Kako prepoznati upalu desni?

Desni su jako važan faktor celokupnog oralnog zdravlja. One su, u nedostatku bolje reči, držači korena naših zuba i kao takve predstavljaju bitnu komponentu našeg organizma. Kada se dogodi upala desni, to je znak da nešto nismo radili kako treba i da treba, hitno, to da promenimo. To je vreme u kojem treba da se posvetimo našim desnima u potpunosti kako bismo sačuvali i njih i zube koje one čuvaju na svom mestu.

Upale desni nisu naivna stvar iako se mnogo puta dešava da nisu uzete za ozbiljno. Upravo zbog tog detalja nepažnje one često znaju da prerastu svoj originalni život i da nastave da stvaraju probleme. Kao i uvek i u svemu, bolje je ranije započeti, ili idealno sprečiti, lečenje upale desni. Međutim, nekada to nije moguće zbog načina života koji vodimo, stila ishrane po kojem živimo i obaveza koje moramo da izvršavamo. Svakako, ipak, treba obratiti pažnju na simptome rane upale desni. Neki od njih su vam sigurno dobro poznati, jer ste ih sigurno nekada imali, ili ih još uvek imate. Dakle, istakli smo nekolicinu univerzalnih simptoma koji se smatraju za najčešće.

Krvarenje

Logičan simptom koji mnogi previde, namerno ili ne? Svakako se sa krvarenjem ne treba igrati. Posebno ukoliko je učestalo i obilno. U tom slučaju treba što hitnije reagovati i započeti tretman upale desni. Ukoliko često i solidno krvarite šanse da ste oboleli od upale desni su ogromne. No, ne treba da očajavate, to je jedan od simptoma koji su najčešći i iako možda najstrašniji za videti i za iskusiti, jedan je od najlakše uočljivih i najlakše rešivih. Potrebno je ili da poboljšate pranje zuba, ili da kupite tečnost za ispiranje usta ili da zakažete skidanje kamenca. To su te brze reakcije koje vas mogu spasti mnogo muka u budućnosti, samo ukoliko na vreme reagujete i u korenu sasečete problem. Dakle, obratite pažnju na lavabo dok ispirate zube nakon pranja i tražite veće tragove krvi kao prvi simptom da je upala desni u toku.

stomatolog

Odnos toplog i hladnog

Ukoliko osetite preosetljivost na toplotu i hladnoću to može biti znak da imate upalu desni. To je jedan od prvih i glavnih simptoma s kojim se veliki broj ljudi susreće ali ga ignoriše. Ne mora da znači da čim osetite osetljivost na hladnoću i na toplotu da imate upalu desni, ali to svakako jeste simptom koji treba da uzmete u obzir ukoliko već vagate da li imate ili nemate problema sa desnima. Uvek budite na strani sigurnosti i pretpostavite da imate probleme i pokušajte nešto da učinite povodom toga. Odlazak zubara i bolja nega zuba su odličan početak.

Crvenilo

Crvenilo desni je jasan i učestao simptom koji se može videti svuda. Ukoliko su vam desni upaljene prirodno je da će promeniti svoju boju u crveniju nijansu koju ćete lakše uočiti. Nadamo se samo da ćete reagovati kada tu nijansu učinite i da ćete tako sačuvati svoje desni i zube daljih problema. Crvenilo je često praćeno svrabom i ranicama unutar samih usta pa je to takođe detalj na koji treba da obratite pažnju ukoliko ste planirali da promenite higijenu vaših usta na bolje.