Auto sedišta – deo opreme za bebe i decu koja je svima neophodna danas

Saobraćajni propisi nalažu postojanje auto sedišta u svim motornim i putničkim vozilima, radi bezbednog, sigurnog i pravilnog prevoženja dece uzrasta do 12 godina ili težine do 36 kilograma, a prema novim propisima orijentir je i visina od 135 centimetara. Za razliku od odraslih koji imaju obavezu vezivanja sigurnosnog pojasa, za mališane je potrebno da postoje posebna sedišta u vozilu. 

Auto sedišta u modernom vremenu su vrlo raznolika i bitno je upoznati se sa osnovnim karakteristikama, vrstama i modelima koji su svima dostupni putem direktne i internet prodaje. Da bi se pronašao savršen model za sve potrebe deteta, poželjno je razmotriti osnovne faktore uspešnog odabira, kao i razlikovati varijante prema uzrastu i načinu prevoženja deteta u automobilu.

Kako odabrati adekvatno sedište za udobnu vožnju mališana?

Da bi auto sedišta bila izbor koji ispunjava sve uslove bezbedne vožnje, važno je upoznati se sa osnovnim pravilima i propisima. Naime, dete do 12 godina mora se prevoziti na zadnjem sedištu, i to do 3 godine starosti u dečijoj korpi ili specijalnoj varijanti za sedenje, dok starija deca od oko 4 godine koriste „buster“ podlogu. Prema novijim propisima, deca koja imaju visinu do 135 centimetara moraju se prevoziti u prostoru auto sedišta. 

Pored toga, kada se kupuje odgovarajuće sedište uzima se u obzi okvirna težina deteta, pa tako postoji model od 0 do 9 kilograma, kao i od 9 do 36 kilograma težine. Pored toga, postoje i međugrupe za težinu od 9 do 18, kao i od 18 do 36 kilograma, u zavisnosti od proizvođača, brenda i odabranog modela auto sedišta. U skladu sa uzrastom i težinom deteta, može se odabrati odgovarajuće sedište u svim snabdevenim radnjama opreme.

Pravila za efikasan odabir, montažu i korišćenje sedišta za decu

Kako bi bilo odabrana odgovarajuća auto sedišta, pored razmatranja uzrasta u pogledu broja godina, težine i danas prema inovativnom standardu visine deteta „i-Size“, poželjno je pratiti i funkcionalnost koju daje odabir brendova renomiranih proizvođača. Naime, sedište može biti deo kolica – sistema poznatog pod nazivom „3 u 1“, koje pored kolevke i sportske varijante sadrži odgovarajuću formu za postavljanje i u automobil. Na taj način, stvaraju se značajne finansijske uštede, a dete se može u sedištu prevoziti, nositi sa jednog mesta na drugo, kao i udobno vozati u šetnji kolicima. 

Pored toga, samostalna kupovina auto sedišta podrazumeva posvećivanje pažnje naslonu za leđa i ruke, a prednost je ukoliko postoje dodatna ojačanja, sunđeri i udobni jastučići za komfornost i vožnju bez stresa. Deca koja imaju oko 18 kilograma, pa sve do 36 kilograma mogu koristiti podlogu za sedenje bez naslona, pod nazivom „buster“, dok se pričvršćuju sigurnosnim pojasom i naslanjaju leđa na sedište automobila. Pravilna montaža podrazumeva upotrebu pojasa, adekvatno pričvršćivanje i proveravanje da li se auto sedišta pomeraju prilikom dodira i pokreta, što ne sme da se dešava tokom vožnje.

Odgovarajuće sedište za mališane bira se neposredno pre ili odmah nakon rođenja, kao jedino izvodljiv način prevoženja u putničkim vozilima. Da bi se ispoštovali svi saobraćajni propisi, a istovremeno ispunile i potrebe mališana za udobnošću, važno je detaljno razmotriti funkcionalna rešenja koja su dostupna na našem tržištu, pa tek onda odabrati najbolji model za svakodnevnu upotrebu.