Inseminacija

Neobjašnjena neplodnost – o čemu se zapravo radi?

Neobjašnjena neplodnost, poznata i kao idiopatska neplodnost, predstavlja situaciju u kojoj se ne može identifikovati jasan uzrok neplodnosti, uprkos temeljnim ispitivanjima i evaluaciji, kako kod muškarca, tako i kod žene. Iako ne postoji prepoznat fiziološki ili patološki problem, parovi često na kraju pokušaju sa nekom od medicinskih procedura, kao što je inseminacija, u naporima da što pre ostvare trudnoću i dobiju bebu. 

Lečenje neobjašnjene neplodnosti može biti izazovno, jer ne postoji identifikovani problem koji se može ciljano rešiti. Ova situacija može biti izuzetno stresna za žene i parove, a dugotrajni pokušaji mogu ostaviti traga na emocionalno zdravlje.

U nastavku teksta saznajte kako nauka objašnjava neobjašnjenu neplodnost, kako se ona “leči” i šta možete da očekujete nadalje. 

Kako savremena nauka tumači neobjašnjenu neplodnost?

Neobjašnjena neplodnost ostaje izazov za savremenu medicinsku nauku i stručnjake, ali postoje neki mogući faktori koji se povezuju s ovim stanjem. Neki od potencijalnih uzroka koji se razmatraju u vezi s neobjašnjenom neplodnošću uključuju:

Slabiji kvalitet jajnih ćelija ili spermatozoida

Iako su testovi na kvalitet jajnih ćelija i spermatozoida u granicama normalnih vrednosti, postoji mogućnost da su te vrednosti ispod optimalnih za uspešno začeće.

Problemi sa implantacijom

Embrioni se formiraju i uspešno razvijaju, ali mogu postojati problemi sa implantacijom u sluznicu materice, što dovodi do neobjašnjene neplodnosti.


Genetski faktori

Nasledni faktori mogu igrati ulogu u neplodnosti, iako se često ne mogu identifikovati konkretni genetski uzroci.


Problemi sa embrionalnim razvojem

Problemi u razvoju embriona nakon oplođenja mogu dovesti do neobjašnjene neplodnosti.


Faktori okoline

Izloženost različitim toksinima i štetnim faktorima iz okruženja može imati negativan uticaj na plodnost, iako se često ne može naći jasna veza između ovih faktora i uzorka neplodnosti.

Imunološki faktori

Neki stručnjaci smatraju da poremećaji u imunološkom sistemu mogu igrati ulogu u neobjašnjenoj neplodnosti, mada se ovi uticaji još uvek istražuju.


Faktori stresa

Visok nivo stresa i emocionalna napetost mogu negativno uticati na plodnost, iako tačan mehanizam nije uvek jasno razumljiv.


Iako postoji mnogo teorija i hipoteza o uzrocima neobjašnjene neplodnosti, nijedan specifičan faktor ili mehanizam nije potpuno razjašnjen. Takođe, neobjašnjena neplodnost se može različito manifestovati kod različitih parova, što dodatno komplikuje tumačenje i lečenje ovog stanja.

Lečenje neobjašnjene neplodnosti 

Iako doktori nemaju uvek jasan odgovor na razloge zbog kojih još uvek niste ostvarili trudnoću, postoje određeni pristupi i načini na koji se ovaj problem može prevazići. Obično se kao kao prvi korak u lečenju neobjašnjene neplodnosti koristi intrauterina inseminacija (IUI). Ova procedura omogućava da spermatozoidi budu direktno ubačeni u matericu neposredno pre ovulacije, što može povećati šanse za začeće. Ženama se često prepisuju lekovi za stimulaciju ovulacije kako bi se povećao broj jajnih ćelija dostupnih za oplodnju i time povećala verovatnoća začeća, a lekovi se obično koriste zajedno sa IUI.

Ukoliko ove, jednostavnije metode, ne daju rezultate, moguće je da ćete dobiti preporuku da uđete u postupak vantelesne oplodnje (VTO). VTO je složenija i invazivnija procedura, ali može se primeniti kod neobjašnjene neplodnosti kako bi se povećala šansa za začeće. Jajne ćelije se uzimaju, oplođuju spermatozoidima u laboratoriji, a zatim se formirani embrioni vraćaju u matericu žene.

Parovi se takođe mogu posavetovati sa stručnjakom o načinu života i faktorima koji mogu uticati na plodnost, kao što su ishrana, telesna težina, stres i pušenje. Promene u životnim navikama mogu pozitivno uticati na šanse začeća.

Da li su veće šanse da se dođe do trudnoće kod neobjašnjene neplodnosti ili kada postoje uzroci neplodnosti?

Šanse za začeće zavise od mnogo faktora i ne mogu se jednostavno uporediti između neobjašnjene neplodnosti i slučajeva gde postoje poznati uzroci neplodnosti. U mnogim slučajevima, šanse za začeće zavise od specifičnih faktora i individualnih okolnosti para. Kada postoji poznati uzrok neplodnosti, lekarima je lakše da ciljano tretiraju taj uzrok i pruže odgovarajući plan lečenja. Na primer, ako je problem muškog faktora neplodnosti povezan s niskim brojem spermatozoida, tada se može primeniti odgovarajući tretman za povećanje broja spermatozoida. S druge strane, u slučajevima neobjašnjene neplodnosti, uzrok nije jasno definisan, što može otežati određivanje najefikasnijeg tretmana.

Međutim, neobjašnjena neplodnost često podrazumeva da su osnovni reproduktivni organi partnera u relativno zdravom stanju, što može povećati šanse za začeće u poređenju sa slučajevima gde postoje ozbiljni fizički problemi. Takođe, u slučajevima neobjašnjene neplodnosti, primena tretmana poput IUI ili IVF može poboljšati šanse za uspešno začeće.

Kako se nositi sa neobjašnjenom neplodnošću?

Neobjašnjena neplodnost može biti izuzetno stresna i emocionalno izazovna za žene i parove. Svako iskustvo je jedinstveno, ali postoje neki zajednički načini na koje žene i parovi mogu da se nose s ovim izazovom:

  • Komunikacija: Važno je da partneri otvoreno komuniciraju jedno s drugim o svojim osećanjima i strahovima. Razgovarajte o svojim željama, brigama i nadama, kako biste bolje razumeli jedno drugo.

  • Potraga za podrškom: Traženje podrške od prijatelja, porodice i stručnjaka može pomoći. Grupne terapije, podrška od drugih parova koji prolaze kroz istu situaciju, ili konsultacije sa psihologom mogu pružiti emocionalnu podršku.

  • Briga o sebi: Briga o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju je ključna. Vežbanje, meditacija, joga i druge tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa.

  • Informisanje: Edukacija o neplodnosti i razumevanje mogućih tretmana i opcija može pomoći da se osećate manje nemoćno i da donesete informisane odluke.

  • Postavljanje realnih očekivanja: Razumevanje da proces lečenja neplodnosti može biti dug i izazovan može pomoći da se postave realna očekivanja i smanji stres.

  • Planiranje budućnosti: Razmatranje drugih opcija, kao što su usvajanje ili surogat majčinstvo, može pomoći parovima da planiraju svoju budućnost i prebrode teške trenutke.

  • Pisanje dnevnika: Pisanje dnevnika može biti korisno za izražavanje osećanja i praćenje napretka tokom tretmana.

  • Rad na partnerskim odnosima: Rad sa partnerom na očuvanju i jačanju veze tokom ovog stresnog perioda je važan. Terapeutske sesije za parove mogu biti korisne.

  • Postavljanje granica: Postavljanje emocionalnih i fizičkih granica može pomoći da se očuva mentalno zdravlje.


Napomena je da svako iskustvo sa neplodnošću može biti različito, i ne postoji univerzalna formula za suočavanje sa tim. Važno je da se pruži podrška i razumevanje kako bi se parovi osećali manje izolovanim i bolje se nosili s ovom izazovnom situacijom.