Koliko je važno redovno održavati kancelarijski nameštaj?

Svi koji imaju takav opis posla da barem osam časova dnevno provedu u kancelariji smatraju da je uredna i čista kancelarija uslov za normalan rad i obavljanje svih poslovnih aktivnosti. Pre svega tu se misli na redovno brisanje prašine sa kancelarijskog nameštaja kao i svakodnevno čišćenje podova. 

Većina firmi preko raznih angencija angažuju lice koje je zaduženo za higijenu u poslovnom prostoru. Spremačice su te koje u najvećem broju slučaja dolaze svakodnevno, najčešće nakon završetka radnog vremena, kako bi otklonile svu prljavštinu i doprinele da zaposleni sledećeg radnog dana borave u jednoj čistoj i zdravoj prostoriji.

 

Svakom poslodavcu zdravlje zaposlenih treba da bude na prvom mestu 

Danas više nego ikad svi treba ozbiljno da vodimo računa o higijeni. S obzirom na trenutnu situaciju sa korona virusom, preporuka je redovno pranje ruku kao i socijalna distanca. Isto tako, poslodavci su dužni da zaštite svoje zaposlene u cilju očuvanja njihovog zdravlja. S tim u vezi, poželjno bi bilo da svaka firma obezbedi dovoljno dezifenkcionih sredstava, dezobarijera kao i zaštitnih maski za sve koji rade. 

Neophodno je kancelarijski nameštaj svakodnevno brisati alkoholom kako bi se sprečilo širenje bakterija i virusa. Isto tako, kompletnu kompjutersku opremu potrebno je održavati na pravilan način. Pored aktuelnog virusa, bolest prljavih ruku je nešto što svi koji rade u neadekvatnim uslovima mogu da “zakače” a svima nam je poznato kako se ta bolest danas dobija.  

Tako da, danas više nego ikada se od poslodavaca očekuje da shvate ozbiljnost problema i da shodno tome učine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi zaštitili svoje radnike

 

Kako pravilno održavati kancelarijski nameštaj?

Kako bi vam kancelarijski nameštaj svaki dan bio čist i sjajan, potrebno ga je na ispravan način održavati. S obzirom da su stolice i stolovi u najvećem broju slučaja od drveta, neophodna je njihova pravilna nega kako se kancelarijski nameštaj ne bi oštetio i kako bi trajao duži vremenski period. Najčešće je u te svrhe potrebno nabaviti sredstva namenjena baš za ovakvu vrstu materijala, poput raznih sprejeva i pasti.  

Pored radnog stola, posebnu pažnju treba obratiti na računare, tj.njegove propratne elemente poput tastature, miša, kućišta i sl.  Tastatura je na primer najviše podložna skupljanju prljavštine i raznih bakterija pa se preporučuje njeno svakodnevno čišćenje. To možete uraditi i sami nakon dolaska na posao ili na kraju radnog vremena. Sve što vam treba je malo alkohola i mikrofiber krpa. Za nepristupačnije delove možete koristiti na primer štapić za uši kako biste bili sto posto sigurni da ste otklonili svu nakupljenu prašinu. 

Mnogi ljudi su alergični na prašinu a da to ne znaju

Ukoliko ste preosetljivi na prašinu, sigurno vam se često dešava da kijate ili imate uporan suv kašalj. Alergeni koji se nalaze u prašini mogu biti glavni izazivači toga. Najčešće mnogi prosto ne znaju da imaju ovakvu vrstu problema. Da biste se zaštitili, važno je redovno održavati higijenu na svim mestima u kojima provodite dosta vremena. Bilo kući, bilo na poslu, trudite se da boravite u jednoj čistoj i provetrenoj prostoriji kako biste ostali zdravi.