Kako legalno i najunosnije izvršiti otkup zlata

Nije nikakva novost da se otkup zlata vrši u najvećoj meri u periodima velikih svetskih ekonomskih kriza, nakon ili tokom ratova ili pak kad stopa nezaposlenosti postaje velika.

Upravo je takav slučaj i u našoj zemlji u poslednjih desetak godina, kada je otkup zlata dostigao svoje najveće razmere.

To je istovremeno poslužilo i za pranje novca i za vršenje ovog posla od strane ljudi koji imaju problema sa zakonom, te da ne biste došli u nepovoljne situacije iz neznanja, morate znati gde se i kako vrši legalan otkup zlata koji će vam ujedno doneti i najviše novca.

Zašto prodajemo zlato

Pre svega, statistike kažu da je u XXI veku otkup zlata skočio u našoj zemlji iz dva razloga: nezaposlenosti i vraćanja (stambenih) kredita.

Dalje, da se zlato prodaje u većoj meri nego ranije razlog je i to što se u običajima koji su obeležili XX vek u našoj zemlji često poklanjalo zlato, kako za rođenje deteta, tako i za rođendane i posebno za svadbu.

Upravo iz tih razloga, danas cveta otkup zlata, dok se crno tržište zlata, i pored svih preduzetih mera, i dalje nalazi u usponu.

Šta treba da uradite pre prodaje zlata

Ukoliko ste rešili da prodate svoje zlato, da li to bile zlatne mindjuše, zlatne narukvice, vaše omiljene burme, morate napraviti nekoliko mudrih koraka pre nego što se upustite u ovaj poduhvat.

Pre svega, morate odlučiti koje ćete zlato prodati. Kako se otkup zlata vrši i sa polomljenim zlatnim nakitom, ali i zlatnicima i zlatnim zubima, prvo razdvojte šta ćete prodati a šta sačuvati.

Zatim, dobro istražite trenutne cene zlata na tržištu, kako biste rešili da li ćete otkup zlata obavljati u baš ovom trenutku ili ćete ipak sačekati malo bolji period.

Gde vršiti otkup zlata

Kako se otkup zlata često vrši ispod ruke ili ga obavljaju menjačnice i slične zalagaonice, važno je znati da ovakvo poslovanje nije po zakonu i da lako možete doći u sukob sa policijom ukoliko u istim poslovima učestvujete.

Naime, pre 6 godina donet je Zakon o predmetima od dragocenih metala, kada je propisano da otkup zlata mogu vršiti samo radnje koje se bave proizvodnjom predmeta od zlata. Dakle – zlatare.

Zlatare su mesta gde jedino možete izvršiti legalnu transakciju ovog tipa, jer vam one daju i ugovor o kupoprodaji i istovremeno vam daju i realne iznose novca koje za zlato možete dobiti.

Ne samo što će se otkup zlata u zlatari izvršiti legalno, već možete biti sigurni i da nećete biti prevareni, kako zbog tačnosti vage tako i zbog stručnjaka koji će oceniti kvalitet vašeg zlata.

Koliko novca možete dobiti za zlato

Sve zavisi šta prodajete, kao i period kada želite da otkup zlata koje vam pripada bude izvršen – nekada je momenat nešto povoljniji, a nekada ne.

Takođe, cena zavisi i od procenta čistog zlata koje prodajete, pa se tako može desiti da za polomljene minđuše dobijete mnogo više nego za, primera radi, zlatni lančić, samo zato jer su napravljene od čistog zlata.

Svkako, kada otkup zlata vrši stručnjak, možete računati i na maksimalan iznos za sve predmete od ovog dragocenog metala.