Održavanje uređaja za video nadzor tokom zime

Ugradnja video nadzora znači zaštitu Vaše imovine od krađe. Pritom ne mislimo samo na gotovinu, računare i skupoceni nakit. Sigurno ne biste želeli ni da Vaši finansijski i lični podaci, kao i podaci o bliskim ljudima, dospeju u pogrešne ruke. Bez obzira da li ste ugradili video nadzor da biste omogućili zaštitu svog preduzeća ili doma, bezbednost bi trebalo da bude glavni prioritet. Zato je kupovina sigurnosnih kamera pun pogodak. Naročito u zimsko doba kada je stopa provala viša nego u predpraznično doba godine. Ne sumnjamo da ste doneli pravu odluku i kada je kvalitet opreme u pitanju. No, da li ste se zapitali da li hladno vreme igra ulogu u efikasnosti Vašeg uređaja?

Kako zima utiče na rad spoljašnjih uređaja za video nadzor?

Zima je u punom jeku. Pred nama je još mnogo hladnih dana, tokom kojih temperatura može da padne ispod nule. Zbog toga je jedna od glavnih briga prilikom instaliranja spoljašnjih sigurnosnih kamera na privatnom imanju ili preduzeću da li će kamera ispravno raditi po ekstremno hladnom vremenu. Pitate se da li snažan vetar, sneg i led mogu dovesti do zamrzavanja uređaja ili potpunog otkazivanja njihove funkcije? Do koje mere uređaji za video nadzor odolevaju ekstremnim hladnoćama?

Sigurnosne kamere mogu da rade pri nepovoljnim vremenskim uslovima, ali stepen preciznosti najviše zavisi od kvaliteta. Većina spoljnih sigurnosnih kamera je dizajnirana da izdrži hladne vremenske uslove, ali to ne znači da će se svi uređaji odupreti nemilosrdnoj zimi. Šta je rešenje? Ako očekujete da Vaše kamere precizno i pouzdano vrše svoju ulogu, postoji zlatno pravilo. Ne možete pogrešiti samo ako kupite opremu renomiranih brendova. Brojne kompanije, poput MS Security, u svojoj ponudi sadrže visoko kvalitetne i prethodno testirane proizvode. Otpornost video nadzora je ujedno sinonim pouzdanosti. Zbog toga je ključno nabaviti uređaj koja garantuje visoku toleranciju na nepovoljne vremenske uslove.

Kako se pravilno održava sigurnosna oprema tokom zime?

Najlakši način da optimizujete rad uređaja za video nadzor je da se unapred pripremite za potencijalne vremenske neprilike. Izvršite provere na svom uređaju pre značajnih temperaturnih promena. Na koji način? Testirajte performanse na kontrolnoj tabli i proverite stanje hardvera. Ukoliko nemate dovoljno sigurnosti u sopstvene veštine testiranja sistema za bezbednost, oslonite se na mudrost profesionalaca. Obratite se kompaniji koja vrši usluge održavanja sistema za tehničku zaštitu. Stručni tim bi mogao da Vam udeli korisne savete i spreči potencijalne probleme.

Sneg i susnežica mogu značajno umanjiti vidljivost sigurnosnih kamera. Zato redovno proveravajte da li je objektiv mrljav. Ako jeste,  neće moći da napravi čistu sliku ili jasan video. Prilikom čišćenja obratite pažnju da ne oštetite površinu objektiva. Obrišite ga laganim pokretima koristeći krpu od mikrovlakana. U slučaju da se mrlje zadrže, možete pokvasiti malu površinu krpe od mikrovlakana običnom vodom i ponoviti čišćenje, a zatim obrisati objektiv suvom krpom ili ostaviti da se osuši na vazduhu.

Snežne oluje mogu dovesti do nestanka struje što za uređaje za video nadzor znači jedno – prekid napajanja. Uz to, i drugi faktori mogu negativno uticati na ispravno povezivanje Vašeg uređaja sa izvorom napajanja. Ako želite da se lišite ove brige, jedan od načina da  budete sigurni da sigurnosne kamere dobijaju odgovarajuću količinu energije je da nabavite voltmetar. Vrlo jednostavno ćete biti upućeni u kvalitet performansi kamere, a nestanak struje usled nemilosrdnih vremenskih prilika više neće značiti rizik za bezbednost.

Kada je reč o napajanju, postarajte se da s vremena na vreme postavite sebi sledeće dva pitanja. Da li su sigurnosne kamere bezbedno povezane?  Da li su svi kablovi neoštećeni? Ako primetite da su neki kablovi ili žice pokidani, pohabani ili izloženi vlagi, odmah ih zamenite novim. Svakako želite da onemogućite i nakupljanje vlage i vode unutar sigurnosnih kamera. Savetujemo da primenite sledeći trik. Jednostavno napravite petlju u obliku slova U pomoću kablova. Ova petlja će sprečiti da voda uđe u kameru i sabotira njeno pravilno funkcionisanje.

Posmatrajte objektiv Vaše sigurnosne kamere kao ljudsko oko. Da bi imao jasan i nesmetan pogled na oblast koju nadgleda, ispred objektiva ne sme da stoji nikakva fizička prepreka. Ako grane drveća, ledenice, praznični ukrasi ili neki drugi predmeti blokiraju pogled Vašem uređaju za video nadzor, obavezno ih uklonite.

Izdvojite samo nekoliko minuta u toku dana i primenite ove sigurnosne taktike tokom najhladnijih dana u godini. Na taj način bićete sigurni da je Vaša oprema za video nadzor netaknuta od strane surovih zimskih uticaja – kao i lična imovina od strane uljeza i provalnika.