Zašto je ugradnja električne instalacije bitna tokom renoviranja doma?

Renoviranje doma nije lak posao i zahteva vreme i profesionalan pristup.  U prilog tome govore zahtevne procedure i poslovi koje treba uraditi kako bi vaš dom dobio novi izgled.  Određeni  tip posla možete i sami završiti. Tu se obično misli na krečenje, postavljanje parketa, farbanje stolarije. Kao što se da primetiti to su obično završni radovi gde pomoć stručnjaka nije preko potrebna. Osim toga, to će vam pomoći i da uštedite.

Renoviranje doma sa druge strane zahteva i određene poslove gde je pomoć stručnih ljudi važna. Ugradnja električnih instalacija i sprovođenje vodoinstalacije, rušenje zidova predstavljaju grube radove, gde je važno biti oprezan i tačan. U suprotnom može doći do iznenadne štete i iznudnih troškova.

Ugradnja električne instalacije za sam kraj renoviranje

Elektroinstalaterski radovi se zato ostavljaju za sam kraj adaptacije i renoviranja doma.  Ova vrsta radova obuhvata sledeće poslove:

  • popravljanje postojećih, starih instalacia;
  • instaliranje prekidača, klopki, utikača i osigurača;
  • instaliranje za protivpožarnu zaštitu;
  • ugrađivanje elektromera i uzemljenje;
  • povezivanje bojlera i drugih električnih uređaja.

Kao što se može zaključiti iz priloženog, to je ipak nešto što treba prepustiti profesionalnim električarima.

Elektroinstalaterski poslovi zahtevaju dodatne mere zaštite

Prilikom elektroinstalaterskih poslova mere opreza su neophodne, u suprotnom može doći do nepoželjnih povreda. Instalacije nikako ne smeju biti pod naponom, jer ako jesu, onda se rad odlaže. Pre početka rada, svaki prekidač u stanu mora biti isključen, a posebno su važne mere zaštite prilikom ugradnje električnih instalacija na mokrim površinama ili na otvorenom.  Tu se pre svega misli na kupatila.

Ugradnju prepustiti profesionalcima

Bilo da su vam potrebne sitne prepravke, zamena postojećih instalacija novim, važno je da to prepustite timu koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo i poseduje neophodan alat, koji  poslu pristupa profesionalno  i odgovorno, kako ne biste imali neke dodatne troškove.

Još jedna važna stvar prilikom adaptacije stana jeste da mora postojati usaglašenost između keramičara, električara i vodoinstalatera, jer su njihovi poslovi usko povezani. Dobra povezanost i komunikacija između njih dodatno će olakšati celokupni proces renoviranja. Nepažnja prilikom ugradnje električnih instalacija može izazvati spojeve koji mogu da prouzrokuju nesagledive posledice.

Sve ovo se odnosi i uvođenje vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Da bi se ovaj tip posla uspešno završio potrebno je da se unapred zna raspored sanitarija u određenoj prostoriji. I ono što je svakako važno jeste da se mora znati tačan raspored elektro instalacija u odnosu na vodovodne instalacije.

Zato je prilikom renoviranja i adaptacije, plan važan. Jednom kada se napravi okvirna slika svih potrebnih radova, znaćete šta vam je činiti i koji korak ide prvi, a koji tip posla ga sledi. Grube radove prepustite timu stručnjaka, koji će i brže i bezbednije to uraditi, a kod sitnih, završnih radova možete biti sam svoj majstor.