Obuka vozača kao najbitniji segment pri polaganju vozačkog ispita

Nekada je bilo takvo vreme da je dobijanje vozačke dozvole bila privilegija samo pojedinih. Danas je malo drugačija situacija, pre svega zbog velike zastupljenosti auto škola koje nude kompletne usluge za polaganje vozačkog ispita. Takođe, brz tempo života nas primorava na korišćenje vozačke dozvole, posebno ukoliko ste osoba koja je ima u svom novčaniku, a niste konstantan vozač. Jer da biste mogli da budete siguran i pouzdan vozač u saobraćaju, ipak vam je za to potrebna i praksa, ne samo vozačka dozvola u novčaniku.

Obuka vozača je svakako nešto bez čega ne biste mogli da dođete do ovog ipak veoma važnog ličnog dokumenta. Nju danas možete dobiti od instruktora koji će vas naučiti najvažnijim sitnicama u saobraćaju i sugerisati na potencijalne greške i opasnosti koje vrebaju ukoliko se ne pridržavate saobraćajnih propisa. 

Ipak, pre nego što počnete sa časovima vožnje, morate da prođete kroz sledeće faze. 

 

Najpre treba da odete na lekarski pregled

Da biste mogli da krenete sa obukom, od kandidata se najpre očekuje da odrade lekarski pregled i sa njim odu do izabrane auto škole. Sam pregled podrazumeva posetu oftamologu, neuropsihijatru kao i pregled kod lekara opšte prakse. Sa obavljenim lekarskim pregledom znači da ste sposobni da upravljate motornim vozilima prilikom same obuke. Da biste na vreme započeli sa časovima vožnje, potrebno je da zakažete lekarski pregled u gradu u kojem živite. Za ovaj deo treba da izdvojite sigurno dva sata kako biste obavili kompletnu proceduru. Isto tako, od vas se očekuje da platite određenu sumu novca za dobijanje ovog uverenja.

 

Raspitajte se oko potrebne literature za polaganje teorijskog dela ispita

Većina auto škola danas obezbeđuje svojim polaznicima stručnu literaturu koja im je potrebna kako bi mogli da polože vozački ispit. Isto tako, kandidatima su na raspolaganju različiti testovi sa pitanjima koja mogu biti na završnom testu. Danas je neophodno da kandidati dolaze na nastavu koju drže iskusni instruktori vožnje, tj. ne bi bilo zgodno da preskačete časove, jer ćete na taj način samo sebi otežati polaganje. 

Časovi najčešće funkcionišu po školskom principu, tj. traju po 45 minuta. Na njima ćete pored pravila u saobraćaju čuti i nešto više o pružanju prve pomoći na putu. Ovaj deo ispita je odvojen od polaganja teorijskog dela i polaže se posebno. Traje 8 časova, i za svaki čas moraćete da izdvojite po 1000 dinara.

 

Obuka vozača je od velike važnosti za postizanje prvog iskustva u vožnji 

Osoba koja će vas naučiti osnovama vožnje, kao i saobraćajnim pravilima je definitivno instruktor. To mora biti lice sa dugogodišnjim iskustvom, smirena i odgovorna osoba od koje se očekuje da na pravi način priđe kandidatu kako bi ga osposobio da nakon polaženog vozačkog ispita samostalno vozi bez ičije pomoći. 

Odabir samog instruktora predstavlja jednu od najvažnijih stvari pri upisu u neku auto školu. Zato vas savetujemo da na tu činjenicu posebno obratite pažnju. Instruktor će vas najpre odvesti na poligon gde će vam objasniti samo funkcionisanje motora prilikom menjanja brzina. Na njemu ćete prvi put samostalno voziti auto, naravno uz pomoć i sugestije stručnog lica.