Koji su benefiti od nošenja anatomskih papuča

Retko ko prilikom kupovine nove obuće ikada pomislili na svoja stopala. A znate li da ono ima 26 kostiju, 33 zgloba i preko 100 mišića i tetiva?! Pomislite li, birajući obuću, na činjenicu da prosečan čovek dnevno provede stojeći od 12 do 16 sati dnevno i da upravo stopala za to vreme nose kompletnu težinu, kao i da se tokom hodanja i trčanja pritisak nekoliko puta uvećava? 

Verovatno znate da postoji veliki broj stečenih poremećaja kože, tetiva i mišića, kostiju, zglobova, živaca i krvnih sudova stopala koji direktno utiču na zdravlje čitavog organizma i na kvalitet života. A da li znate da cipele, sandale i papuče sa anatomskim uloškom mogu da spreče i izleče veliki broj tih problema i pruže vam dan bez bolova, žuljeva i otoka? Tokom leta nosimo otvorenu, letnju obuću – japanke, sandale i papuče, pa smo istražili koje to benefite imaju muške i ženske anatomske papuče i kako se ovakve papuče za decu ponašaju prema nežnom dečijem stopalu.

Šta je karakteristično za papuče sa anatomskim uloškom?

Anatomska obuća spada u posebnu vrstu obuće koja je dizajnirana da svojim oblikom prati oblik normalnih ljudskih stopala, čime garantuje njhovo ali i zdravlje kolena, zglobova i kičme.

Za najkvalitetnije muške i ženske papuče anatomske strukture karakteristično je gazište, koje ima vidljiva ispupčenja koja prate prirodni luk normalnog stopala, i tako omogućavaju pravilan položaj i ispravan hod, a mekano jezgro anatomskog uloška, od prirodnin materijala – gume i plute, proizvodi se  po najsavremenijoj Bioprint® tehnologiji, što čini da svaki korak bude udoban i komforan. 

Da li papuče sa anatomskim uloškom utiču na celokupno zdravlje?

Odgovor je kratak i krajnje jednostavan – da. Neadekvatna obuća prilikom dugotrajnog nošenja može da izazove čitav niz problema (loš hod, bolove, ozbiljne, ponekad i trajne poremećaje stopala). Uobičajena obuća sa ravnim gazištem neće se prilagoditi anatomiji vašeg stopala, upravo suprotno: stopalo će se pilagođavati obući, što kao rezulat ima bolove, žuljeve, crvenilo i otok. Ako su papuče i japanke anatomski prilagođene i u njima se osećate slobodno i prirodno, onda su jedini adekvatni izbor.

Suštinski benefiti karakteristični za muške i ženske papuče anatomske izrade:

  • udobno kretanje (prilagođene su prirodnom luku stopala i podupiru ga, što obezbeđuje da mehaniku koračanja obavljate bez dodatnog opterećenja)
  • podstiče pravilno držanje tela (ispravno postavljena stopala bez stezanja, žuljanja i opterećenja,  čine svojevrsnu potporu zglobovima, kolenima i kičmi, što uslovljava ispravno držanje tela)
  • jačanje mišića stopala (apsolutno prirodni položaj stopala u anatomskoj obući podstiče upotrebu i jačanje različitih grupa mišića ravnomerno, što uslovljava pravilan izgled i funkcionisanje stopala i obezbeđuje lak hod bez bola)
  • poboljšava cirkulaciju (pažljivo osmišljene da obezbede komfor i potporu, ženske papuče anatomske izrade obezbeđuju neometanu mikrocirkulaciju, što je od izuzetnog značaja za pravilna, zdrava i jaka stopala)
  • prevenira bolesti i deformitete stopala (spušteno stopalo, petni trn, dijabetičarsko stopala, žuljevi i kurje oči samo su neki od problema koje anatomska obuća može sprečiti ili izlečiti redovnim nošenjem) 
  • dobro utiče na zdravlje koštano-mišićnog sistema 

Birajte i anatomske papuče za decu 

Još veća pažnja poklanja se dečijoj anatomskoj obući, jer su stopala kod dece nežna, mala i još uvek u  razvoju. Odličan način da prevenirate moguće probleme i deformitete je da detetu od najranijeg uzrasta kupujete kvalitetnu obuću sa anatomskim uloškom.

Najkvalitetnije anatomske papuče za decu, sa specijalnim uloškom Bioprint tehnologije, imaju ergonomski dizajn i dizajnirane su da pomognu u održavanju pravilnog stava i položaja stopala. Ulošci su drugačiji za manje (27 do 31) i veće brojeve (32 do 34), jer su prilagođeni rastu i razvoju stopala mališana. Izrađene su od prirodnih i fleksibilnih materijala, pa su udobne i komforne za dugo nošenje. Podloga anatomske papuče za decu je od neklizajućeg materijala i obezbeđuje siguran korak vašem mališanu.

Ako ovog leta rešite da se obradujete kupovinom nove obuće, setite se šta ste pročitali, pa obradujte i svoja stopala – odaberite kvalitetne papuče, japanke ili kroksice za udoban i korak bez bola.