Kada se kupuje školski pribor cene nisu zanemarljive

 

Školska godina počinje, a sa njom idu i raznorazni troškovi. Završili su se odmori, letovanja, džepovi se izvrnuli naopačke, a kupovine tek slede. Te obnoviti jesenju garderobu, te polako spremati zimnicu, tu i tamo poneko slavlje, a ako se svemu doda neki nepredviđeni trošak – za opstanak vam je potrebna viša matematika.

Da li treba štedeti kada spremate đaka za školu

Znamo da je popularna rečenica „Neka, neka, samo nek on/ona dobro uči…“, pa se svaki trošak stoički podnosi samo da đak ne oskudeva ni u čemu od stvari potrebnih za nastavu. Međutim, treba sagledati situaciju i iz malo racionalnijeg ugla. Dragi roditelji, prostora za uštedu ima, što ne znači  da ako štedite na školskom priboru ne volite svoje dete i ne želite mu uspeh. Da zastanemo i podsetimo se svih onih generacija koje su se školovale na nasleđenim školskim torbama, pernicama, knjigama i ostalim priborima.

Kako sporovesti uštedu u praksi

No, deca tu ponekad znaju i da odmognu. Tu su famozni pribori i rančevi sa popularnim junacima iz crtanih filmova ili poznatih brendova koji po pravilu uvek mnogo više koštaju. Za školski pribor cene su raznolike i obuhvataju širok opseg, brend tu cenu diktira. Počnite od ovoga: postoje neke stvari na kojima treba štedeti, i one na kojima ne treba. Prva stavka na kojoj ne treba štedeti jeste ranac, odnosno školska torba. Tu se ne misli na brend, već na karakteristike torbe koja mora biti anatomski prilagođena vašem đaku, sa sigurnom i čvrstom leđnom potporom, koja će omogučćiti da se dete uprkos velikom teretu pravilno razvija. Takvi rančevi jesu skuplji, ali ako uzmete u obzir da su takvog kvaliteta da mogu potrajati i nekoliko godina, više se isplate nego da na početku svake školske godine kupite novi. S druge strane, ako nekome i to znači, ovakve krupne stvari mogu se plaćati i odloženo, ali i biti povoljnije i po nekim akcijskim cenama, obično van udarne sezone. Zato valja na vreme isplanirati kupovinu, a ne čekati sam početak školske godine.

Za školski pribor cene su prava sitnica?

Ili ne baš. Ok, kad se pogleda cena obične olovke ili gumice i rezača, neke prosečne sveske, za taj školski pribor cene stvarno nisu visoke. Ali, koliko takvog pribora treba kupovati tokom cele školske godine? Sve to što je potrošno, a i vrlo lako se gubi, naročito u prvim razredima, na kraju kad se svedu računi ne košta malo. Svaki čas nešto od pribora zafali, ili je nešto novo potrebno. A gde su drvene bojice, voštane bojice, flomasteri, tempere, vodene boje, markeri, penkala, hemijske, piši-briši olovke, minerice… Sav taj pribor za pisanje i crtanje treba da bude pristojnog kvaliteta, ne mora biti najskuplji, ni najjeftiniji. Pravilo koje bi tu trebalo slediti jeste zlatna sredina. Sveske svih formata, ukoričene i neukoričene, blokovi za crtanje, papiri, notesi takođe mogu biti velika stavka na spisku stvari potrebnih za školu. Kada je pribor te vrste u pitanju, veoma često je jeftiniji na bilo kom mestu osim u knjižari, na primer u nekom megamarketu koji u ponudi ima školski i kancelarijski materijal.