Koji su kotlovi na pelet najbolji?

Na različite načine se ljudi greju, a sve je više onih koji su zainteresovani za grejanje na pelet. U pitanju je biogorivo, koje je i obnovljivo i visokokalorično. Jednostavno, radi se o piljevini, koja predstavlja ostatak po završenoj obradi drveta, a koje se zatim melje i suši i na kraju presuje.

Najbitnije je napomenuti da je u pitanju obnovljivo biogorivo, te da je bukov pelet najbolja opcija. 

Da bi se takva vrsta biogoriva koristila, potrebno je da postoje i namenski kotlovi na pelet. Cena je ono što ovu vrstu goriva izdvaja u odnosu na druge, takođe. 

Koje karakteristike imaju kotlovi na pelet?

Iako u principu oni koji su vešti u tome mogu da prilagode postojeće kotlove za sistem grejanja na pelet, uvek je bolja opcija kupovina novih. Kada su u pitanju kotlovi na pelet, cena ne bi trebalo da igra glavnu ulogu prilikom izbora, uzevši u obzir da se radi o delovima sistema za grejanje koji treba da budu kvalitetni i izdržljivi, prosto zato što se oni ne kupuju često. 

Ukoliko se odlučite za kvalitetan kotao na pelet, imajte na umu da on sadrži isto tako  kvalitetan gorionik, koji karakteriše dobro sagorevanje. Takođe takvi kotlovi imaju i odličnu izolaciju, kao i povećan stepen iskorišćenja energije. Ne treba zaboraviti ni to da u kotlovima postoji i grejač, koji se koristi za potpaljivanje peleta, što korišćenje kotla čini mnogo jednostavnijim. 

Iako kada su u pitanju kotlovi na pelet cena igra značajnu ulogu prilikom izbora, trebalo bi imati na umu i to da postoje uređaji koji kao dodatnu opciju nude bežičnu, to jest wi – fi vezu za daljinsko upravljanje i koji su naravno skuplji od običnih, ali i jednostavni za korišćenje. 

U zavisnosti od toga ko je proizvođač konkretnog kotla zavisiće i koliki je stepen iskorišćenja energije. Na tržištu postoje i oni kotlovi, koji se mogu pohvaliti sa čak 90% iskorišćenja energije, a što se postiže pažljivom konstrukcijom. 

Takođe, na tržištu postoje i automatski kotlovi na pelet. Cena takvih uređaja svakako je viša od onih koji nemaju tu opciju, ali ipak treba razmisliti prilikom kupovine, prosto zato što su automatski kotlovi mnogo jednostavniji za korišćenje. 

Kotlovi na pelet – cena

Prilikom izbora uređaja bi se primarno trebalo rukovoditi njegovim parametrima. Možda će to nekome delovati neobično, kada se uzme u obzir da su cene kotlova na pelet i nekoliko stotina hiljada dinara, ali ako posmatrate to kao dugoročno investiciju, onda se definitivno treba odlučiti za model koji je kvalitetniji, a u većini slučajeva i skuplji. 

U zavisnosti od toga ko je proizvođač, odnosno koje sve karakteristike i funkcije imaju kotlovi na pelet, cena se može kretati od oko 90.000, pa do čak preko 300.000 dinara. 

Ipak, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se sistem za grejanje na pelet ili bilo koje drugo gorivo ne ugrađuje svakoga dana, te da bi trebalo da traje dugi niz godina. Baš zato, kolika god da je cena kotlova na pelet, ona definitivno ne bi trebalo da bude primaran razlog za izbor konkretnog uređaja. Mnogo je važnije da kotlovi na pelet funkcionišu besprekorno dugi niz godina, nego da prilikom kupovine uštedite nekoliko desetina hiljada dinara. O kvalitetu ovog uređaja bi primarno trebalo da vodite računa prilikom izbora, prosto zato što će se ta investicija na dugoročnom nivou sasvim sigurno isplatiti.