Na ove stvari bi trebali da obratite posebnu pažnju ako ste vozač

Bilo da ste iskusan vozač, ili ste tek završili sa obukom vožnje, položili vozački ispit u svojoj auto školi i tek dobili vozačku dozvolu, morate biti izuzetno oprezni u vožnju. I za jednu i za drugu grupu vozača postoje neke karakteristične greške koje se ponavljaju i koje neretko dovode do problema u saobraćaju. Kako bi ih izbegli, morate konstantno raditi na njihovom otklanjanju.

U nastavku ćemo se skoncentrisati na neke probleme koji vozači imaju u vožnji i dati savete koji će biti od koristi kako nima, tako i onima koji tek kreću na obuku vožnje.

Iskusni vozači i njihove greške u vožnji

Ubrzani ritam života kakav živimo danas sa sobom nosi i neke stvari koje mogu da nam stvore probleme. Pa tako sve više vozača ne poštuje sve propise koji važe u saobraćaju i pravi greške iz raznih razloga. A sve zbog toga da bi koji minut ranije stigli na planirano odredište ili zato što suviše ležerno pristupaju vožnji.

Jedna od karakterističnih grešaka za iskusnije vozače je i ta da ne poštuju prvenstvo prolaska pešaka na pešačkim prelazima. To se posebno odnosi na pešačke prelaze van raskrsnica sa semaforom. To može da stvori velike probleme i ugrozi, kako pešake, tako i druge učesnike u saobraćaju i to je nešto na šta mora da se obrati posebna pažnja. Posebna opreznost se savetuje na mestima u blizini stanica gradskog prevoza, zbog povećane frekvencije pešaka.

Isto tako, prolasci kroz žuto svetlo na semaforu predstavljaju jedan od problema koji su zaista ozbiljni. U takvim situacijama, kada se upali žuto svetli na semaforu, oprezni i odgovorni vozači smanjuju brzinu svog vozila i zaustavljaju se, dok oni drugi dodaju gas ne bi li uštedeli sebi tridesetak sekundi, što je ništa u poređenju sa neprijatnim situacijama koje mogu izazvati usled prebrze vožnje.

Ovde ćemo spomenuti i nedržanje propisane razdaljine između vozila, koja sa sobom može doneti manje nezgode, posebno kada su saobraćajne gužve u pitanju. Tada je kočenje često i ako se ne drži propisano rastojanje između vozila, može doći do nepredviđenih problema.

Sa (ne)održavanjem automobila mnogi imaju problem

Održavati svoj automobile morate činiti redovno, a to podrazumeva redovno obavljanje kako malog, tako i velikog servisa. Ipak mnogi vozači se toga ne pridržavaju, i voze svoj auto sve dok se problem sam ne javi. A kada se to desi, troškovi su neuporedivo veći, nego da su izvršili prevenciju odlaskom kod mehaničara na servis, gde bi se i eventualni kvar ranije uočio i lakše rešio.

Naravno i prilikom obuke vožnje u auto školama će vam na ovo instruktori skrenuti pažnju, a vi to svakako morate ozbiljno shvatiti.

Koje su greške karakteristične za mlađe i neiskusnije vozače?

Ovde pre svega navodimo probleme sa kočenjem. U auto školama će vas naučiti kako da se snalazite, odnosno kako da koristite kočnicu u opasnim situacijama. Naravno, neke auto škole olako pređu preko toga, pa mladi vozač, koji je tek položio vozački ispit, može imati problem kada se nađe u takoj situaciji.

Takođe, vožnja na rezervi je jedan od problema i grešaka koja se često javlja. Iako tako želimo da uštedimo, problemi koji mogu nastati kada se na taj način ošteti motor, će učiniti da prođemo dosta skuplje, nego da smo na vreme dosipali gorivo.