Mikoplazma – nevidljivi rizik po zdravlje

Mikoplazma infekcija ne može se otkriti standardnim testiranjem. Zbog toga može biti opasna po zdravlje. Nelečena infekcija može izazvati oštećenje zdravih organa a smatra se da ugrožava i reproduktivno zdravlje.

Do sada je otkriveno preko 200 vrsta ovih bakterija i uglavnom su bezopasne. One koje se izdvajaju kao rizične po zdravlje čoveka su:

  • Mikoplazma pneumoniae,
  • Mikoplazma genitalium,
  • Mikoplazma hominis,
  • Ureaplazma urealyticum,
  • Ureaplazma parvum.

Mikoplazma infekcije izazivaju upale koje se ne mogu lečiti klasičnim antibioticima već samo onim koji deluju na metaboličke procese u bakterijama sprečavajući njihov rast i razmnožavanje. U pitanju su izuzetno male bakterije koje nemaju ćelijski zid i ne mogu videti pod mikroskopom.

Još jedna karakteristika mikoplazma bakterija je da mogu živeti u telu domaćina (čoveka ili životinje) godinama ne izazivajući nikakve zdravstvene probleme. Međutim, infekcija može biti pritajena, bez simptoma, a razarajuća po okolna zdrava tkiva i organe.

Kod većine ovih bakterija način prenošenja infekcije je putem intimnih odnosa. Treba imati u vidu da ne mora dođi do penetracije da bi se infekcija prenela, dovoljno je intimno dodirivanje. Može se preneti i sa majke na dete prilikom porođaja. U retkim slučajevima može se preneti i korišćenjem toaleta.

Dugotrajna nelečena infekcija može uticati na mogućnost začeća. Svim parovima koji imaju problem sa plodnošću, posebno bez vidljivog uzroka (neutvrđena neplodnost) preporučuje se testiranje na mikoplazmu.

Mikoplazma infekcija kod žena može imati za posledicu oboljenje jajovoda, a kod muškaraca upalu uretre, semenih kanala i prostate. U trudnoći, povezane je sa komplikacijama kao što su pobačaj, prevremen porođaj, uključujući i fetalne anomalije.

Vrste mikoplazma infekcija i simptomi

Mikoplazma pneumoniae dovodi do plućnih infekcija. Simptomi se mogu indentifikovati kao upaljeno grlo praćeno kašljem, temperaturom i glavoboljom.

Mikoplazma genitalium kod žena izaziva tegobe kao što su bol tokom seksualnih odnosa, krvarenje iz vagine nakon odnosa i pojačan iscedak iz vagine. Kod muškaraca simptomi se javljaju kao uretritis, peckanje prilikom mokrenja a može se javiti i iscedak iz penisa.

Kod mikoplazma hominis simptomi se retko javljaju ali posledice mogu biti ozbiljne i dovode se u vezi upalom trbušne maramice, male karlice i infekcijom reproduktivnih organa. U trudnoći može doći do pobačaja u slučaju infekcije, a rizici su još prevremen pobačaj i rast embriona van materice.

Ureaplazma (Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum) infekcija može se identifikovati simptomima koji uključuju bol u stomaku i prilikom mokrenja, pojačan iscedak iz vagine neprijatnog mirisa, nevoljno mokrenje i otok uretre.

Testiranje i lečenje mikoplazma infekcija

Mikoplazma infekcije dijagnosticiraju se uzorkovanjem prvog jutarnjeg urina ili uzroka sperme kod muškaraca, a kod žena uzimanjem brisa vagine, grlića materice ili uretre. Lečenje uključuje posebnu vrstu antibiotika kao što su aritromicin, dioksicilin, tetraciklin i fluorokinoloni.

Kod lečenja infekcija mikoplazma bakterijama treba biti uporan, jer postoji mogućnost regresije. Nakon lečenja, testiranje treba ponoviti iz više razloga. Prvo, kod ovih bakterija moguće je da test pokaže lažno negativan rezultat.

Drugo, ove bakterije su tokom vremena razvile otpornost na određene antibiotike pa u lečenje treba uključiti drugi vrstu odgovarajućih lekova ili povećanje doze.

Obzirom da su u pitanju bakterije koje čine sastavni deo ljudske bakterijske flore, što znači da izazivaju infekciju samo kada se prekomerno razmnože, treba povesti računa o podizanju imuniteta na viši nivo. Prevencija mikoplazma infekcija uključuje upotrebu kondoma prilikom intimnih odnosa i uzdržavanje od česte promene partnera.