Koji su kandidati za povecanje grudi, a koji za podizanje grudi?

Mnogim ženama izgled dosta utiče na samopouzdanje, a pod ovim podrazumevamo i oblik i veličinu grudi. Nekim damama je majka priroda bila naklonjena, a za dame koje nisu zadovoljne izgledom svojih grudi – plasticna hirurgija ponudila je rešenje, te je povecanje grudi jedna od najčešćih operacija kada se pomene estetska hirurgija. Osim promene u veličini grudi, tu su i dame koje su usled različitih faktora izgubile čvrstoću, te je njima potrebnije podizanje grudi, koje estetska hirurgija takođe može da obezbedi na najbrži način.

Često se dešava i da je kombinacija ove dve intervencije najbolji izbor, a ukoliko niste sigurne da li ste pravi kandidat – postoji nekoliko jednostavnih pitanja na koja treba da odgovorite da biste utvrdile da li je plasticna hirurgija za vas i koja od intervencija koju estetska hirurgija može da vam ponudi će najpre otkloniti vaše nezadovoljstvo! Prvo i najvažnije pitanje jeste da li je plasticna hirurgija vaš izbor odnosno na ovaj korak treba da se odlučite samo ako je povecanje grudi ili podizanje grudi isključivo vaša želja, a ne nečiji nagovor!

Podizanje grudi vs. povecanje grudi – šta razlikuje ove intervencije i kome su namenjene?

Veličina i oblik grudi se s godinama menjaju usled različitih faktora poput starenja, smanjene elastičnosti kože, gubitka telesne težine, nakon porođaja i dojenja, a do promena može doći i usled zdravstvenih problema. Koji god da je razlog za promenu, ukoliko vam izgled grudi predstavlja opetećenje, te utiče na kvalitet vašeg života – vreme je da razmisite o tome kako estetska hirurgija može da vam pomogne da rešite ovaj problem!

Međutim, podizanje grudi odnosno mastopeksija nije zahvat kojim ćete uvećati grudi, već ćete na ovaj način svojim grudima vratiti čvrstoću, jedrost i mladolik izgled i ukloniti višak kože sa grudi, pa se na ovaj korak uglavnom odlučuju sredovečne dame ili one koje se sa opuštenim dojkama bore nakon porođaja, dojenja i drugih uzročnika. S druge strane, povecanje grudi odnosno augmentacija je intervencija kojom utičete direktno na povećanje volumena i veličine grudi, a uglavnom pomoću ubacivanja silikonskih implantata. Na ovaj način postižete skladniju građu ili ako imate asimetriju grudi – postići ćete proporcionalnost!

Kako se sprovodi postupak za povecanje grudi?

Ukoliko planirate da se podvrgnete intervenciji kakva je povecanje grudi, trebalo bi da znate da su najbolji kandidati oni koji su dobrog zdravstvenog stanja, žene koje nisu trudne i koje su završile sa dojenjem, zatim mlade dame čije su se grudi u potpunosti razvile, kao i one koje su realne u svojim očekivanjima i koje znaju šta žele da postignu operacijom! Svakako da je konsultacija sa hirurgom neophodna pre bilo kakve intervencije, jer ćete od stručnjaka dobiti najbolje savete i uputstva kojih treba da se pridržavate pre i nakon zahvata, a takođe će vas upoznati i sa mogućim komplikacijama i potencijalnim rizicima.

U bolnici „Colić“, čija je osnovna delatnosti plasticna hirurgija i koja iza sebe ima višegodišnje iskustvo u oblasti korekcije grudi, povecanje grudi sprovodi se putem silikonskih implantata, a koji se iznad ili ispod grudnog mišića smeštaju pomoću proteza. Na ovaj način mlečna žlezda ostaje netaknuta, a najčešće se pravi rez ispod grudi dužine do 4 cm, pa je ožiljak sakriven i skoro nevidljiv. Druga operativna tehnika je preko bradavica, a implantati se mogu ubaciti i kroz rez iz pazušne jame, što se uglavnom radi kada osoba ima u potpunosti nerazvijene grudi, kako rez ne bi bio mnogo uočljiv. Povecanje grudi se sprovodi u opštoj anesteziji, a operacija traje 1 – 1,5 sat. Konci se skidaju posle dve nedelje, a odmah posle zahvata preporučljivo je nositi grudnjak. Svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti već nakon nekoliko dana, pa ovo predstavlja brz i jednostavan način za uvećanje grudi.

Koji su načini za podizanje grudi i kako teče postupak?

Opuštanje kože grudi dolazi s godinama usled smanjenja elastina koji je jednim delom zaslužan za zategnut i mladolik izgled celog tela. Međutim, i drugi faktori utiču na promenu oblika grudi, njihovu smanjenu čvrstoću, opuštenost i promenu položaja. Podizanje grudi hirurškim putem lako će vas rešiti ovih problema, a operacijom se može ne samo ukloniti višak kože i na taj način izvršiti preoblikovanje grudi, već se može smanjiti i veličina areole.

Ovaj postupak sprovodi se u opštoj anesteziji, a može da potraje 2,5 – 3,5 sata. Za podizanje grudi mogu se primeniti različite operativne tehnike, a u bolnici „Colić“ tehnika se određuje u skladu sa veličinom grudi, kao i prirodom i stepenom opuštenosti. Najčešće su to:

  • Obrnuto T – tehnika pri kojoj ostaje jedan vertikalan i jedan horizontalan ožiljak u brazdi ispod grudi, kao i kružni ožiljak oko bradavice,
  • Periareolarna tehnika – nije pogodna ukoliko osoba ima prevelike grudi, a nakon operacije ostaje kružni ožiljak oko bradavice koji okolo obrazuje falte, ali vremenom one postaju nevidljive,
  • Vertikalna tehnika – pri kojoj je jedan ožiljak kružni oko bradavica, a drugi vertikalan koji se proteže od bradavica ka dole i na čijem mestu se javljaju falte koje će nestati vremenom, s obzirom na pritisak unutrašnjih žlezda.

Nakon operacije je preporučeno nositi grudnjak, konac će biti uklonjen posle dve nedelje, ali već posle otprilike nedelju dana možete se vratiti redovnim životnim aktivnostima.

Ukoliko se opredelite za podizanje grudi, a ujedno ste nezadovoljne i njihovom veličinom, moguće je kombinovanim tehnikama izvršiti ujedno kako smanjenje, tako i povecanje grudi. O svemu je potrebno pre operacije popričati i konsultovati se sa odabranim hirurgom, a bolnicu „Colić“ možete kontaktirati na nekoliko načina – za više informacija kliknite ovde!