Najvažnija oprema za školu

I dok je većina pomenom opreme za školu verovatno najpre pomislila na opremu koja je potrebna za čas fizičkog vaspitanja, mi smo ipak mislili na neku opremu koja je možda i važnija. Naravno, bitno je da i za ovu dete ima udobne patike, garderobu u kojoj će raditi vežbe i učestvovati u određenim sportovima, kao što je važno i da bude redovno na časovima, jer se stečene navike u ranim školskim danima koje su vezane za fizičku aktivnost nastavlju tokom celog života.

Međutim, danas govorimo o opremi koja je nešto važnija, odnosno najvažnija za zdravlje vašeg deteta. Lekari , terapeuti, treneri, redovno napominju da je jedan od savremenih problema kod zdravlja dece u učeničkom periodu kriva kičma i bolovi koji se usled toga javljaju. Nepravilan položaj tokom sedenja, provođenje vremena za računarima i uz mobilne telefone, doveli su do toga da se kičma nepravilno razvija, a ono što u školskim i predškolskim danima doprinosi tome u velikoj meri jesu nekvalitetni i neodgovarajući ruksaci.

 

Ruksak za školu

Kada je ruksak nasumično odabran, bez potrebnih provera, dešava se to da dete počinje zbog tereta u njemu krivo da hoda, da se savija, a to utiče na samo krivljenje kičme. Bitno je da čak i ruksaci za vrtić budu pažljivo odabrani, a ne oni koji se koriste za nošenje većeg broja knjiga i svezaka, te drugog pribora. ruksaci za vrtić, iako se čini da nisu toliko važni, koriste deci da nose svoje potrepštine, a kako ga često i sami nose, bitno je da imaju određenu potporu za leđa koja je u vidu anatomske poleđine i širokih kaiševa za ramena. Ali, dok ruksaci za vrtić mogu, ali i ne moraju da imaju potpunu poleđinu i donju stranu kaiševa u anatomskoj peni, oni za školu su to u obavezi. Na taj način se ruksak prilagođava svakom detetu individualno, u odnosu na njegovo telo, pa nema žuljanja, neprijatnog osećaja tokom nošenja, što čini da dete nesmetano hoda. 

Uz anatomsku potporu, bitno je da kaiševi budu dovoljno široki i da mogu da se spoje ispod grudnog koša, kako bi se u potpunosti postiglo to da se teret ravnomerno rasporedi na leđa i ramena. Kada je teret izbalansirano rapoređen, nema straha od krivljenja jednog ramena u odnosu na drugo, povijenog hoda, pa samim tim nema ni straha od nepravilnog razvija kičme usled nošenja većeg tereta.

 

Izgled ruksaka

Ako smo ga već označili kao najvažniji deo đačke opreme, onda je on važan i po svom izgledu. Ono što svi dobro znamo jeste da se, posebno u nižim razredima, predškolskom ili u vrtiću, oni dele na ruksake za devojčice i ruksake za dečake.

Ruksaci za devojčice su uvek u vedrim, nežnim tonovima, sa prikazom nekih magičnih bića, vila, princeza i bajkovitih motiva. Za razliku od njih, ruksaci za dečake znaju imati i neke ratničke, borbene motive, vojnu šaru, te ujedno i heroje i junake iz animiranih filmova, video igara i sličnog. Najvažnije u svemu tome jeste da se oni dopadaju onima koji ih nose, pa dok vi brinete da im ne opterete leđa, oni neka se pobrinu sami za njihov spoljašnji izgled.