaše internet prodavnice su u isto vreme i potencijalni kupci vaše robe i usluga i iz tog razloga izrada internet prodavnice treba da bude pažljivo izvedena i prilikom izrade iste treba razmišljati iz ugla potrošača. To pretpostavlja postojanje unikatnog i preglednog dizajna koji će biti u skladu sa proizvodima i uslugama koje se nude na internet prodavnici, kupovina i pretraga proizvoda iz najviše dva klika, jasan pregled i opis samog proizvoda sa galerijom slika, jasnu kategorizaciju proizvoda, mogućnost komentarisanja i ocenjivanja proizvoda, postojanje kontakt forme za svaki proizvod i ostale neophodne stvari koje će učiniti da potencijalni potrošači mogu na lak i brz način da obave sve u nekoliko koraka i odu zadovoljni sa vašeg online shopa.

Prednosti internet prodavnice

Glavna prednost izrade intetrnet prodavnice jeste ta što je za njeno otvaranje potrebno daleko manje novčanih sredstava nego ukoliko se odlučite na otvaranje prodavnice u nekom lokalu, a uz to nećete morati da zapošljavate nekog ko bi vam radio u istoj jer u većini slučajeva sve možete obavljati sami, sve što vam je potrebno jeste dobra internet konekcija i računar. Osim toga vaša internet  prodavnica može da radi  24 časa, sedam dana nedeljno, a potrošači mogu da obave kupovinu kad god njima odgovara, a što je najbolje vi niste vezani za vaše radno mesto. Svako ko se bavi prodajom preko interneta izrada internet prodavnice je najbolje rešenje jer plasiranje roba i usluga sada biva dostupno širem tržištu.